Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 4 april 2010

Een wit pasen !

Hardlopen en fietsen
De lente is in opkomst, de zon laat zich meer zien,de tempraturen stijgen en de sneeuw verdwijnt. John had geen excuus meer en is daarom weer begonnen met hardlopen en ook Chantal is weer actief geworden met fietsen. Wel zwaar om weer mee te beginnen, maar heerlijk om weer buiten te sporten!
Het sneeuwt weer!

Weer sneeuw!
Maar de volgende dag….net voor ’witte donderdag’, viel er weer sneeuw! Ondanks dat de temperatuur net boven het vriespunt ligt, bleef er een aardig laagje liggen. Maar de sneeuw wisselde zich gedurende de gehele pasen ook af met regen, een beetje wind en zo nu en dan de zon.

Kavels
Net voor de pasen zijn we nog naar een paar kavels gaan kijken in Vegårshei, die ons erg aanspreken. Dit is een ander plekje dan waar we eerder gekeken hebben. We hebben nu eigenlijk twee plekken in Vegårshei die ons erg aanspreken. Van deze laatste weten we nog niet of het uberhaupt mogelijk is om een stuk land te kopen. Maar daar gaan er binnenkort naar informeren. De kavels liggen 3 autominuten rijden van de dorpskern Myra vandaan.

Lekker relaxed met Pasen
De pasen begint in Noorwegen op de woensdag ervoor. De meeste bedrijven en winkels zijn dan vanaf 12 uur ’s middags gesloten en blijven dat tot aan de zaterdag. Kortom: Op witte donderdag en goeie vrijdag ligt alles plat en stil in Noorwegen. Dat waren dus een paar lekkere dagen vrij en thuis voor ons! We zijn vooral thuis geweest: beetje rommelen in huis, uitslapen, spelen met de kinderen, John heeft de spijkerbanden van de auto’s maar weer verwisseld voor de gewone banden enz. Op woensdagavond had Chantal een paashapjesbuffet gemaakt. Vooral heel veel eieren waren er in de hapjes verwerkt.

Sanne en pappa aan het spelen
Ryårsfossen: waterval voorbij Evje
Donderdag gingen we met Dennis en Natasja en met de kinderen en honden op pad. We gingen naar een waterval aan de Byglandsfjorden ten noorden van Evje. Dat was ongeveer 2 uur rijden. Onderweg een paar keer stoppen om van de mooie omgeving te genieten en warme chocolademelk te drinken.

Aangekomen bij de waterval was deze goed te zien vanaf de onderkant. Maar we hadden gelezen dat ook de bovenkant goed te bereiken was met de auto. Dus we gingen op zoek naar het steile pad dat naar de top van de waterval toe liep. Het hoogteverschil was enkele honderden meters, maar eenmaal daar aangekomen bleek dat de waterval toch net niet helemaal met de auto te bereiken was en dat we het laatste stukje te voet moesten afleggen. Beneden in het dal lag er bijna geen sneeuw maar, maar hier bovenop de berg lag nog een aardig pak, wat het onmogelijk en gevaarlijk maakte om verder te lopen. Dat deden we dus maar niet. Vervolgens zijn we terug gegaan naar beneden, hebben een leuk plekje opgezocht en gingen we grillen. De honden en de kinderen vermaakten zich prima. Joop ging allerlei holen is, zodat hij aan het einde van de dag grijs was in plaats van wit.
Chantal en Anouk voor de Ryårsfossen: een waterval aan het Byglandsfjord

Op de terugweg zijn we nog even door Evje gereden. Een leuk plaatsje, waar een geweldige brede rivier doorheen stroomt.

Dennis jarig en ÅmliZaterdag was Dennis jarig. Hij heeft het niet echt gevierd, maar overdag gingen we naar Åmli. Op een strandje met een kinderspeelplaats hebben we een tijdje rondgehangen. De honden gingen helemaal uit hun dak samen in en rond het water en voor de kinderen hadden we de fietsen meegenomen. Tussendoor hebben we de Nederlandse paasstol aangesneden die we van opa en oma uit Nederland hadden gekregen. Dat was super lekker! Vooral omdat je die in Noorwegen niet vindt.
Spelen in Åmli

Zaterdagavond hebben we weer eens de steengril en de gourmet uit de kast getrokken! Dat was weer eens erg leuk na zo'n lange tijd en ook de kinderen vonden het helemaal geweldig- Ze zaten ruim anderhalf en waren druk bezig met het maken van hun eigen pannekoekjes en het bakken van hun eigen vlees.

Zondag hebben de kinderen paaseieren gezocht en moesten Chantal en Natasja werken bij de elandensoep. Het restaurant was weer geopend, na de jaarlijkse sluiting tussen kerst en pasen en er werden veel mensen verwacht vandaag. We waren net een half uur binnen….kregen we stroomstoring! Bleek dat de stroom in de hele omgeving uit was. Met veel klanten en heeeel veel afwas die we nu handmatig afwasten (normal met afwasmachine), zijn we de middag aardig doorgekomen. De soep was al heet en konden we tot half 4 blijven serveren. Daarna niet meer. Het waren 5 extra drukke uurtjes en uiteraard ging een half uur voor vertrek de stroom weer aan :-)

Tas en Chan poseren even tussen de gourmethapjes door

Bioscoop op 2e paasdag
Maandag gaan we naar de bioscoop In Arendal, naar een kinderfilm. De kinderen hebben er super veel zin in en daarna gaan we misschien nog naar de Mac Donalds. Daarna is de pasen weer afgelopen.
Dinsdag zijn de scholen nog dicht, maar Luke begint dan weer op de barnehage. Sanne begint donderdag dan pas weer op school en heeft dan bijna 2 weken vrij gehad. Vooral voor Sanne is de paasvakantie dus nog niet helemaal voorbij! John gaat dinsdag weer werken en Chantal woensdag.