Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

maandag 2 februari 2009

Auto invoeren

Aangezien veel mensen vragen hebben m.b.t. het invoeren van hun auto in Noorwegen, en wij zelf het proces door hebben gemaakt, hebben we besloten om de hele procedure (zoals wij hem hebben doorlopen) op ons weblog te zetten. Doe er je voordeel mee !

betreft : Honda CRV 2.0cdi automaat
de marktwaarde in NL is rond de 12000 euro
de marktwaarde in NO is rond de 21000 euro

Wat we in Nederland hebben overwogen...
In Nederland hebben we de overweging gemaakt of we de auto wilden invoeren of niet.
Hier zijn we eigenlijk nooit helemaal uit gekomen. Het blijft een dure grap. Feit is dat we wisten in welke staat de Honda was, en dat we zeer tevreden zijn met deze auto. Het is altijd maar afwachten wat je terug koopt. Besluit je om de auto niet in te voeren, dan moet je natuurlijk ook de kosten meenemen die je maakt om zonder auto naar Noorwegen te gaan, of deze weer door iemand terug te laten brengen zodra je in Noorwegen zit.

We hebben via de website van norsk.nl een berekening gemaakt wat het ongeveer gaat kosten om de auto in te voeren. Via deze website van de RDW, kan je al je gegevens die je nodig hebt van je eigen auto opvragen. Voor de dagwaarde van onze auto hebben we gekeken autotrader.nl

De acties in Nederland....
1. CVO verklaring aanvragen: In NL hebben we bij Honda NL een CVO verklaring (Europese goedkeuring van de auto) aangevraagd. Deze werd gratis toegestuurd. Een CVO verklaring heb je nodig om in Noorwegen je auto in te voeren. Dus handig om dit alvast in Nederland te regelen.

2. Losse velgen gekocht voor Noorse winterbanden. We hebben nu dus twee sets banden : winter- en zomerbanden. De velgen hebben we 2dehands makkelijk via marktplaats kunnen kopen. (Dit heeft overigens natuurlijk verder niets te maken met het invoeren van de auto).

3. We hebben bij onze Nederlandse verzekeringsmaatschappij geinformeerd of we in Noorwegen verzekerd konden blijven. Wij konden maximaal 2 maanden na uitschrijving in NL verzekerd blijven, werd ons verteld.... De vervolgactie die hieruit kwam is dat we binnen twee maanden een Noorse autoverzekering moesten hebben. Altans. dan dachten we. Achteraf bleek dat op het moment dat je je uitschrijft in Nederland, (in ons geval dus) niet meer verzekerd bent. Achteraf gezien hebben wij dus 2 maanden onverzekerd rond gereden :-)

4
.
De auto een grote beurt laten geven bij onze Honda dealer. Is uiteraard geen verplichting voor het invoeren van de auto, maar vonden we zelf wel zo goed.

5. Deze Honda dealer gelijk een taxatierapport laten opmaken van de auto. Met het verzoek om deze laag te waarderen :-) Advies is om de waardebepaling zo kort mogelijk voor de emigratie te laten doen, zodat deze nog redelijk actueel is op het moment van invoeren.

6. Check of alle kentekenbewijzen er zijn: deel 1A, deel 1B en deel 2. Zo niet: regel deze bij de RDW voordat je naar Noorwegen vertrekt.

de acties in Noorwegen :
In November hebben we piggdekk banden gekocht. Voor het gebied waar wij zetten is dit echt een must. Dit zijn banden met spijkertjes voor meer grip in de sneeuw of op ijs. Niet verkrijgbaar in NL.

Specifiek voor het invoeren van de auto de volgende acties:
Vooraf: ik (Chantal) heb de auto ingevoerd en John is de eigenaar van de auto. Dat is geen probleem, maar wel belangrijk om bij het invoeren dat steeds te benoemen en om van beiden de legitimatie (zowel NL paspoort als het Noorse fødselnummer) bij je te hebben.

1. Regelen Noorse autoverzekering: We zijn naar onze lokale bank gegaan om de auto bij een Noorse maatschappij te verzekeren. Dit was geen probleem (verzekeringsmaatschappij Terra). Ze gaan er dan wel van uit dat de auto binnen enkele maanden ingevoerd wordt. De prijzen voor de verzekering zijn in ons geval vergelijkbaar met prijzen in Nederland.

