Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

maandag 23 augustus 2010

Luke ook naar school en Vegårsheidagene

Dit was de eerste week dat Luke naar school ging. In Noorwegen gaan de kinderen naar de eerste klas in het jaar dat ze zes worden. Dus daar hoort Luke ook bij. Dat is bijna 2 jaar later dan dat de kinderen naar school gaan in Nederland, maar hier in Noorwegen beginnen ze dan wel gelijk met lezen en schrijven. Spelenderwijs natuurlijk.
De eerste dag was spannend! Chantal ging op de heenweg met de bus mee naar school, waar naast Luke natuurlijk ook Sanne, Amber en Anouk in zaten. Op school aangekomen mochten alle ouders er de eerste dag zo lang bij blijven als ze wilden. Chantal bleef er net als de meeste ouders een uur bij. Ze gingen liedjes zingen, beetje tekenen en aan elkaar voorstellen. Luke was een beetje ongecontreerd, maar dat is niet zo gek de eerste dag.

In de loop van de week zijn John en ik nog een paar keer gaan kijken toen Luke in de pauze buiten aan het spelen was met andere kinderen en af en toe met Sanne. Luke vertelt niet zo veel over school, maar het is duidelijk dat hij het leuk vindt en het naar zijn zin heeft.

KLIK HIER VOOR ALLE FOTO'S VAN AFGELOPEN WEEK
Vrijdag ging hij voor het eerst ’på tur’ (wandelen en leren in het bos) en maandag had hij gym. Wat wordt dat jochie opeens groot als je hem met zijn grote schooltas op zijn rug ziet lopen.

Afgelopen vrijdag had Chantal een excursie naar verschillende wijken in de omgeving naar Arendal en Grimstad: om te leren van de Noorse stedelijke ontwikkelingen en bouwverdichtingsprojecten. Die zijn op sommige vlakken heel verschillend dan in Nederland, maar op andere vlakken lijkt het weer even alsof je in een Vinexwijk aan de rand van Rotterdam loopt. Alleen dan met veel minder woningen en mensen.

Een waterval ontdekt op Kil! Nog geen 10 min. bij ons vandaan

Zaterdag heeft Chantal ook gewerkt. Toen was er namelijk een markt in Vegårshei (en andere activiteiten): de Vegårsheidagen. Daar heeft Chantal bij de stand van de gemeente gestaan. Organiseren, helpen opzetten, en vooral…..boeken verkopen die waren afgeschreven bij de bibliotheek. De Gemeente had dit jaar een paar duizend boeken te koop, die op 3 aanhangers op de markt werden verkocht. En er werden er veel verkocht…heel veel! Voor 10 kronen (later op de dag 5 kronen) per stuk.

Woendag was Natasja jarig geweest en dat vierde ze zaterdagavond. De buren en Joffe en Martine waren er ook. Wat later op de avond, toen er al aardig wat wijn doorheen was, hebben we de buren kennis laten maken met de WII, je weet wel, die interactieve spelcomputer. Dat was super leuk. Ze hadden het nog nooit gezien of gedaan.

KLIK HIER VOOR ALLE FOTO'S VAN AFGELOPEN WEEK

En zondag….kreeg Joop zijn ’schaapreinheidstest’. Daarvoor kreeg hij een halsband om die we van de buurman mochten lenen, die lichte electrische impulsen kan geven. Klinkt heel zielig, maar dat is het niet. Het is ook niet gevaarlijk voor de hond. Met de band om liet John hem los bij de schapen. Zodra hij naar de schapen wilden, kreeg hij een schokje, wat hij als onplezierig ervaarde. Naar twee pogingen wilde hij niet meer naar de schapen. Dat was dus goed!
De komende week….

- donderdag is er ouderavond op de school, voor de klas van Luke
- zaterdag gaan we weer eens met de huizenbouwer praten
- zondag gaan we naar Dølemo in Åmli, waar een jaarlijkse markt met festiviteiten wordt gehouden
- en volgende week vrijdag….komen opa en oma van der Linden alweer!