Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

maandag 17 augustus 2009

Schaapjes en begin van de school

Het is zover! De schoolvakantie is voorbij. Ook Sanne moet nu weer beginnen. Vandaag was de eerste schooldag voor Sanne in de tweede klas. En het ging goed! Ze heeft dezelfde juf als vorig schooljaar en daar was ze erg blij mee. Want ze vindt het een lieve juf! Morgen neemt ze haar mini-delftsblauwe klompjes mee die ze uit Nederland als kadootje voor de juf heeft gekocht.
Sanne wacht op de schoolbus: de school begint weer!
Klik hier voor alle foto's

Ook dit jaar heeft Sanne weer dagelijks extra Noorse les op het programma staan en de wekelijkse gym, de wekelijkse 'på tur' (ofwel 'het bos in wandelen') en het bezoek aan de bibliotheek.

Vorige week ben ik (Chantal) een aantal keer op pad geweest voor de gemeente. Binnen de gemeente zijn namelijk 10 buurten die ieder hun eigen ‘buurthuis’ hebben. Deze buurthuizen zijn allemaal voormalige schoolgebouwtjes, waarbij de schoolfunctie in de jaren 70 is opgeheven, omdat alle scholen toen samen werden gebracht in 1 centrale school, waar nu alle kinderen van de gehele gemeente op zitten (280 kinderen). De voormalige schoolgebouwen worden door de lokale bevolking nu gebruikt voor activiteiten en feesten. Aan mij de taak om te inventariseren wat er per buurthuis aan activiteiten plaatsvindt en waar de buurthuizen (en dus de lokale bevolking) behoefte aan hebben voor de komende 2 tot 3 jaar. Een leuke opdracht! En uiteraard spannend vooral omdat het allemaal in het Noors is.

Afgelopen vrijdag hebben we het begin van Sanne haar schooljaar al een beetje gevierd. Een aantal ouders van de klasgenootjes van Sanne had namelijk het initiatief genomen om een grilfeestje te organiseren om het nieuwe schooljaar in te luiden. Alle ouders en kinderen waren uitgenodigd in de (enorm grote) tuin van een klasgenootje van Sanne. Ongeveer de helft kwam opdagen en het was gezellig! Luke en Sanne hebben lekker gespeeld met vele andere kinderen en wij een beetje Noors gepraat met een groepje ouders.

Het weekend had Chantal ‘schapenwacht’. Dat houdt in dat wij dit weekend schapen moesten voeren in Myra bij de barnehage (in verband met de vakantieperiode). Er was ons verteld dat de schapen in principe genoeg te eten (volop gras) en te drinken hebben (uit de beek), maar toen we aankwamen zondagochtend, stonden er 5 zwaar blatende, duidelijk honger hebbende schapen bij het hek te wachten. Binnen een minuut was de emmer vol met voer helemaal op! Joop vond het wel interessant die schapen, maar de schapen waren van een druk blaffend en springend hondje niet echt onder de indruk.
Joop bij de schapen. Bang zijn ze niet!
Klik hier voor alle foto's

In de loop van de zondag hebben we ook nog samen met Dennis en Natasja en de Noorse buren een ‘tomtetur’ gedaan (ofwel ‘wandeltochtje door het bos om te kijken naar potentiele kavels om eventueel een huis te laten bouwen’). Het land is het eigendom van de buurman, waar we sinds kort mee in gesprek zijn over de eventuele mogelijkheden voor het bouwen van een eventuele eigen woning in de toekomst.

Voorlopig zitten we nog heerlijk in onze woning aan het water, maar af en toe richten we ons alvast op de mogelijkheden en onmogelijkheden voor de toekomst. Want feit is dat we er op termijn graag willen kopen of iets nieuw willen laten bouwen. Resultaat van de wandeling was, dat er tal van mogelijkheden zijn om een huis te laten bouwen op Kil. Maar de ghamvraag is hoe het totale kostenplaatje er uit gaat zien. Dat is iets wat we eerst helder moeten krijgen voordat we eventuele verdere stappen gaan nemen.