Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 26 april 2009

van het meer naar de gril....

De mannen en kinderen van Kil vangen vis
Klik voor meer foto's

Vissen in de Vegår


Afgelopen woensdag kwam de buurman langs, we gaan vrijdag vissen!
Vissen ? Met een bedenkelijk hoofd keek ik (John) naar het meer, wat op dat moment nog bedekt lag met ijs. Maar toen de buurman aankwam met zijn netten op vrijdagavond, was al het ijs vrijwel al verdwenen.

De buurtjes zouden ons wel even leren vissen. Zowel ik als Dennis kregen een cursus : “hoe vang ik forel?” Dit is goed te doen : Je neemt een net of twaalf, van een metertje of tien lang, en zet deze uit in het meer. Omdat er geen stroming staat, hoef je de netten niet vast te zetten. Die blijven gewoon drijven waar je ze overboord gooit.

Ondergaande zon op het meer, beetje varen, borreltje, netjes uitzetten,weer een beetje varen…aangename bezigheden voor de man zeg maar. De volgende ochtend gingen we de netten weer ophalen. De kids mochten mee, die (net als wij) het reuze spannend vonden.
Zou er wat in zitten, hoeveel, en hoe groot zijn ze ?
Bij het ophalen van het eerste net hadden we al gelijk beet ! Een forel of vijf had zich verstrikt in het net. De vis wordt samen met het net naar binnen getrokken; later op de kant worden de vissen pas uit het net gehaald. De vissen krijgen wel even een klapje, zodat onnodig lijden vermeden wordt.

Afijn, na 12x dit proces herhaald te hebben, hebben je al snel zo’n 40 forellen naar binnen getrokken. Dat is redelijk wat vis. De vissen wegen gemiddeld zo’n 700 gram gok ik, met 1 uitschieter van 1,4 kg. Nadat alle netten opgehaald waren, hebben we ze op de kant uitgelegd, de vissen er uitgehaald, en de netten weer opgeruimd.

Jaa, en dan moet de vis schoongemaakt worden! John en Chantal zijn aan de beurt. De buurtjes doen het een paar keer voor, en voor je het weet sta je als een volleerd visschoonmaker de ingewanden uit zo’n vis te peuteren. Tja, als je het eet, moet je dan ook wel zo’n held zijn om het schoon te maken, is mijn gedachtengang dan. Als de kop, staart en ingewanden verwijderd zijn, spoel je de vis schoon in een snelstromend beekje. Het afval gooi je gewoon terug in het meer. (Heee, komt daar ons drinkwater ook niet uit ?)

Die avond zijn we door onze buurman uitgenodigd om te komen BBQ-en….natuurlijk om de vis te testen. en dat smaakte erg bra…! Ofwel…erg goed! De kinderen hielden het liever bij worstjes.
Het succes van het vissen is zaterdag- op zondagochtend herhaald.
Met z’n vieren (Chantal, de kids en ik) gingen mee om de netten uit te zetten (jammer dat de bezine op was en ik terug mocht roeien). En de volgende morgen hebben Dennis en Natasja samen de kids (en de buurtjes) de netten weer ingehaald en de vissen schoongemaakt.

Het weer

Sind dat wij nu in Noorwegen wonen (oktober 2008), hebben we bijzonder goed weer gehad.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is er (tot onze eigen verbazing) zeer weinig regen gevallen. Wel aardig wat sneeuw ! Maar ook nu het voorjaar is aangebroken, blijven we ons verbazen over hoe weinig het regent in vergelijking met wat we gewend zijn in Nederland.
We zitten natuurlijk in Zuid Noorwegen, dat scheelt al veel. Iets van de kust af en tussen de bergen in.

Misschien dat dit er iets mee te maken heeft. Feit is dat we het afgelopen weekend heerlijk weer hebben gehad, en de komende week er ook weer goed uitziet. En als we zo terugkijken op het eerste half jaar…dan kunnen we alleen maar concluderen dat het weer stukken beter is dan dat we verwacht hadden !! Hierdoor speelt een groot deel van ons vrije tijd ook buiten af. Beetje houthakken, beestjes zoeken, vissen, varen, boomhutten bouwen, skieen, etc.

Komende vrijdag zijn we allemaal vrij, dan is het dag van de arbeid. Nou….niet allemaal. Chantal en Natasja gaan weer elandensoep serveren !

Hout

Het voorjaar is aangebroken, en zoals de meeste Noren zijn wij ook actief in het hout.
Afgelopen winter hadden we al veel bomen gezaagd, hiervan hebben we kleine blokken gezaagd, die we momenteel aan het splijten zijn. Dit omdat ze in de kachel moeten passen, en omdat ze dan sneller drogen. Voor het splijten van de stammen, heeft John een splijtmachine van zijn collega geleend.
Samen met Luke (Luke mocht het hout aangeven) heeft John vrijdag een groot deel van het hout verwerkt.
Het is leuk werk, en je bespaart flink in de kosten omdat je je eigen wintervoorraad hout hebt. Met dank aan de buurman die ons laat zagen op zijn land.

Elandensoep en lam

De afgelopen week heeft Chantal voor de eerste keer gewerkt voor de gemeente. Met veel mensen kennis gemaakt en op donderdag al een eerste etentje gehad in het kader van een project, waarbij ’lammetjes (ter verzorging) ter beschikking zijn gesteld aan een kinderopvang in het dorp’. Bij het etentje waren vrijwilligers en organisatoren aanwezig. En bij een eersteklas restaurant aten ze…… lam ! Erg toepasselijk !

Sanne had vrijdag een verjaardagsfeestje van een klasgenootje. Het was prachtig weer en ze hebben op het feestje veel buiten gespeeld en spelletjes gedaan met 10 meiden uit Sanne haar klas. Op zondag heeft Chantal gewerkt, en John heeft nog wat hout opgeruimd en samen met de kids nog wat aan de boomhut gewerkt. Deze is bijna klaar nu !!!