Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 2 januari 2011

Van 2010 naar 2011!

Afgelopen week
Afgelopen week waren het de dagen tussen kerst en oud en nieuw. Voor die dagen hebben ze in Noorwegen een naam: romjul. Dinsdag was het ‘vierde kerstdag’, wat ze ook gewoon zo noemen in Noorwegen. Wij werkten toen gewoon en Dennis paste op de kinderen die dag.


Aan het einde van de dag was er een kerstfeestje bij het buurthuis. Dat is jaarlijks en was dit jaar qua opkomst een groot succes! Meer dan 75 mensen waren er. Er werd begonnen met een
kort kerstspel waarin Sanne samen met Amber en Anouk een herder was en Luke 1 van de drie koningen (waarbij de andere 2 koningen aanzienlijk groter waren dan Luke).  In het midden van de ruimte stond een grote kerstboom waar met de kinderen liedjes gezongen werd. Tussendoor werd er koffie en limonade gedronken en lekkere koekjes en cake gegeten. Voor Nederlandse begrippen is het allemaal niet zo spannend, maar hier is het een sterk gewaardeerd gebeuren waar veel mensen op af komen. Het is vooral het sociale deel wat bij dit soort feestjes en initiatieven belangrijk en leuk is. Een beetje kletsen en in contact komen met de mensen die in de buurt wonen.
Woensdag tot zondag waren Hans en Paula er op Kil (ouders van Natasja). Dit jaar hadden wij geen familiebezoek: Het is altijd weer leuk  om Nederlanders op bezoek te hebben op Kil rond de feestdagen. En ze hadden hogere temperaturen meegenomen! Want de hele erge kou van de feestdagen is nu aanzienlijk minder geworden tot aan dooi toe op oudejaarsdag. Na het weekend wordt er weer min 10 voorspeld.
kerst voorstelling met Sanne en Luke
Skieën en schaatsen
Op donderdag werkte Chantal nog een halve dag en had John de kinderen thuis. Tegen de middag gingen we voor de eerste keer weer dit seizoen naar de skihelling, om in eerste instantie de kinderen weer aan het skieën te laten wennen. Het was druk op de skihelling! Veel jongeren uit de omgeving,
maar ook wat toeristen(vooral Duitsters) waren druk aan het skieën en snowboarden op de helling. De rij voor de skilift was zodanig lang dat de kinderen maar 5 keer naar beneden zijn geweest. Maar dat maakte niet uit; ze waren weer even gewend en het ging erg goed weer de eerste keer. Zonder enige hulp of aanwijzing gingen ze de helling weer af.
Na het skieen gingen we nog even schaatsen. Een buurtbewoner had namelijk met de sneeuwfrees een schaatsbaan gemaakt op het ijs en nodigde via de sms een aantal buurtbewoners uit te komen schaatsen. Met ongeveer 20 mensen waren we op het ijs en na het schaatsen nog worstjes gebakken op het vuur. Was onverwachts gezellig zo’n buurtinitiatief.
Luke vindt het schaatsen erg leuk !
Oudejaarsdag en oliebollen
Oudejaarsdag hebben we een wandeling over het ijs gemaakt: met de kinderen, Hans en Paula,  Dennis en Natasja, Amber en Anouk en de honden. De kinderen gingen op de langlaufskies
en wij met onze sneeuwlaarzen in de ongeveer 20 tot 30 cm sneeuw op het ijs. Het was heerlijk op het ijs want de temperatuur ligt nu rond het vriespunt. Niet zo koud meer dus. Aan de overkant van het meer maakten we vuur waarin we tosties maakten. En natuurlijk hadden we gluhwein en chocolademelk mee. Teruggekomen van de wandeling maakten we ‘ribben’ klaar in de oven: een typisch noors kerstgerecht wat we mee zouden nemen naar Dennis en Natasja op
oudejaarsavond.

En zoals iederjaar ontbraken de oliebollen dit jaar ook niet ! Hans en Paula zijn druk in weer geweest om heerlijke oliebollen te maken. Wederom weer geslaagd ! En speciaal voor Luke oliebollen zonder rozijnen.
Oliebollen bakken met Hans en Paula
Oudejaarsavond hebben we dan ook met hun en Dennis en Natasja gevierd; Echte noors eten gegeten (eland, ribben, aardappels, rode kool, zuurkool, bessensaus en rijstepap met suiker en kaneel) spelletjes gespeeld, kaarten, en het nodige eten en drinken erbij. De kinderen speelden
spelletjes (ook met ons) en gingen sleeen in het donker. Om 9 uur lagen de kinderen tijdens een film te slapen op de bank- Dus die hebben we nog even tot half 12 naar bed gebracht. Om half 12 hebben we ze wakker gemaakt: Luke was niet wakker te krijgen, maar wilde uiteindelijk toch ook graag het vuurwerk zien.  Om 12 uur champagne gedronken buiten bij het vuur en met sterretjes en vuurwerk erbij. De buren, die veel bezoek hadden, kwamen ook nog even langs.
Sanne en Luke zijn aan het langlaufen
Nieuwjaarsdag
Nieuwjaarsdag was het grote opruim- en schoonmaakdag bij ons thuis. De kinderen hadden bij Dennis en Natasja geslapen en speelden spelletjes ‘s ochtends met Hans, Paula en Amber en Anouk. ‘s avonds kwam iedereen, inclusief de Noorse buren, nog even een nieuwjaarsborrel halen bij ons. En toen waren de feestdagen echt afgelopen.

Komende week

  • Maandag zal Dennis voor de laatste keer oppas spelen
  • Dinsdag gaan de kinderen weer naar school
  • Dinsdagavond gaan we allemaal sporten
  • woensdag gaat Luke weer naar de kapper
  • Het weekend : Lekker slappe av, en misschien even skieën  !