Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 10 januari 2010

Koud !

De afgelopen week is het koud geweest, erg koud. -24 is geen uitzondering meer op de thermometer. Met als resultaat dat de waterleidingen in de keuken bevroren zijn, Joop vanuit het buitenhok naar binnen vehuisd is,en dat buiten nu wel erg koud is. Vanaf begin December hebben we al sneeuw, ongeveer een halve meter, en deze zal niet verdwijnen voor April. In tegenstelling tot Nederland, gaat het normale leven hier wel gewoon door. De treinen blijven rijden, files komen gewoon niet voor hier, en de sneeuwschuiver komt ook voorbij als er 2 meter sneeuw is gevallen. Met andere woorden, zo snel zijn ze hier niet onder de indruk van wat sneeuw. Iets verder het binnenland in was de -30 al gehaald, en werd op het nieuws verteld dat ivm de vroege kou, dat we dit jaar wel eens -40 zouden  kunnen gaan halen ! Hopen maar dat alles dan ook nog zo goed blijft gaan. Met -22 merk je 's morgens wel dat de auto iets minder snel start. Duurt zeker een seconde of 3 langer dan normaal....hmmm...
dat gaat nog spannend worden als we richting de -30 gaan !

Klik hier voor alle foto's van afgelopen week

Afgelopen dinsdag ging de eerst schooldag voor Sanne weer van start. Om tien over acht kwam de bus voor rijden, sneeuw of geen sneeuw, dat gaat gewoon door.
Gepakt met extra winterkleren stapte ze weer op de bus, waarmee ze ook aan het eind van de dag weer mee werd thuis gebracht.

Ook Luke ging die dinsdag ook weer naar de barnehage, en kwam hij helemaal blij terug. Hij had van zijn vriendje een cadeau gehad, een soort robotje,
daar loopt hij nu de hele week al mee te spelen. Donderdag is Luke wezen langlaufen met de barnehage: lopen op skies door de sneeuw dus.
Sanne zou dit afgelopen vrijdag gaan doen, maar ivm met de kou was dit afgeblazen (overdag ook -20)

Op mijn werk ben ik bezig met het opzetten van een nieuw draadloos netwerk in de gemeente. Dit nieuwe netwerk komt naast een bestaand draadloos netwerk. Dat geeft mij dus voldoende mogelijkheid om uitvoerig te testen voordat we overgaan naar het nieuwe netwerk. En mocht het niet goed gaan, dan kunnen we altijd terugvallen op het oude netwerk. Kortom, een leuk project zonder al te veel risico dat het ergens niet goed gaat.
Met enige regemaat komen Chantal en ik elkaar ergens tegen, een overlegje waar we opeens samen bij zitten, praatje in de gang, of gewoon bij het koffie apparaat.
En dan willen we natuurlijk geen Nederlands met elkaar praten, dus zitten we Noors tegen elkaar te tetteren. Dat is wel even wennen.

Zaterdag zijn we niet ver weg geweest, een beetje in en rond het huis.Schoonmaken, houtvoorraad aanvulen in huis, schaatsen met de kids, en vooral een beetje keutelen. 'S avonds een film opgezet, en de openhaard aan. Zondag zijn we met de kids gaan skieen, door de kou zijn we niet zo heel lang bezig geweest, maar aangezien we toch een seizoenskaart hebben gekocht maakt dat toch niet uit. 'S middags hebben Chantal en Natasja nog bij de elandensoep gewerkt. De jaarlijkse 'paard-en-wagens met sleeen toer' werd weer naar Kil georganiseerd. Al met al redelijk druk geweest hier dus.

Chantal is de komende weken druk op haar werk met de voorbereidingen van de emigratiebeurs in Nederland. De gemeente Vegårshei zal daar namelijk aan deelnemen. Dit is een beurs waar mensen die willen gaan emigreren informatie kunnen halen. In  totaal komen er vijf Noorse gemeentes op deze beurs, en verder is natuurlijk de rest van de wereld vertegenwoordigd.
De beurs is in het weekend van 13 en 14 februari.
Om de stand wat op te leuken, moet er natuurlijk ook wat inkopen worden gedaan. Chantal gaat hiervoor samen met haar collega naar Ikea.. Effe op en neer rijden naar Oslo. (6 uur reistijd)

We zijn ons rustig verder aan het orienteren op de huizenmarkt, en dat is lastig. Het aanbod van de bestaande bouw is niet groot, of zeg maar beter: 'die is er niet'.
Af en toe komt er wel wat beschikbaar, maar dat is dan ook zo weer weg. Dus we zijn toch steeds meer aan het kijken naar nieuwbouw.
Komende maand willen we een afspraak maken met Boligpartner. Deze huizenbouwer lijkt voor  redelijke prijzen leuke huizen te kunnen bouwen.
Het huis op het plaatje hiernaast heeft onze aandacht getrokken: de bouwstyle, en gebruikte materialen spreken ons erg aan. Maar eerst maar eens een praatje met de bouwer maken. En daarnaast is natuurlijk ook de hamvraag waar we dan dat huis laten bouwen, hier op Kil, of toch wat dichter richting Myra? Het blijf een lastige keuze. Kijk hier voor meer informatie over het betreffende huis.

Planning voor de komende week :
  • Luke gaat maandag schaatsen met de barnehage
    (mits het niet kouder dan -20 is)
  • Paula is dinsdag jarig : van harte !
  • Woensdag gaan de kids weer zwemmen,en gaan John en Den s'avonds skieen in Myra
  • Donderdag gaat Chantal voor haar werk naar Ikea (Oslo)
  • Sanne gaat vrijdag langlaufen met school
    (mits het niet kouder dan -20 is)
  • En vrijdag is het weer bijna weekend, nog geen planning :-)