Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

woensdag 21 mei 2008

emigratieplannen Noorwegen...wat eraan voorafging

Eerst even onszelf voorstellen....
Wij zijn John en Chantal van der Linden en hebben twee kinderen: Sanne (6) en Luke (4). We hebben enkele jaren in Vlaardingen gewoond en wonen nu alweer sinds 8 jaar in Hoogvliet (Rotterdam). John werkt als IT-projectleider bij de politie Rotterdam Rijnmond en Chantal als projectleider bij de deelgemeente Kralingen-Crooswijk.

Emigratiekriebels waren er al jaren....met vlagen. Toen we Noorwegen ontdekten wisten we het zeker: we willen emigreren! Het was tijdens de zomervakantie in 2007 dat we het licht echt zagen. We waren toen op vakantie in het fjordengebied aan de westkust van Noorwegen. Ook vrienden van ons zijn enthousiast geworden, wat ertoe heeft geleid dat we najaar 2007 besloten samen de zoektocht te starten.

We zijn begonnen met het bepalen van de regio. Noorwegen is een groot land en ons werk is absoluut niet leidend in de zoektocht. Sterker nog: het liefst willen we iets heel anders doen in Noorwegen. We waren nog niet vaak in Noorwegen geweest en wisten nog niet naar welk gebied onze voorkeur uit ging. Dat werd dus avonden Googelen, lezen, mailen en orienteren. We zijn begonnen met het bepalen van randvoorwaarden. Vanaf het begin hebben we met onze vrienden afgesproken: we zien wel hoe lang het lukt om dezelfde koers te varen...ieder gezin moet uiteindelijk toch zijn eigen keuzes maken Hoewel het uiteraard super zou zijn als we bij elkaar in de buurt komen!
Onze vrienden:
Dennis, Natasja,
Amber en Anoukde randvoorwaarden zijn bepaald:
1. niet verder dan 3 uur rijden van een internationaal vliegveld (i.v.m. vluchten naar en van familie in Nederland)
2. niet verder dan 1 uur van een (voor Noorse begrippen) grote stad
3. betaalbare woningmarkt
4. klimaat: niet veel meer regen dan in Nederland en ......sneeuwzekerheid in de winter!

Zo kwamen we uit op......het Zuiden van Noorwegen!
Het echte Noorden (Noordelijk van Trondheim zeg maar), vonden we te koud, te donker in de winter en te dun bevolkt. Het westelijk fjordengebied (rond Bergen en het Sognefjord) kenden we redelijk van vakanties. Het is een prachtig gebied! Vooral voor het klimaat ging onze voorkeur niet uit naar dit gebied: 2 tot 3 keer zoveel regenval dan in Nederland.
Het Zuiden dus!

en toen....

Zoals vele emigranten, begon onze zoektocht bij Norsk.nl. We hebben enkele informatiedagen bezocht en de welbekende jaarlijkse Scandinaviedag. We concentreerden ons op de projectgemeenten van Norsk en kwamen na veel orientatie op 3 voorkeursgemeenten uit: Kvinesdal, Drangedal en Åmli. We zochten contact met de contactpersonen van de gemeenten (via Norsk) en lieten afspraken inplannen voor februari 2008, voor het bezoeken van scholen, potentiele werkgevers en potentiele huurwoningen. Enkele weken voor ons vertrek naar Noorwegen vroegen we ons af waarom we ons beperkten tot de projectgemeenten van Norsk. Wellicht waren er nog meer aangrenzende niet-projectgemeenten die ons graag willen ontvangen. We besloten daarom maar liefst naar 17 aangrenzende gemeenten een mail te sturen met ons verhaal erin...de motivatie om te emigreren en met de vraag of de gemeente denkt dat we iets voor elkaar kunnen betekenen.

Daar kwamen enkele zeer positieve reacties op: uit Flekkefjord, Haegebostad, Vegårshei en Iveland.
Dit resulteerde uiteindelijk in dat we een keuze hebben gemaakt: we hebben 5 gemeenten geselecteerd die we in februari 2008 wilden bezoeken: Haegebostad, Vegårshei, Iveland, Kvinesdal en Åmli. Gedurende een week gingen we met onze vrienden en zonder kinderen 5 gemeenten verkennen...gemeenten waar we nog nooit waren geweest, maar heel veel over hadden gelezen en gezien op internet. Dat was een hele intensieve, maar zeer nuttige week. Iedere dag werden we door een andere gemeente ontvangen (op afspraak) en kregen uitvoerige informatie en rondleidingen. We hebben scholen, kinderopvang, gymzalen, bedrijven, huizen, bouwplaatsen, toeristische trekpleisters, mooie natuurplekjes en Nederlandse gezinnen gezien. Alle gemeenten hebben ons met open armen ontvangen. Er zat geen verschil tussen de project- en niet projectgemeenten. Behalve dan dat de contactpersonen bij projectgemeenten Nederlands zijn. Bij de overige gemeenten sprak men goed Engels.
Kvinesdal


Haegebostad


Na terugkomst hebben we nagedacht, overwogen en geconcludeerd dat we voor Åmli en Vegårshei willen gaan. 2 gemeenten die grenzen aan elkaar. Afhankelijk van het aanbod aan woningen en werk, zullen we zien waar we terecht komen. Gezien de afstand tot Arendal en de aanwezigheid van werkgelegenheid, ging onze voorkeur wel uit naar Vegarshei, hoewel Åmli ook geweldig is, maar net wat dunner bevolkt is.