Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

maandag 12 april 2010

Van winter naar voorjaar…..

Met de pasen sneeuwde het nog! Maar sinds afgelopen donderdag is het mooi weer: een blauwe lucht en overdag kun je zonder jas in het zonnetje rondlopen. Maar ’s nachts vriest het nog licht, zodat de krokussen die hier en daar uit de grond schieten de volgende dag niet halen omdat ze bevroren zijn geweest.

We hebben alweer een paar keer buiten gegeten en de kinderen spelen onafgebroken buiten. Ze spelen zonder jas, maar nog wel met kaplaarzen aan door de smeltende sneeuw en waterstroompjes die langs de weg stromen. De laatste sneeuw en de restjes ijs smelten, hoewel het meer achter ons huis nog aardig dicht ligt en we Joop er vandaag nog overheen zagen lopen. Maar als het weer zo blijft als nu, zal het grootste deel van het ijs volgende week verdwenen zijn en zullen de buurmannen de visnetten weer uit de kast halen om het meer op te gaan.

Tweede paasdag zijn we nog naar de bioscoop geweest. Naar de ‘drakentrainer’ in Arendal. Samen met Dennis, Natasja en de kids zijn we naar de film geweest en daarna hamburgers gegeten bij de Mac Donalds. Dat was een leuke afsluiting van de pasen. De volgende dag begon Luke weer op de barnehage, maar Sanne was nog vrij tot donderdag.
Andere tekenen van het voorjaar, die we nu een beetje gaan herkennen in ons tweede jaar in Noorwegen, is dat de mieren overal weer rondkruipen. Grote mieren die afkomstig zijn van gigantische mierenhopen in onze tuin en ontwaakt zijn uit hun winterslaap….op zoek naar eten. Druk slepen ze alle kruimels die we in onze tuin achterlaten mee naar hun enorme nest.
Joop heeft ook het voorjaar in zijn bol. Hij rent weer lekker het bos in en rond het huis, wat nu beter begaanbaar is nu de sneeuw bijna verdwenen is. Ook wij zijn van de week weer voor het eerst in de bossen gaan wandelen, maar zakten op verschillende plekken toch nog een aardig stuk weg in de sneeuw. Joop rent vooral achter de vogeltjes aan die in grote getale terugkeren uit het zuiden. En tegen Soka, de hond van Dennis en Natasja, kijkt Joop nu opeens heel anders aan! ….Soka is namelijk loops geworden. Maar goed dat Joop gecastreerd is en een heel ander formaat heeft dan Soka zullen we maar zeggen.

Een ander teken van het voorjaar…..iedereen begint weer met bomen omzagen om een aanvang te maken met het aanleggen van de houtvoorraad voor de volgende winter. Dat wordt in het voorjaar gezaagd, zodat het in de zomer kan drogen en in de winter kan worden opgestookt..John is bezig met het vervangen van de winterbanden voor de zomerbanden, er zijn weer talloze volgels in de tuin, het gras is weer zichtbaar, we hebben weer vliegen in huis,  en het leven verplaats zich langzaam van binnen naar buiten.

Zo ook zijn Dennis en John weer begonnen met zagen. De grondeigenaren hebben een paar plekjes aangewezen waar gezaagd mag worden en dus zijn ze alvast begonnen met zagen. De komende weekenden zullen ze daar nog wel druk mee bezig zijn.

De kinderen hebben ook weer de fietsen en de skelters ontdekt en fietsen en skelteren lekker rond in de buurt.

Wat staat er op de agenda voor de komende week…..

  • Dinsdag brengt Luke een bezoek aan de school, samen met andere kinderen van de barnehage.
  • Dinsdag gaan Sanne, Amber en Anouk weer sporten in Myra, en gaat Luke wennen op school !
  • Woensdag gaat Luke eindelijk naar de kapper
  • Vrijdag heeft Sanne een feestje ’s avonds bij een klasgenootje
  • Tussendoor zijn John en Chan weer aan het hardlopen en fietsen