Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

maandag 31 mei 2010

Schapen op Kil !

Afgelopen weekend zijn we druk bezig geweest met het opzetten van een schapenwei, of meer eigenlijk met het hek wat er omheen komt. Er komen tussen de 20 en 30 schapen naar Kil, en die moeten wel binnen de afrastering blijven. De buurman slaat houten palen in de grond, en Dennis en John komen daar vlak achteraan om de afrastering tegen de paaltjes aan te spijkeren. Een flinke klus, want het gaat om een groot opperlvlak. En dat is typisch iets wat in Noorwegen wordt opgelost met een Dugnad, ofwel...een leuke klus voor met de buren.

Komende week gaat er ook nog wat werk in zitten en dan kunnen hopelijk de schapen het weekend misschien al komen.  De kids, maar zeker ook de honden kijken er nu al naar uit !

De rode lijnen geven aan waar het gebied komt met de schapen: om het vakantiehuisje van de ouders heen dus!

De afgelopen weken hebben we al regelmatig dagen gehad met heerlijk weer. Terwijl de berichten uit Nederland telkens over slecht weer gingen, hebben we hier de ene na de andere lekkere dag ! De BBQ maakt al overuren, maar af en toe hebben we ook nog wat lichte nachtvorst ! Maar de aanloop naar de zomer belooft al veel goeds…De kids hoeven nog maar 3 weken naar school ! En dan breekt de grote vakantie hier alweer aan !

Luke zijn laatste weken bij de barnehage gaan nu ook van start, en hij zal vooral nog meer leuke dingen gaan doen. Zo staat er onder meer nog een dag met overnachting in de dierentuin van Kristiansand op het programma en een dag naar het speelparadijs Pipo. Ook hebben we voor zowel Luke als Sanne een jaarafsluiting, waarbij alle ouders en kinderen bij elkaar komen voor een gezammelijke BBQ.

Met de vakantie van de kinderen in aantocht, hebben we ook gelijk een probleem. Want hoe doen we dat met twee werkende ouders en kinderen die vakantie hebben ? Gelukkig hebben we samen met Dennis en Natasja een opvangrooster bedacht, en ergens midden in de vakantie hebben we zelf ook vakantie. Eigenlijk hebben we dit jaar twee vakanties ! We gaan er even tussenuit hier in Noorwegen, naar Lysefjord met de Preikestolen, en we gaan naar een (zwem)vakantiepark voor de kids in Denemarken.

Met de maand juni, komt ook de langste dag van het jaar er aan. Dat is op 24 juni. Dit merken we nu al goed, de dagen duren niet alleen langer, maar de nachten worden ook niet meer zo donker. Eerder een soort van grijs. 'S morgens even na vier uur is het al licht, en 's avonds tot 23.00 uur is het nog niet donker (grijs).....korte nachten en lange dagen nu dus ! Met de langere maar ook zeker warmere dagen, kijken we ook weer rijkhalzend uit naar de knutjes ! (zie ons weblog van ongeveer een jaar geleden, klik hier) Het zal niet lang meer duren voordat onze vele "vrienden" van afgelopen jaar weer op bezoek komen. Tja....dat zullen wel de geneugten zijn van het wonen in het hoge Noorden....

Zoals afgelopen jaar, hebben we ook dit jaar veel zwaluwen rond en in ons huis. Vogelkastjes hebben we niet opgehangen, maar blijkbaar is ons huis erg aantrekkelijk om er een nest in te maken. Of beter gezegd, er tegen aan te hangen. De zwaluw bouwt namelijk zijn nest van takjes en modder. Hij metselt het nest eigenlijk tegen onze woning aan, dus hier en daar hangt er onder onze dakgoot een waar kunstwerkje. Op jacht naar vliegende en rondzwevende insecten schieten zwaluwen met pijlsnelle wendingen als rasechte acrobaten door de lucht. Hun brede bek fungeert daarbij als vangnet. Bij slecht weer jagen ze laag boven de grond of net boven het water. Bij mooi zomerweer zie je ze schijnbaar moeiteloos hoog in de lucht zweven; altijd dáár waar de meeste insecten zijn. Drinken doen ze in volle vlucht, rakelings scherend over het wateroppervlak..Volgens het bijgeloof brengen zwaluwen geluk. Daar waar een zwaluw zijn nest bouwt, zal voorspoed heersen en zal de bliksem niet inslaan. Dat bliksem verhaal kunnen we gelijk afdoen als "broodje aap verhaal", zie onze vorige weblog....

Toevallig heeft vannacht een zwaluw een nest gemaakt recht boven onze voordeur.... Helaas voor de zwaluw, maar die verwijderen we vanavond gelijk voordat de zwaluw zijn eieren erin legt. Ervaring vorig jaar leert dat er dagelijks een hele berg vogelpoep tegen en voor de voordeur ligt, als je dat niet verwijdert. Daar kwamen we vorig jaar achter toen de eieren al waren uitgekomen...tja en dan verwijder je het nest niet meer!
  Planning voor de komende week :
  • Chantal en Natasja gaan donderdagavond naar de stad (Arendal)
  • Hekwerk voor de schapen afmaken
  • Huizenpraat met huizenbouwer (woensdag)
  • en vooral lekker ontspannen !