Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 22 maart 2009

De lente is aangebroken!


Elanden steken het ijs over voor ons huis.

Klik hier voor alle foto's van dit weekend

De lente is aangebroken! In Noorwegen begint de lente op 1 maart. Maar het afgelopen weekend was de lente echt merkbaar! Buiten konden we zonder jas lopen en heerlijk in de zon zitten! Midden in de sneeuw! Echt een geweldige ervaring om met een meter sneeuw in de zon te zitten met een gevoelstemperatuur van 20 graden.
De sneeuw is langzaam aan het smelten…overdag is het 6 tot 10 graden, maar ’s nachts vriest het vaak nog. Liters water stromen van de bergen sneeuw het meer in, maar toch ligt er nog steeds veel sneeuw. Liters water zakken ook de grond in bij ons huis, waardoor er wat water in onze kelder loopt. De eigenaar van de woning heeft daarom veel sneeuw weggeschept rond ons huis, zodat niet alles in onze kelder zakt als het smelt.

Vooral na dit lente-achtige weekend hebben we erg veel zin in de lente en de zomer. Het aantal vogels in de tuin neemt met de dag toe en zaterdag, al zittend in de zon in de tuin, zagen we op het ijs 2 elanden lopen! Geweldig was dat…..een mamma en een kleintje staken het toch wel inmiddels sterk dooiende ijs over.

Zaterdag overdag zijn we gaan wandelen. Op de berg aan de overkant van ons huis zijn ze op de top bomen aan het kappen, die beneden aan de berg (dus tegenover het water ) worden neergelegd. Zaterdag lagen de werkzaamheden stil en we gingen met de kids en de sleetjes mee, wandelen in de sporen van de tractor…naar boven de berg op!. Daar was een groot stuk bos gekapt en was er een geweldig mooi uitzicht ontstaan op onze woningen en op het huis van Dennis en Natasja. Zonder jassen hebben we gewandeld en een tijdje in de zon gezeten. Daarna zijn de kinderen in de bandensporen van de tractor naar beneden gesleet. Geweldig vonden ze dat! Dat ging super hard!

Dit weekend hebben we ook wijn gemaakt. Een aantal weken geleden hebben we een wijnpakket gekocht in de winkel om eens uit te proberen of dat wat is…zelf wijn maken. En na een proces van een week of 4 gisten, rijpen enz, hebben we dit weekend 26 flessen wijn gevuld. En….de wijn is echt lekker! Het is een soort kersenwijn, beetje zoet en fruitig. Luke en Sanne vondne het reuze interessant. Ze hebben goed geholpen! Zaterdagavond maar gelijk even de eerste fles samen met Dennis en Natasja opgedronken, en hij smaakte heerlijk !