Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

maandag 13 juni 2011

Wandeltoer, pinksteren en grilfeestjes

Leuke en warme wandeltocht met de school  
Woensdag was het een schooldag voor de kinderen. Maar toch eigenlijk ook weer niet, want de klassen 1 tot en met 4 ging een wandeltocht maken, die bijna de hele schooldag zou duren. Luke en Sanne en gingen dus alletwee mee en ouders mochten ook mee. Dus Chantal ging mee. En dat was een leuke en zonnige tocht! En best lang! we gingen langs een plek waar de restanten lagen van een oud huis. De meester vertelde wie er gewoond hadden en hoe mensen in die periode, ongeveer 100 jaar geleden, leefden. Er waren ook netten uitgezet in een meer, die de meester er met een paar kinderen uit ging halen. De gevangen vissen werden eruit gehaald en eentje werd compleet ontleed door de meester. Hij liet precies zien welke organen er in een vis zitten. Dat was dus een bloederig, maar interessant tafereel en typisch Noors. Luke vond het erg interessant, vooral toen de meester het hart van de vis liet zien.

Onderweg hadden we op verschillende plekken pauze, waar de kinderen konden spelen, zitten, eten en trampoline springen. Ook was er een typisch noorse 'natursti', wat eigenlijk gewoon de Nederlandse speurtocht is met vragen die overal opgehangen worden langs een pad, die vervolgens in groepjes beantwoord moeten worden. 

 
Grillen en zwemmen als afsluiting van Sanne’s schooljaar
Die zelfde woensdag was er tegen de avond een grilfeestje als afsluituing van het schooljaar. Dit feestje was voor Sanne haar klas. Aanstaande dinsdag is er hetzelfde voor Luke. Dat houdt in dat iedereen wat te grillen meeneemt en er gespeeld en gezwommen kan worden. De ouders kletsen een beetje met elkaar. Vooral Sanne is als een vis in het water: altijd al geweest eigenlijk. En ondanks dat het niet geweldig warm was die avond, wilde ze natuurlijk maar al te graag zwemmen met haar klasgenootjes.

Op het einde zongen de kinderen nog wat liedjes en deden ze 'oud Noorse spelletjes', die verbazingwekkend veel op 'oud Hollandse spelletjes' lijken: spijkerpoepen, met een aardappel op een lepel lopen en zaklopen.
 
Bezoek uit Belgie: mensen die in de zomer emigreren naar Vegårshei
In deze week kregen we (of eigenlijk de gemeente Vegårshei) bezoek van een familie met drie kinderen uit Belgie. Dit gezin gaat voor in ieder geval een jaar in Vegårshei wonen. Chantal heeft ze vanuit haar werk bij de gemeente ontvangen en de barnehage, school en wat huurhuizen laten zien. Inmiddels hebben ze tijdens ons bezoek gekozen voor 1 van de woningen en zijn nog druk op zoek naar werk. Maar 1 ding is zeker: in augustus komen ze hier wonen. En het bezoek was niet alleen zakelijk, maar was ook gezellig! Ze stonden met een tent (nu even zonder kinderen) langs de Vegår en zijn nog bij ons op bezoek geweest.
    
Het graven is begonnen! 
Zaterdag was het prachtig weer en zijn er naar het strandje geweest aan de overkant van onze nieuwe kavel, waar ons huis gebouwd gaat worden. En ze zijn vrijdag begonnen met graven! Ze hebben al een deel van de stenen en grond weggegraven, daar waar de weg gaat komen. En ze hebben verbazingwekkend veel gedaan in 1 dag! 

Deze week gaan ze hard verder en zullen we iedere dag langs rijden en foto's nemen van de voortgang. Want naast verder graven gaan ze ook met dynamiet enorme rotsen weg laten springen. Misschien dat de 'grove' weg aan het eind van deze week al grotendeels klaar is. Dat betekent dat de weg en de kavels dan zodanig geschikt zijn gemaakt voor het bouwverkeer. Als het huis straks gebouwd is, wordt alles nog netjes gemaakt.

Buurtactiviteiten voor de kinderen op tweede pinksterdag
De pinksterdagen waren vooral relaxt....heerlijk met de kinderen een beetje in en rond het huis en op Kil. En maandag was er een buurtactiviteiten middag aan een strandje, wat vooral voor kinderen was. Allerlei spelletjes waaraan zij en de ouders konden meedoen. Zoals hardlopen, verspringen en bal gooien. Uiteindelijk wonnen natuurlijk alle kinderen een prijsje. Uieraard ontbrak de gril weer niet. Ik vermoed dat we de gril binnenkort wel even weer zat zijn....morgen gaan we namelijk weer grillen :-)
Het was druk op de buurtactiviteitendag, dus we hebben weer even kunnen bijkletsen met de noorse buren uit de omgeving.


 De komende week

  • dinsdag is afsluitfeestje van de school (van Luke)
  • woensdag gaat Chantal 's middags werken en is er afsluiting van het buurthuis, waar Chantal helpt met de verkoop en de kinderen leuke dingen gaan doen
  • vrijdag na school heeft Sanne een verjaardagsfeestje van een klasgenootje en vrijdagavond staat er weer een pokeravond gepland voor de mannen. Dit keer bij Dennis thuis
  • zaterdag misschien even naar Arendal om onder meer tegels voor onze nieuwe badkamer te bestellen
  • de hele week verder gaan de graafwerkzaamheden door op onze kavel