Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 3 januari 2010

Kerst en nieuwjaar 2009

Excuses voor de late update van het weblog, maar de kerstdrukte, bezoek van de ouders en geen zin, zorgden voor wat vetraging, vanaf nu kunt u weer de normale update routine verwachten !


Iedereen de beste wensen voor 2010 toegewenst vanuit Noorwegen,
en dat het maar weer een mooi jaar mag worden !
Ook bedankt voor de vele berichtjes die verzonden zijn, altijd leuk om te horen van de mensen die ons weblog lezen. Let wel, als je reageer via het webformulier en je laat niet je emailadres achter, dan kunnen wij ook niet terug reageren !

Klik hier voor alle foto's van de afgelopen 2 weken


Vorige week woensdag (23 dec) was het weer zover….Chantal ging met de Honda op weg naar Sandefjord vliegveld om haar ouders en de ouders van Natasja op te halen. Zoals bijna gebruikelijk inmiddels, landden ze vroeger dan gepland. Alles ging goed en even was het spannend of alle koffers en tassen in de Honda zouden passen, maar dat ging met gemak! Dus met een volgeladen auto door de sneeuw op weg naar Kil!


Daar aangekomen wisten Dennis, Natasja en de ouders nog niet, dat er later die avond nog een verrassing te wachten stond. De zus van Natas en haar vriend hadden namelijk alleen ons verteld dat ze ook een paar dagen zouden komen met kerst. Zij hadden die dag meer dan 1500 kilometer afgelegd (in 1 stuk door), door de gehele rit met de auto af te leggen (door Zweden).


Voorzien van een laptop onderweg, hielden ze contact met ons via de mail.
En het laatste stuk hadden ze het zwaar. Het was donker en de sneeuw viel namelijk met bakken uit de lucht. Zeker op Kil hadden ze slecht geschoven ’s avonds en het was spannend of hun auto (met sneeuwkettingen) het zou redden. Maar uiteindelijk om 2uur ’s nachts, arriveerden ze op Kil! Ze zijn tot afgelopen zondag gebleven.


John was er inmiddels op woensdagavond er slecht aan toe….na een week van lichte keel- en oorpijn, was de pijn nu zodanig erger geworden, dat hij moeilijk kon slikken en praten. Donderdagochtend was het zelfs zo erg dat zowel slikken als praten vrijwel onmogelijk was geworden. Toch maar even langs de dokter dan op de valreep voor kerst! En natuurlijk….heeft de huisarts in Vegårshei vakantie en moest John naar Arendal. Het bleek dat hij een zware infectie had aan de luchtwegen en kreeg meteen een penicilinekuur. De eerste kerstdag was hij er nog steeds slecht aan toe, maar gelukkig werd het daarna snel beter en na enkele dagen was hij alweer helemaal in gelukkig weer helemaal beter.


Donderdagmiddag (kerstavond) hebben we met de kinderen en opa en oma Hennink kadootjes uitgepakt. Een heleboel cadeau's! Cadeau's vanuit Nederland en Noorwegen."Daar komt de kerstman met Luke"

Tja, sinterklaas komt hier niet, dus de kerstman kan een hoop meenemen, en dat bleek ook wel ! Eerste kerstdag was een rustig dagje met lekker eten en ’s avonds vuurkorven en gluhwein in de tuin (Den, Tas en alle aanhang waren er ook). Dat was een leuk sfeertje midden in de sneeuw. Tweede kerstdag aten we ’s avonds typisch noors kersteten bij Dennis en Natasja met zijn allen: ribben, gekookte aardappels, rode kool, zuurkool, eland, brunsaus, bessensaus, rijstepap met suiker en kaneel en een ’kransekaker’ voor bij de koffie. Dat was een erg geslaagde maaltijd! Inmiddels was John alweer bijna de oude.

"Luke in zijn kerst tenu"
Overdag tussendoor veel met de kinderen gesleet en gespeeld en spelletjes binnen gedaan. Den en Tas kregen van Severina een Wii-active pakket met veel spelletjes, waar we veel plezier mee hadden (en de kinderen ook natuurlijk, die vonden dat super!).
Opa en oma hebben het ook dik naar hun zin. Natuurlijk vinden ze het wel koud, maar wie weet komen ze volgende keer in de zomer.

Zondag zijn we op bezoek geweest bij Joffe en Martine. Martine had heerlijke koekjes gebakken en chocolademelk gemaakt en de kinderen speelden leuk samen.


