Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 29 november 2009

De kerst komt eraan

Opa en oma weer naar Nederland

Woensdag was het weer zo ver. Na een bezoek van 5 dagen gingen John zijn ouders weer naar Nederland. Het waren een paar gezellige dagen met opa en oma erbij. Nu weer wachten op de andere opa en oma, die komen met kerst.

Sanne en Luke houden mashmellows boven het vuur
Klik hier voor alle foto's

Mashmellows
Woensdag ging Chan met de kinderen wandelen in het bos. Luke en Sanne wilden mashmellows eten. Dus hebben we onderweg vuur gemaakt en mashmellows boven het vuur gehouden. Joop was vooral bezig met een bot dat hij in het bos had gevonden.

Luke zijn hechtingen eruit
Luke had vorige week vrijdag twee hechtingen in zijn hoofd gekregen, omdat hij zijn hoofd had gestoten op de barnehage. Vrijdag gingen ze er weer uit. En weer was Luke erg stoer! Na een paar minuten stonden we weer buiten en was de hechting van Luke eruit. Een mooi wondje bleef er over net onder zijn haarlijn. We zullen het zien of er een klein lidteken overblijft of niet.

Hertjes voor de auto
's ochtends is het regelmatig wat kouder en gladder op de weg. Uitkijken dus met autorijden! Ik (Chantal) was dinsdag bijna in Myra aangekomen, op weg naar het werk, toen er bij de laatste afslag een hert over de weg sprong! Hij was erg dichtbij, maar voldoende ver om niet te hoeven stoppen. Een hert kom je niet iedere dag tegen op de weg, dus ik bekeek hem op mijn gemak nog even goed toen hij inmiddels aan de overkant van de weg was aangekomen. En toen...stak er opeens uit de struiken een tweede hert over! Ik zag hem niet aankomen en hij mij ook niet. Instinctief natuurlijk toch bovenop mijn rem, maar gelukkig remde de auto goed en raakte ik niet in een slip. Het scheelde een haar....ik raakte het hert net niet!

Beetje mislukte 'på tur'
Zaterdag was het bewolkt, maar droog. Goed weer om weer eens een fikse wandeling te maken. We hadden afgesproken met Dennis en Natasja en gingen dus met zijn allen op weg naar Åmli om daar een gemarkeerde route te gaan wandelen van 4 kilomter lang. Met alle kinderen en honden erbij en tassen vol met koffie, chocolademelk, koekjes, worst, spek en broodjes, gingen we op weg. Het begon als een leuke route! Vlak langs de rivier en de bossen in. Na een half uur lopen begon er een klim tegen de bergwand. Dat ging goed, maar op een bepaald moment werd het erg steil en hingen er zelfs hulptouwen om je naar boven te helpen. Erg leuk en avontuurlijk!Maar na een stukje klimmen realiseerden we dat het ook erg gevaarlijk was. Zeker met de kinderen erbij. De rotsen waren namelijk glad omdat ze nat waren en iedereen gleed regelmatig uit. We besloten dus maar terug te gaan en niet verder te klimmen.
Klimmen langs de gladde en steile rotswand

Op een andere plek in het bos hebben we later toch nog het eten opgegeten en al met al hebben we aardig wat gewandeld. De route doen we nog wel een keer over als het droog en beter begaanbaar is.

kerstverlichting
De kerst komt er weer aan. In Noorwegen komt Sinterklaas niet, dus veel Noren zijn alweer met kerst bezig en hebben afgelopen weekend de nodige verlichting alweer in de ramen en de bomen gehangen. Wij hebben alvast de buitenverlichting aan gedaan. Erg sfeervol staat dat weer! En nu ik zit te typen....om kwart voor 9 zondagavond....sneeuwt het weer. Ik schat dat er nu 7 cm ligt....en het blijft doorsneeuwen. Volgens de verwachting bijna de hele week. Met de kerstsfeer zit het dus wel goed.

De komende week
De kinderen gaan nog 1 keer naar sport van de week en dan ligt alles tot na oud en nieuw stil.
Zaterdag gaan de kinderen kerstversieringen maken in het buurthuis in Espeland, samen met andere kinderen uit de buurt. Sanne neemt naar school een adventkadootje mee. Alle kinderen doen dat, en iedere dag wordt er dan tot aan de kerst, een kadootje getrokken: iedere dag mag een ander kind een kadootje trekken.
Zondag werkt Chantal nog een keer bij Kilsloftet. Daarna is het voorlopig voorbij met het serveren van elandensoep. Het restaurant is namelijk gesloten van kerst tot pasen.