Bij beeindiging van je verzekering in NL, krijg je een brief aan waarin de Nederlandse verzekeringsmaatschappij verklaart hoeveel schadevrije jaren je hebt. Dit neemt de Noorse maatschappij gewoon over.

Belangrijk om te weten is, dat de auto in Noorwegen verzekerd moet zijn als je deze gaat invoeren: anders is invoeren niet mogelijk.

2. Zorg dat je een fødselnummer hebt! Als je geen Noors identificatienummer hebt, kun je geen auto invoeren.

3. Reserveer 2 (bij voorkeur) achtereenvolgende werkdagen, voor het invoeren van de auto. Het is niet mogelijk om alles in 1 dag te doen! Dat heeft te maken met de registratie bij de douane: dat is pas de volgende dag verwerkt in het computersysteem.

4. Maak afspraak met Statens Vegvesen : Bel naar het dichtsbijzijnde kantoor van de Statens Vegvesen http://www.vegvesen.no/ en maak daar een afspraak voor een "kjøretøykontroll en registratie voor het invoeren van de auto". Maak deze afspraak op de 2e dag van de 2 dagen die je bij de vorige stap hebt gereserveerd voor het invoeren van de auto ! Zorg ervoor dat de afspraak vroeg in de ochtend staat, zodat je daarna nog naar de douane kan om dezelfde dag de invoer af te ronden. Dat hoeft dus niet, maar als je alles wilt afronden in 2 dagen is dat een must! (in ons gveal dan)

5. check of je alle benodigde papieren hebt:
  • Nederlandse kentekenbewijzen deel 1A, 1B en deel 2

  • CVO formulier

  • fødselnummer (eigenaar van de auto en de persoon die hem invoert moeten deze hebben)

  • verzekeringspapieren Noorse verzekering

  • actuele waardebepaling van de auto uit Nederland

  • legitimatiebewijzen van eigenaar en (indien andere persoon) van invoerder: NL en Noors

6. Zorg dat je voldoende geld op de bank hebt staan!
Zorg dat er genoeg geld op je rekening staat en informeer bij je bank of het een probleem is om een groot bedrag te pinnen bij de douane of wellicht wil je op een andere manier betalen.


Op de 2 dagen van invoeren...

Dag 1...

1. Tijdelijke kentenkenplaten halen bij Statens Vegvesen : Ga naar een kantoor de Statens Vegvesen (voor ons was dat in Arendal) en haal daar de zogenaamde "prøveskilts". Dit zijn je tijdelijke kentekenplaten (gewone stickers die slecht plakken, dus neem extra tape mee voor de zekerheid). Deze betaal je per dag dat je ze nodig hebt. Kosten in 2009 waren 225 NOK per dag. Om deze te halen, moet je je Noorse identificatienummer geven (Fødselnummer) en de Nederlandse kentekenbewijzen laten zien aan de balie van de Statens Vegvesen. De Statens Vegvesen geeft je een formulier mee, dat je moet afgeven bij de Douane.

2. Betalen belasting (moms) bij douane en inleveren Nl kentekenplaten: Rij na de vorige stap, op dezelfde dag, door naar het dichtsbijzijnde douanekantoor (Tollvesenet). Dat was voor ons Kristiansand. Parkeer de auto en haal zelf je Nederlandse kentekenplaten van de auto af (tip, neem een schroevendraaier mee) en plak de stickers (prøveskilts) op je auto. Ga vervolgens met de kentekenplaten naar de douane om de belasting (moms) te betalen voor het invoeren van de auto en voor het inleveren van de Nederlandse kentekenplaten. Hier heb je geen afspraak voor nodig, maar controleer vooraf wel even de openingstijden. Bij de douane heb je nodig: kentekenbewijzen, kentekenplaten, taxatierapport van de auto uit Nederland, het formulier dat je bij de Statens Vegvesen hebt gekregen en je Noorse fødselnummer. Let op dat de te betalen belasting hier wordt berekend op basis van een taxatierapport dat je in Nederland hebt geregeld (punt 5 onder "acties in Nederland"). Het mooiste is dus dat hier een zo laag mogelijk bedrag staat. Je moet 25% van deze taxatiewaarde (dus van de geldende dagwaarde van de auto in Nederland), betalen bij de douane. Voor onze auto bedroeg dat 25% van 89.476 NOK = 22.702 NOK. (ruim 23oo EURO). Je krijgt hier bij de douane weer een formulier mee dat weer terug mee moet naar de Statens Vegvesen in de volgende stap.

