Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

dinsdag 11 september 2012

De laatste zomerse weken


Het wordt kouder en donkerder
Hoewel we nog zeker niet mogen klagen en nog steeds vooral zonder jas rondlopen buiten, wordt het frisser.  Zeker als de zon onder is. En de dagen worden korter. Een week of 4 geleden verdween de zon zeker een uur later achter de berg dan nu. Een paar weken geleden hebben ze de eerste sneeuwstokjes alweer neergezet langs de weg. Krankzinnig vroeg, maar het kan snel gaan: in oktober kunnen we de eerste sneeuw vaak wel weer verwachten.
Lekker druk met werken en school
De school is alweer even in volle gang, maar de herfstvakantie is alweer in zicht. Dan komen we naar Nederland! Na school maken de kinderen huiswerk, gaan soms naar sport of andere activiteiten, maar relaxen ook op tv, spelcomputer of met speelgoed. Dat geldt eigenlijk ook allemaal voor ons. John loopt hard en speelt voetbal en Chantal doet aan ærobics en loopt ook een beetje hard.

De weekenden doen we dan vaak ook weinig. Blijven we rond huis of gaan we lekker naar buiten als het goed weer is. Chantal is bezig op haar werk met het opstarten van een proses rondom het ‘gemeenteplan’. Een leuk en druk traject waar veel medewerkers, bewoners, vereniging, politici uit het dorp en bedrijven aan mee gaan werken. Erg leuk om die kar te trekken!
    
Nederlanders uit Risør
We hebben bezoek gehad van Nederlanders die pas beemigreerd zijn naar een buurgemeente: Risør. Ze hadden ons gevonden op internet en kwamen op bezoek met hun zoontje en hond. Binnenkort gaan we een kijkje nemen in hun huis: ze schijnen aan de zee (fjord) te wonen, waar ze makreel in de achtertuin kunnen vangen en zelfs al een keer zeehonden hebben gezien.
   
Brokelandsheiadagene
Het eerste weekend van september was er markt en kermis in Gjerstad. Dat zijn de zogenaamde Brokelandsheiadagene waar we ieder jaar wel naartoe gaan. Vooral de kermis is voor de kinderen erg leuk. Maar ook is er altijd een tentoonstelling van oude auto’s en heel veel marktkraampjes. Ieder jaar is er ook een wedstrijd waarbij er geld te winnen valt. Vorig jaar was dat een hardloopwedstrijd op hoge hakken en dit jaar: wie de meeste levende sprinkhanen kan eten op het podium. We hebben niet meegedaan, maar wel gekeken!
   
Elandensoep
En na tijden zijn we weer eens elandensoep gaan eten bij Kilsloftet. Was leuk: vooral om de oude buren weer even te spreken en te zien hoe ze ons oude huis aan het opknappen (en afbreken) zijn. Bizar! De keuken is eruit, de badkamer, de muren en het dak worden geisoleerd en ze zijn het huis aan de buitenmuren aan het afgraven om de kelder beter geisoleerd te krijgen. Want daar was het erg vochtig. Waar we het meest van schrokken was wel dat ze een minstens 80 jaar oude prachtige boom die naast het huis stond hebben om moeten zagen! En ze gaan nog veel meer kappen rondom het huis.

Poepzuiger
En de zogenaamde poepzuiger is langs geweest voor de eerste keer: een grote tankwagen die met slang de sceptictank jaarlijks uitzuigt. Tja moet toch gebeuren als je je eigen sceptictank in je grond
hebt.

Buitenklusjes
De grootste klussen zijn voorlopig gedaan, maar dat wat we nog niet hadden gedaan is de veranda in de olie zetten. Geen must, maar wel beter voor het hout. Dus zaterdag hebben we even een paar uurtjes olie gesmeerd en gespoten op de veranda. Ziet er goed uit! Diezelfde dag was Luke naar een feestje en Sanne spelen bij een klasgenootje. Dus hadden we even tijd voor onszelf. Dus wat doe je dan: de veranda olieen J. Verder hebben we bij Pan Garden nog veel plantjes gekocht die dik in de aanbieding waren. Heel benieuwd wat de winter allemaal overleefd.

 
Sanne gaat gitaar spelen
Luke staat ingeschreven voor pianoles en Sanne voor gitaarles. Van de week kregen we te horen dat Sanne terecht kan.  Dus vanaf nu krijgt ze een half uur in de week les en wat oefenmateriaal en een leengitaar mee naar huis om te oefenen. De eerste keer was dinsdag avond. Nog weinig gedaan de eerste les natuurlijk, maar ze vindt het leuk. Luke pingelt ondertussen druk door op onze piano en wacht ongeduldig af totdat het zijn beurt is.
 
Komend weekend en week

- donderdag is er ouderavond voor Sanne haar klas. dan maken we kennis met haar nieuwe juf
- Vrijdagavond komen er 8 vrouwen op visite: eten, drinken en kletsen
- Vrijdagavond gaat Sanne kamperen met de padvinders
- Zaterdag komt Borras hier slapen