Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 2 mei 2010

Wandeltocht in Vegårshei

Aan het begin van de week had Chantal een avondvergadering met bewoners van het centrum van Vegårshei (Myra) over nieuwe ontwikkelingen in het centrum. Maandag is er nog zo’n avondvergadering. Het is erg leuk om aan dat soort projecten deel te nemen, hoewel het hier en daar behelpen blijft met het Noors. Ik kan zeggen dat ik 95% van wat er gezegd wordt kan volgen. Het valt alleen soms niet mee om op een redelijk niveau deel te nemen aan discussies. Maar dat is iets wat zal groeien en langzaam beter zal gaan.

Sanne is dinsdag thuis gebleven van school. Ze was niet lekker en had onder meer pijn in haar keel. We zijn naar de dokter geweest, maar gelukkig was het geen keelontsteking. Vrijdag was ze er weer helemaal bovenop. Dat was dus deze week ook helaas geen zwemmen voor de kinderen. Woensdag maar weer!

Luke is donderdag met de barnehage naar een boerderij geweest, waar hij lammetjes heeft vastgehouden, op de trampoline heeft gesprongen, kuikentjes heeft gezien en paard heeft gereden.
De mannen in de traktor: Luke ging mee

Zaterdag hebben John en Dennis het laatste hout uit het bos gehaald. Dat wordt van de week nog aardig klieven en dan ligt de volledige houtvoorraad voor de volgende winter weer klaar om te drogen. We kregen ’s middags ook bezoek. Van Joffe en Martine met kennissen uit Nederland: een stel met drie dochters (en een zoon die al in Noorwegen woont) dat ook naar Noorwegen wil emigreren. Ze kwamen even een kijkje nemen naar ’hoe wij wonen en leven’. Erg spannend waar zij straks terecht komen in Noorwegen.

Amber en Anouk hadden twee klasgenootjes op bezoek zaterdag, waar Sanne ook veel mee heeft gespeeld. Luke heeft John en Dennis geholpen met het hout: mannenwerk dus! De halve dag op de traktor en hout heen en weer rijden. Dat vond Luke wel wat.

We horen onze collega’s regelmatig over verschillende wandelroutes in Vegårshei. Routes die veel inwoners van Vegårshei kennen, maar waar wij nog nooit zijn geweest. En niet alle wandelroutes zijn gemarkeerd. Maar op dit moment worden er ongeveer 10 populaire routes in de gemeente gemarkeerd, waardoor het leuker en makkelijker is om wandeltochten te maken in de bossen, bergen en langs meren. Een wandelroute waarvan we dagelijks langs rijden, heet Bestliheia. Een aanrader van 1 van onze collega’s. Dus die besloten we vandaag maar eens te gaan bewandelen. Een wandeltocht door bossen en bergen, met een lengte van 4 kilometer (en nog 4 kilometer terug dan).

Op de top aangekomen!

Met Dennis, Natas, alle kids en honden gingen we zondag op pad. En het was verbazingwekkend druk op de wandelroute. Aan het begin van de route woont een klasgenootje van Sanne, die we tegenkwamen en onderweg spraken we meerdere mensen. Ook kwamen we Sanne’s juf tegen onderweg en nog een paar bekenden. Het was een leuke tocht, met als eindbestemming 1 van de hoogste toppen van Vegårshei (391 meter hoog), waar we beloond werden met een geweldig uitzicht over Vegårshei en in de verte de kust zichtbaar van Arendal.

Op de top hebben we ons lunchpakket opgegeten. Bijzonder was dat er op de top een ’gastenboek’ lag in een brievenbus, waarin veel bezoekers hun naam zetten. En daarnaast lag er ook een verrekijker in die brievenbus: gewoon toegankelijk voor algemeen gebruik. En niemand die het in zijn hoofd haalt om de verrekijker mee te nemen! Geweldig is dat: gewoon terugleggen in de brievenbus voor de volgende bezoekers.

Sanne, Luke en Anouk poseren met het uitzicht over Vegårshei en de kust

De komende week hebben we weer een redelijk vol programma:
  • maandag heeft Chantal een avondvergadering in Myra
  • dinsdag heeft Luke Rosaruss, waarbij hij dus gekleed in het roze weer iets geks gaat doen met alle kinderen die bijna naar school gaan
  • dinsdag krijgen we Nederlanders op de koffie die ons naar aanleiding van de emigratiebeurs komen bezoeken
  • woensdag gaan de kinderen knutselen in het buurthuis en daarna zwemmen
  • donderdag zijn Annie en Arno 40 jaar getrouwd!! Alvast een leuke dag pa en ma !
  • zaterdag viert Luke zijn verjaardag en gaan we naar het indoor speelparadijs in Arendal. Luke neemt dan zijn beste vriendje van de kinderopvang mee