Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

donderdag 11 juli 2013

tuurtje naar Bergen, Hardanger en fjorden

Afgelopen week was het spannendste moment toen de kinderen alleen, zonder ons, naar Nederland reisden. Uiteraard niet helemaal alleen, want ze vlogen onder begeleiding met de KLM. Ondanks dat we er wel vertrouwen in hadden dat alles goed geregeld was, was het toch spannend! Vooral het afscheid! Maar het is super goed gegaan en vrijdag komen ze na 10 dagen bij de opa's en oma's weer terug naar huis! Ze hebben geweldige dagen gehad daar en veel leuke dingen gedaan met de opa's en oma's.

Sanne en Luke mochten als eerste aan boord: afscheid door het raam!

Een paar dagen later vertrokken wij, zonder kinderen en met de Audi, tent en Joop richting Bergen. We hadden een autotochtje uitgestippeld op de kaart en deden er uiteindelijk 5 dagen over. Enorm mooie tocht was het: beginnend langs de kust richting Kragerø, vervolgens het binnenland in via Kongsberg naar het Telemarkkanaal en verder langs de oostzijde van het nationaal beschermde berggebied: Hardangervidda. Via Geilo, Flåm, Eidfjord en Voss reden we richting Bergen. In Bergen regent het altijd: maar deze dag was het 22 graden en een stralend blauwe lucht! 

Bergen
 

Op de terugweg reden we aan de westzijde van de Hardangervidda terug naar het Zuiden. En onderweg nog even langs een aantal fjorden gereden: Eidfjord en Sørfjord. Via industriestad Odda en Haukeli terug naar Vegårshei.


Onderweg enorm veel en mooie watervallen gezien. We zijn ook meegeweest met de trein vanaf Flåm de bergen in. Enorm mooie treinreis van 20 kilometer met uitzicht langs afgronden, bergwanden en watervallen. Zeker een aanrader. 
 
Met de trein de bergen in vanaf het toeristische Flåm

Onderweg hebben we 4 keer overnacht: 2 keer op een eenvoudige camping en 2 keer wild gekampeerd. Alle keren zaten we aan of vlakbij het water. Aangezien we niet van die ervaren campeerders zijn, was het wel spannend hoe dat ging bevallen. Maar was eigenlijk super leuk en de meest ideale manier om de Noorse natuur te ervaren. Daarnaast ben je enorm flexibel met je tent en je auto bij je.


Onderweg erg veel watervallen gezien, waaronder ook de grootste (hoogste val) van Noorwegen: de Vøringsfossen. Wel balen was dat het zo mistig was op die ochtend dat we de waterval nauwelijks konden zien. Beter te zien later op de dag was een andere bekende waterval: de Låtefossen, die pal langs de doorgaande weg ligt langs een fjord en eigenlijk uit 2 watervallen bestaat die onderaan samen komen. Prachtig! alleen ongelooflijk dat ze die kiosk op die plek hebben gebouwd :-). Er is weinig andere plek voor de kiosk dan pal voor de waterval.

Låtefossen

Vrijdag komen de kinderen weer terug van hun Nederlandreisje en gaan we het weekend naar Tvedestrand om te vissen en misschien iets op te pikken van de bootraces die daar gehouden worden. Het is hier overigens prachtig weer: 25 graden en volop zon.