"Op bezoek bij Joffe en Martine"
Deze dag gingen ook Severina en Ernesto weer naar huis. Terug namen ze de boot naar Hirtshals. ’s Avonds zijn wij met Dennis en Natasja naar de Chinees en naar de bioscoop geweest (Avatar).Dat was super om er een keer met zijn vieren uit te zijn; iets waar we maar weinig de kans voor krijgen, nu de opa’s en oma’s niet meer om de hoek wonen. Eten was lekker en de film was geweldig! Een echte aanrader.


Maandag zijn we eerst ’s ochtends naar de skipiste in het dorp geweest. De kinderen gingen weer voor de eerste keer skieen. Dat was weer even wennen, zeker voor Luke die nieuwe skies heeft die veel sneller gaan dan zijn oude skiees. We hebben een seizoenskaart gekocht zodat we de komende maanden regelmatig kunnen skieen en oefenen met zijn allen.
Maandagmiddag zijn we even met de kinderen naar het buurthuis geweest, waar kerstfeest nog even dunnetjes werd overgedaan door liedjes te zingen rond de kerstboom en zakjes snoep aan te nemen van de kerstman die rondliep. Veel koekjes en drinken stond er klaar op de tafels en vooral de kinderen hadden het samen erg naar hun zin.


Dinsdag hebben we alletwee even een dagje gewerkt, de enige werkdag deze week trouwens. Woensdag gingen we met Dennis en Natas naar Gautefall: naar de skipiste. Het was tijd voor de volwassenen om te oefenen met skieen. De kinderen bleven bij opa en oma. Het was erg koud die dag (tussen min 15 en min 20), maar eenmaal op de skies was het goed te doen. Het was een super dagje skieen. ’s avonds hadden we geen tijd om uitgeteld op de bank te gaan zitten, want het was spelletjesavond bij ons thuis !  "Daar komen Den en Tas soepeltjes uit de skilift"


Donderdag was het oudejaarsdag. ’s avonds zijn we naar Kilsloftet (restaurant) geweest, waar we werden uitgenodigd door de buren. We namen allemaal iets te eten en te drinken mee. Naast ons met Nederlandse aanhang, waren ook Joffe en Martine er, en alle Noorse buren met aanhang en familie. Een groep van ongeveer 25 personen.

"Oudejaarsavond op Kil"
Het was een super avond! Veel lekkere dingen gegeten en gekletst in een mengelmoes van Nederlands, Noors en Engels. En vooral….veel gedronken! Dennis en Joffe speelden/zongen nog een paar nummers en er werd veel gedanst op Noorse en Engelse muziek. Annie en Arno waren ook voortdurend te vinden op de dansvloer. De kinderen speelden leuk samen (8 kids in totaal) en bleven wakker tot na het vuurwerk. Daarna gingen ze naar bed en bleef er nog een klein groepje over in het restaurant dat tot in de late uurtjes verder ging.


Nieuwjaarsdag was het grote schoonmaak in ons huis. Samen met mijn moeder eens even lekker het huis op zijn kop gezet! ’s middags nog wat gedronken bij de Noorse buren en ’s avonds maar vroeg naar bed…..


Zaterdag gingen wij naar Arendal. Vooral om naar de kapper te gaan met Luke. Maar verder nog om wat andere dingen te kopen. ’s middags nog een ritje gemaakt op de sneeuwscooter van de buurman en worstjes gegrild. Het was echter super koud (-20), dus de pret was snel voorbij. S'avond hebben we de kerstvakantie met zijn allen afgesloten met een warme gluhwein. Afgelopen twee weken zijn weer snel gegaan."Luke met zijn nieuwe kapsel"


Vandaag (zondag) zijn alle ouders weer terug gekeerd naar Nederland. En begin vanaf morgen het gewonen leven weer. Nouja, gewoon...Chantal gaat een start maken met haar nieuwe functie, dus dat betekend 4 dagen werken, en Luke gaat dan ook vanaf volgende week vier dagen in de week naar de barnehagen. Drukke tijden dus..Samen met Natasja is er een rosster opgezet waarin alle kids voor en na school kunnen worden opgevangen, en er ook nog 30 urige werkweek ka worden gemaakt.


Sinds vandaag schaatsen we ook weer op het ijs voor de deur, we hebben een heel stuk sneeuw vrij gemaakt voor de deur, dus de kids kunnen zich goed uitleven.


Volgende maand komen we alweer naar Nederland, gaan we naar een concert in Oslo (RAMMSTEIN), heeft Chantal en beurs in Nederland voor de gemeente en heeft John 2 dagen een Microsoft seminar in Oslo....pfff....druk,druk,druk...maar wel allemaal leuk !


Planning voor komende week :
- de kids gaan vanaf dinsdag weer naar school/barnehage
- Woensdag zwemmen met de kids
- Het weekend misschien skieen in Myra