Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

maandag 7 december 2009

De eerste week van december

Laatste keer sport voor Sanne in 2009
Afgelopen dinsdag is Sanne met Amber en Anouk voor de laatste keer dit jaar naar sport geweest. Dat was een leuke afsluiting, waarbij alle kinderen gekleed kwamen in een rood shirt en met kerstmuts op. Na afloop kregen ze fruit, een medaille en snoep. In het nieuwe jaar gaat het programma weer verder. De kerststop bij de indoor-sportactiviteiten in Noorwegen gaat over het algemeen begin december al in.
Laatste keer sport in 2009 voor Sanne, Anouk en Amber
Klik hier voor alle foto's

Klasgenootje Sanne op bezoek
Tijdens de laatste sportavond, vroeg Sanne aan een vriendinnetje om de volgende dag (dat was woensdag, waarop de kinderen vrij zijn) bij ons thuis te komen spelen. Dat wilde ze wel! Uiteraard kiest Sanne precies het meisje uit, dat het verst weg woont vanaf ons huis….40 minuten rijden. Maar dat was geen probleem! Dus woensdag is Malin bij ons geweest van 11 tot 6 uur. We zijn het bos in geweest en hebben vuur gemaakt en mashmellows gegeten. Ze hebben samen veel op de slee gezeten en in de sneeuw gespeeld. Tussendoor pannekoeken gegeten. Sanne en Malin vonden het erg gezellig.

Internationaal kerstdiner
Vorig jaar, toen we net in Noorwegen woonden, werden Natasja en ik gevraagd om aan te schuiven bij het ’internationale kerstdiner’, wat jaarlijks wordt georganiseerd door…..de vrouwenvereniging van Vegårshei. Kortom…alleen maar vrouwen op zo’n avond. Op die avond vorig jaar werden we publiekelijk voor 70 vrouwen voorgesteld als ’de 2 nieuwe Nederlandse inwoners van Vegårshei’. En dat waren ze niet vergeten…want de bestuurster van de vereniging hoorde dat ik bij de gemeente werkte en heeft zo mij en Natasja gevraagd te willen bijdragen in het ’organisatiecommite’ voor het kerstdiner dit jaar. Dus Tas en ik naar het huis van de bestuurster, waar nog 4 andere vrouwen waren. En het grappige is, dat we die vrouwen ook allemaal min of meer kenden. Dan zie je weer hoe klein zo’n wereldje is in zo’n ’dorp’ als Vegårshei met 1880 inwoners en met een oppervlakte van de halve provincie Utrecht. En de bestuurster bleek de vrouw te zijn van de ex-gemeentesecretaris en de oma van een meisje uit Sanne haar klas.
Het was vooral gezellig die 2 uurtjes. Beetje kletsen, appeltaart eten, cider en koffie drinken en een paar afspraken maken voor de betreffende avond. De avond staat vooral in het teken van ’eten en drinken’. Dus dat komt wel goed!

Sollicitatie Chantal
Ik had een paar weken geleden gesollicitereerd voor de functie van adviseur/zaaksbehandelaar. Een zware functie die goed bij mij past, maar die wat betreft het niveau Noors, nog wat te hoog gegrepen is (vind ik zelf). Er werden er 5 uitgenodigd voor een gesprek en ik werd uiteindelijk als nummer 2 gekozen! In Noorwegen is het gebruikelijk dat er regelmatig meer dan 1 kandidaat wordt geselecteerd met een rangorde. Dat houdt in, dat wanneer nummer 1 om welke reden dan ook afhaakt, nummer 2 het aanbod krijgt. Het zit er niet in dat nummer 1 afhaakt, maar ik ben er wel tevreden mee dat ik nummer 2 ben geworden.

Allemaal in kerstsfeer
klik hier voor alle foto's

Kerstdingen maken bij het buurthuis
Zaterdag zijn we met de kinderen naar het buurthuis geweest, waar de kinderen kerstdingen konden maken. Was erg leuk en er kwamen veel kinderen op af! Tussen de 30 en 40 uit de omgeving. Er werden kaarsen geverfd, kaarten gemaakt, dingetjes voor in de boom gemaakt enz. Daarna reden we terug naar huis….met een snelheid van niet harder dan 30 km per uur. Het had namelijk een tijdje geregend bovenop de sneeuw en alles was een zeer gladde natte rommel geworden op de weg. Thuis gekomen kwamen we erachter dat we ons fototoestel waren vergeten! Maar gelukkig was deze onderschept en inmiddels weer terug.

Werken bij Kilsloftet
Afgelopen zondag heb ik weer gewerkt bij de elandensoep. Dat zou de laatste keer zijn dit jaar. En vanaf kerst zijn ze gesloten tot aan pasen. Maar donderdag ga ik nog een paar uurtjes bijspringen….dan is er een overleg van de gemeente in het restaurant. Dus dan zie ik ongetwijfeld bekenden.

Allemaal ingeent
De kinderen en ik waren al ingeent tegen de varkensgriep. Alleen John nog niet. Maar ook hij is sinds maandag bestand tegen het virus.

Weer op de skies!
Klik hier voor alle foto's

Sneeuw, kerst en regen
In de loop van de vorige week sneeuwde het. Dus de sleetjes en de skies werden weer uit de kelder gehaald. Helaas sloeg dat tegen het weekend om in regen en een temperatuur net boven de 0, waardoor de sneeuw al snel pap werd en smolt. Rond het komende weekend wordt het als het goed is weer kouder. En de kerstversieringen zijn ook bij ons uit de kast getrokken. Ze stonden opgeslagen in verhuisdozen in het buitenhuis (de schuur). En opvallend was, dat er niets kapot was, met uitzondering van 2 glazen bollen waar water in zat (die je kunt schudden). We denken dat die de kou niet hebben overleefd in de schuur, vorig jaar winter, en kapot gevroren zijn.

De komende week
- donderdag gaat Chantal nog een paar uurtjes bij het restaurant de buurvrouw helpen.
- zaterdag gaan we inkopen doen in Arendal en met de kinderen naar het indoor speelparadijs