Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 15 maart 2009

Carnaval, Aquarium en Amber 8 jaar!


Luke met de zeehond in het aquarium van Risør

Ski-tur met klas van Sanne
Vorige week dinsdag was er na schooltijd van vier tot zes uur een wandeltocht georganiseerd vanuit school..speciaal voor de kinderen, ouders en aanhang van de kinderen van de eerste klas, waar Sanne in zit. Wij gingen er heen. We kwamen daar aan en wat bleek…iedereen was op langlaufskies. Voor iedereen (behalve voor die Hollanders :-)) sprak dat blijkbaar voor zich. Wij hadden begrepen dat het een wandeltocht was…..dus daar stonden we met een aantal Noren en klasgenoten van Sanne die allemaal op skies stonden. Maar gelukkig waren het allemaal aardige mensen en kenden we al een paar ouders van Sanne die er waren. Ze vertelden ons dat we een stukje met de auto de berg op konden rijden en verderop zonder skies, lopend konden aansluiten bij de groep. Na anderhalve kilometer in de sneeuw gelopen te hebben, kwamen we aan bij een hut waar we worstjes, broodjes en spek gingen maken op het vuur en chocolademelk en koffie dronken. Er waren zo’n 20 ouders en 20 kinderen. Was erg gezellig! Gewoon een beetje kletsen en eten om zo de ouders en kinderen een beetje te leren kennen.

Verjaardag Amber: 8 jaar!
Dinsdag was Amber jarig. 8 jaar werd ze alweer! Dinsdagavond zijn we even op de verjaardag geweest, waar ook de buren waren en woensdag was het kinderfeestje, voor 10 kinderen. Dat was een groot succes! Een kinderfeestje op zijn Noors. Dat betekent: gewoon thuis: pannekoeken eten tussendoor; kadootjes uitpakken; veel snoep; veel spelen in huis; tussendoor even tv kijken; ook nog even buiten spelen; en na 3 uurtjes werden de kinderen weer opgehaald door de ouders. Dus geen georganiseerde spelletjesmiddag of geen outdoorfeestjes op de bowlingbaan of in het indoorspeelparadijs. Maar….gewoon een paar uur thuis spelen. En het werkt! Het was een succes! Hopelijk gaat het bij Sanne ook zo! Donderdag viert ze haar verjaardag voor 10 tot 12 kinderen.

Koffie drinken met de buurvrouwen
Donderdagavond had Chantal de buurvrouwen uitgenodigd. Gewoon even gezellig kletsen met Solbjørg, Eina en Natasja. Beetje oefenen met het Noors en even van gedachten wisselen over Noorse huisvrouwen onderwerpen.

Carnaval
In het buurthuis, een kwartiertje rijden bij ons vandaan, werd carnaval georganiseerd voor de kinderen. Dus Luke en Sanne gingen ook! En Amber en Anouk, Borras en Linnea en een aantal kinderen uit Sanne haar klas ware er ook. Het was een gezellige, drukke boel. Veel verklede kinderen bij elkaar stoppen, pizza en cake eten, een paar spelletjes doen en dansen. De kids vonden het geweldig!

Waterval Gjøvdal
Zaterdag zijn we naar Åmli gereden, maar de waterval ik Gjøvdal. Dat is ongeveer drie kwartier rijden hier vandaan en daar zijn we 1 keer eerder geweest. We hadden geen idee of de waterval wild zou zijn of niet. Het viel een beetje tegen….ondanks dat de sneeuw overdag aardig smelt, denken we dat het nog net iets te koud is hier bij de waterval, waardoor er nog niet zo veel smeltwater is en de waterval nog niet zo spectaculair is. Over een tijdje gaan we wel weer een keer kijken.

Aquarium Risør
Zondag zijn we naar Risør geweest. Risør ligt aan de kust en is ongeveer 50 minuten rijden bij ons vandaan. We zijn daar naar het zee aquarium geweest. Zoals we al dachten, stelde het weinig voor (zeker als je het vergelijkt met een oceanium wat we gewend waren in Rotterdam), maar het was leuk! Sanne was er eerder geweest op schoolreisje. Wat de kinderen het leukste vonden, was dat je er zelf krabben kunt vangen. Achter elkaar vingen ze die en stopten ze ze in een emmertje. In de zomer gaan we zelf krabben vangen, buiten aan de zee.