Dag 2....

3. Kjøretøykontroll en registratie auto bij Statens Vegvesen : Ga naar de afspraak bij Statens Vegvesen eerder gemaakt onder actiepunt 4 bij "acties in Noorwegen". Tijdens deze afspraak wordt de auto gecontroleerd. Voor nieuwere auto's (waar die van ons onder valt; hij is uit 2002), stelt die controle weinig voor. De motorkap ging open, de auto werd gestart en dat was het. Verder moesten we de CVO verklaring overhandigen, de kentekenbewijzen en het formulier dat de dag ervoor door de Tollvesen was ingevuld. De Nederlandse kentekenbewijzen worden in beslag genomen door de Statens Vegvesen; die zie je dus niet meer terug. De CVO verklaring en een door de Statens Vegvesen ondertekend formulier (dus bewijs dat de controle op de auto met succes is afgerond) krijg je wel terug en moeten mee naar de douane (dit formulier heet "melding til avgiftsberegning og registrering"). Aan deze stap zijn geen extra kosten verbonden. (Tenzij de auto niet door de controle komt, maar dat hebben wij niet meegemaakt.)


4. Invoeren van de auto bij Tollvesenet (de douane) : na de vorige stap 3, rij je door naar de Tollvesenet (voor ons in Kristiansand) om voor de 2e keer naar de douane te gaan. Hier worden de papieren gecontroleerd en ingenomen die je van de Statens Vegvesen hebt ontvangen. Vervolgens moet je de invoerkosten betalen die door de beambte van de douane worden berekend in een computersysteem. Voor ons bedroegen deze invoerkosten 107.216 NOK (ongeveer 11.000 euro dus). Een kostenpost die we maar zo snel mogelijk willen vergeten...

5.
Noorse kentenkenplaten ophalen bij de Statens Vegvesen:
Na de douane uit de vorige stap zijn we direct terug gereden naar de Statens Vegvesen voor het ophalen van de nieuwe Noorse kentekenplaten. Zodra de vorige stap is afgerond, kun je dat op ieder moment gedurende de normale openingstijden van de Statens Vegvesen doen, zonder afspraak. De kentekenplaten (kosten 80 NOK = 9 euro) liggen namelijk op voorraad en ze pakken dan gewoon de eerstvolgende. Nadat ze het bewijs hebben gezien dat de invoerrechten bij de douane zijn voldaan, wordt er gecontroleerd of de auto inderdaad in Noorwegen is verzekerd. Zorg dus dat je die verzekeringspapieren bij je hebt. De kentekenplaten worden mee gegeven, samen met het tijdelijke kentekenbewijs (een A-4 met wat kenmerken erop). Het officiele, definitieve Noorse kentekenbewijs wordt binnen een week naar je huisadres toegestuurd.

Wij hebben gekozen om gebruik te maken van Statens Vegvesen in Arendal.
Deze zit echter ook gewoon in Kristiansand. Wij gingen naar Arendal omdat we het wisten te vinden en we er letterlijk langs komen als we naar Kristiansand rijden.

Na het invoeren......
1. Neem contact op met de verzekeringsmaatschappij....om het nieuwe kenteken door te geven. Het is ons niet helemaal duidelijk of dat automatisch gaat via de Statens Vegvesen, maar een extra controle kan geen kwaad.


2. Stuur een brief aan de RDW in Nederland: met daarin het verzoek om afmelding van het voertuig, vergezeld met een kopie van het legitimatiebewijs en een kopie van de nieuwe Noorse kentekenbewijzen. Stuur dit naar:

RDW
Unit VRD
Postbus 30000
9640 RA Veendam

Het duurt ongeveer 10 dagen voordat de registratie in Nederland is beeindigd.

TIPS voor het invoeren van je eigen auto :

  • logisch, maar toch : heb je papieren op orde en neem gewoon steeds ALLES mee: voor de zekerheid

  • Basis kennis Noors is zowel makkelijk als eigenlijk wel wenselijk. Het Engels onder de Noren is niet altijd even goed

  • Je bent minimaal 2 halve dagen kwijt. Je auto is namelijk pas de volgende dag in het systeem geregistreerd

  • neem een schroevendraaier mee naar de douane om zelf je kentekenplaten eraf te halen

Succes met het invoeren van je auto !