Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

dinsdag 18 mei 2010

17 mei !

Zagen
   
John had de smaak te pakken met het zagen, en had nog even zin om rond het huis was te zagen. En zo gebeurde het dat de bomen langs de waterkant bij ons huis geveld werden.
Na een klein uurtje zagen, hadden we bijna een nieuwe tuin. Nou ja, in ieder geval een ruimer uitzicht over water en een mooie zitplek, Op een of andere manier is het nu veel uitnodigender om langs de waterkant te gaan zitten. En dat doen we dus ook.


   
Luke naar school

  
Luke is woensdag naar school gegaan. Dit was zijn eerst ”wendag”. Samen met alle andere kinderen die straks naar school gaan, werden ze voorgesteld aan de juf en de meester.
En dat was reuze spannend natuurlijk, daarna hebben ze samen gespeeld, gezongen en gegeten. In de pauze heeft Luke met Sanne, Amber en Anouk gespeeld. Die waakten over Luke als kleine bezorgde moedertjes. Maar gelukkig was dat niet nodig, en vond Luke prima zijn eigen weg.


Maandag 17 mei
Even een stukje geschiedenis :
Noorwegen was een zelfstandig koninkrijk van de negende eeuw n.Chr. tot 1397, waarna het in de Unie van Kalmar terecht kwam met Denemarken en Zweden. Toen Zweden in 1521 de Unie verliet, werd Noorwegen al snel een provincie van Denemarken. Het bleef onder Deens gezag tot het in 1814 overging in Zweedse handen. Noorwegen kreeg toen een eigen grondwet en meer zelfbestuur. In 1905 werd Noorwegen weer een onafhankelijke staat met koning Haakon VII als staatshoofd.
Ieder jaar wordt op 17 mei de onafhankelijkheid van Noorwegen gevierd en de slachtoffers van de oorlog herdacht. Zo ook hier in Vegårshei. Het hele dorp rukt uit om gezamenlijk een opttocht te maken van de school naar het gemeentehuis. Hier houdt de burgermeester een toespraak over hoe goed we het hier hebben, op vervolgens een minuut stilte in acht te nemen. Hierna barsten de festiviteiten los, rond en in de sporthal waren tal van actieviteiten voor de kids, vissen naar snoep, schieten, dartpijltjes gooien, muziek optredens, zangkoortjes (oa Amber heeft hier aan bijgedragen), spijkers in een paal slaan, noem het maar op, het zou allemaal zou passen in het overzicht van Oud Hollandse Spelletjesoverzicht.

Luke en Sanne vonden de optocht wel grappig, maar het duurde in combinatie met de toespraak van de burgermeester toch wat lang, maar al met al was de middag toch wel geslaagd.
Rond half vier vertrokken we na een optreden van het zangkoor waaraan Amber had deelgenomen in kolone richting Froland. Hier waren niet alleen wij, maak ook Dennis, Natasja en de kids, en Henny en Jan uitgenodigd door John (Nederlander die we kennen uit Jumbo Lekeland in Arendal) en zijn vrouw, voor een afsluitende BBQ op 17 mei ! John woont al meer dan 10 jaar in Noorwegen, met zijn Noorse vrouw.Wij dachten dus toch even Noors te moet gaan spreken, maar zij sprak beter Nederlands dan wij Noors ! Al met al een gezellige afsluiting van 17 mei met een Nederlands getint feestje !

Dinsdag 18 mei was Henny jarig ! En dat moesten we vieren natuurlijk, dus even een de koffie met Noors gebak, en een Noors elandje cadeau gedaan. 70 jaar alweer ! Gefeliciteerd !!!
Komende week gaan we kijken naar een bestaand koophuis. Niet omdat nieuwbouw van de baan is, maar om eens een goede vergelijking te kunnen maken en kennis te maken met het proces. Langzaam maar zeker vallen de puzzelstukjes om hun plaats en worden de mogelijkheden maar zeker ook de onmogelijkheden steeds duidelijker. Maar lastig blijft het !
Luke heeft woensdag ”bus” training. Dan leren ze hoe in- en uitstappen, moeten zitten in de bus….en wat ze vooral niet moeten doen in de bus. Nog even, en Luke is er helemaal klaar voor.
Dat mag ook wel, want Luke gaat nog maar 5 weken naar de barnehage !!

Planning komende week :

  • Bezichtiging van een bestaand huis
  • Luke heeft woensdag ”bus” training
  • Vrijdag hebben we braderie in en rond Espelandskole
  • Sanne heeft zaterdag een groot feest, 3 meisjes uit haar klaar vieren gelijktijdig hun verjaardag
  • Wij gaan dan even naar de boerenmarkt in Arendal
  • En we krijgen binnenkort schapen op Kil! Tussen de 20 en de 30 schapen en lammetjes! We weten nog niet precies wanneer, maar gaan binnenkort met alle bewoners van Kil alvast de hekjes neerzetten. Leuk dus! Alleen Joop en Soka moeten nog meer aan de lijn :-)