Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 20 december 2009

Donkere dagen voor kerst..Dinsdagavond was er Julebord (kersteten) van de gemeente Vegårshei. Zowel John als Chantal zijn er geweest terwijl de kids bij Dennis en Natasja bleven. Het was een typische Noorse maaltijd met gekookte aardappels, ribben, medisterkake, kroten, rijstepap en heel veel lekkere salades. Er kwamen ongeveer 200 van de 300 medewerkers van de gemeente op af. Het eten was in de sporthal waar 2 hele lange tafels waren opgesteld. Echt op zijn Noors....lekker eten, en weinig aankleding. Flessen limonade op tafel en geen alcohol. Want iedereen moet immers rijden na afloop. Het was lekker en leuk om ff met de collega's bij te kletsen.

Woensdag had Chan weer een Julebord. Maar dan met Natasja! Ze gingen samen naar de julebord waar alleen maar vrouwen komen uit Vegårshei! Jong en oud. Veel deelneemsters maakten iets te eten, waarbij er vooral gevraagd werd om 'iets uit een ander land' te maken. Dus maakte Chantal echte Nederlandse gehaktballen en Natas pastasalade. Er stonden heel veel lekkere en verschillende gerechten op tafel en we zaten aan een gezellige tafel met leegtijdsgenoten.

En donderdag hadden we weer iets.....afsluiting van het jaar bij de barnehage. Er werd rijstepap gemaakt en pannekoekjes gebakken en er was drinken. En dat allemaal buiten met vuur, gezellige lichtjes en kaarsjes en......een temperatuur van -12, met wind (gevoelstemp. dus nog een stuk lager). Dus erg gezellig, maar ook erg koud! Luke had op de barnehage allemaal kadootjes gemaakt die waren ingepakt en die we met kerst zullen openmaken.

Vrijdagochtend.....Chantal en Natasja naar de kerk. Want de hele school komt op de laatste schooldag naar de kerk. De tweede en de zesde klas gingen iets doen. Dus Sanne, die in de tweede zit, ging zingen met haar klasgenootjes. Drie nummer zongen ze en Sanne moest kaarsjes aansteken tijdens 1 van de liedjes. Wel grappig om het verschil met vorig jaar te zien. Toen zat Sanne er een beetje verloren bij met al dat Noors wat ze niet snapte. En nu stond ze vooraan en zong alles perfect mee.

Sanne en Luke in Arendal
Klik hier voor alle foto's

Vrijdagavond na werk en school gingen we naar Arendal om de stadskerstsfeer even op te snuiven. Alles was versierd en de kerstman deelde pepperkake uit. Even wat gegeten daar en nog wat inkopen gedaan met Sanne en Luke. Zo wilde Sanne nog wat voor alle twee de opa's en oma's kopen voor de kerst.

Zaterdag hebben we kerststukjes gemaakt thuis en een kerstboom omgezaagd in het bos. We nemen geen kerstboom binnen dit jaar, maar wilden er graag 1 buiten in de tuin. De kerststukjes hebben we zondag bij de 2 noorse buren langs gebracht. Bij Kilsloftet zijn we nog even blijven plakken met koffie en cake. En bij Kilsloftet in de winkel hebben Natasja en ik alletwee wat dingen uitgezocht. We mochten als kerstkadootje namelijk ieder voor 500 NOK iets uit de winkel uitzoeken.....voor al die keren dat we elandensoep hebben geserveerd. Erg leuk kadootje dus!

Luke eet wafels bij de barnehage
Klik hier voor alle foto's

In het weekend is er veel sneeuw gevallen. Net als in Nederland hoorden we trouwens! Dus tussendoor hebben de kinderen gesleet en in de sneeuw gespeeld. Zaterdagavond kregen de kinderen alvast een kadootje van Dennis en Natasja. Ze hadden het extra spannend gemaakt door de kadootjes te verstoppen in de tuin. Dat was een leuk opwarmertje voor de kerstdagen.

Zondagavond moest Dennis gitaar spelen tijdens de jaarlijkse kerstzang in het dorp. Ongeveer 300 personen komen daar jaarlijks op af. Twee uur lang zongen koren en personen kerstliedjes. Dennis begeleidde 5 nummers en wij hebben het spektakel bijgewoond. De afsluiting van die avond was het leukste....want toen kreeg ik ( Chan ) een sms binnen.....na een aantal spannende dagen kreeg ik het bericht te horen dat ik de baan kreeg waarop ik gesolliciteerd had bij de gemeente Vegårshei! Binnenkort begin ik voor 80% als rådgiver/planlegger (beleidsmedewerker/ zaaksbehandelaar/ adviseur) bij de gemeente. dat had ik niet meer verwacht. Ik was nummer 2, maar nummer 1 bleek op de valreep te bedanken voor de functie. Super dus voor mij!

Nog twee nachten slapen, dan lopen er weer wat meer Nederlanders op Kil. Opa en Oma komen en Amber en Anouk krijgen ook een opa en oma op bezoek. Woensdag gaat Chan ze ophalen van het vliegtuig. Dat worden een gezellige 10 dagen met kerst en oud en nieuw! Met veel gluhwein, kadootjes en lekker eten.