Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

maandag 5 december 2011

December 2011!

En toen was het alweer december!
We wonen alweer bijna 2 weken in ons nieuwe huis en hebben het dik naar onze zin. Inmiddels is het alweer December, maar dat ziet er wat weer betreft, heel anders uit dan precies een jaar geleden! Ik kan me nog herinneren dat rond 3 december de skihelling in het dorp open ging hier! Het was toen dagen achter elkaar min 10 tot min 15 graden en werd er kunstsneeuw op de baan gespoten gemengd met wat echte sneeuw. Nu is dat heel anders en is het over het algemeen tussen de 5 en 10 graden overdag en nog geen vlokje sneeuw te zien. Deze week wordt het wel iets kouder, en wordt er sneeuw verwacht na woensdag!

 Sanne en Luke maken pepperkake: soort speculaas dat vooral rond de kerst wordt gegeten


Elandensoep met storm als toetje
Vorige week vrijdag en zaterdag was het nog even hard opruimen en schoonmaken in ons oude huis. Dat is een hele klus! Als alles van de muur is zie je pas goed hoe vies alles is en hoeveel stof er overal ligt. Zondag was er in het buurthuis elandensoep, loterij en quiz! Dat was leuk. En het was druk. Eindelijk weer even wat anders dan alleen maar klussen! Veel mensen vroegen uiteraard hoe het gaat in het nieuwe huis en waren geinteresseerd in onze verhuizing. De Quiz was lastig. We wonen dan wel al drie jaar in Noorwegen, maar wanneer er vragen worden gesteld over typisch noorse zaken zoals literatuur, tv-series en geschiedenis, wordt het toch redelijk onmogelijk voor ons om daar op te antwoorden. Grappig was dat ze er een vraag tussen hadden gedaan over Nederland: Waar komt de voetbalploeg Ajax vandaan! Die wisten we gelukkig!
Hier boom over het water: heel veel bomen zijn omgewaaid die dag
   
Die hele dag had het al flink gewaaid, maar toen we buiten kwamen stormde het! We wilden naar huis rijden, maar iets verderop lag er een enorme dikke boom helemaal over de weg! Omgevallen door de storm. Hij lag zodanig dat we eronderdoor konden, maar een kilometer verderop lag er weer 1! Met veel moeite konden we er net langs, totdat we 2 kilometer verderop dus echt niet meer verder kwamen: daar lag er over de volledige breedte van de weg een hele dikke boom. We zijn omgedraaid en 20 kilometer omgereden om uiteindelijk thuis te komen. Onderweg nog veel omgewaaide bomen tegengekomen. Inmiddels was het ook duidelijk dat de stroom op veel plekken was uitgevallen, dus ook bij ons thuis. De hele nacht zaten we zonder stroom en de volgende dag, maandag, was het om 3 uur pas weer terug. Op ons werk was het ‘s avonds alweer terug, zodat we normaal konden werken op maandag.

Onze nieuwe kachel: erg tevreden mee en erg sfeervol :-)
Bekeuringen
Minder deze afgelopen week waren de bekeuringen. Natasja had pas al een flinke te pakken, maar nu ook John. John ging maandag naar Arendal om een foto te laten maken van zijn knie in het ziekenhuis en reed ergens 70 waar je 60 mocht rijden. En de boetes zijn niet mis in Noorwegen! 2900 kronen. Ofwel bijna 400 euro. Dat was dus flink balen. Van de knie is er overigens nog geen uitslag bekend.
 
Sporten
We hebben eindelijk weer wat energie en tijd om de normale dingen op te pakken: zo is Chantal weer naar aerobics geweest maandag en John naar sporten op woensdag.

Nieuwe verandadeur
We hebben andere veranadeuren gehad, omdat ze de verkeerde hadden gemonteerd en de goeie een groter raam hebben. Nu kan Joop naar binnen en naar buiten kijken, waar die erg blij mee is!


Tandarts
En Chantal kreeg net na het weekend kiespijn: dus dat werd een tandartsbezoek op dinsdag en vrijdag nog een keer om een wortelkanaalbehandeling te krijgen. Zo heb je bijna 2 jaar niets en dan opeens van alles tegelijk: want waarschijnlijk moet er binnenkort ook nog een kies worden getrokken. De portemonnee moest ook weer getrokken worden, want voor tandartskosten ben je niet verzekerd in Noorwegen. Dus dat was even direct afrekenen.

Sanne en Chantal zwemmen
Sanne ging vrijdagavond na school met haar hele klas zwemmen in dat grote zwembad waar we een paar weken geleden ook zijn geweest. Dat was een groot feest. Luke bleef thuis met John. Het was erg leuk in het zwembad en bijna alle kinderen waren er. Sanne was druk aan het spelen en zwemmen en Chantal een beetje met de ouders kletsen, soms meespelen en in de sauna hangen.

Kerstdemonstratie Turnen
Zaterdag gaven Sanne, Amber en Anouk, samen met heel veel andere kinderen een demonstratie turnen. Dat was geoefend en ingestudeerd vanuit de turnvereniging waaraan ze deelnemen.

 Het was erg druk met ouders en familieleden op de tribune en erg leuk om al die kinderen in turnpakjes te zien rondhuppelen. Tussendoor was er koffie en cake.


Zondag zijn we vooral thuis gebleven en nog een stuk gewandeld in de buurt van ons huis.
  
Telefoon en Internet
Helaas zijn we nog niet veel verder gekomen wat telefoon en internetverbinding betreft. Het ziet ernaar uit dat een vaste telefoonlijn erg duur wordt om te laten aanleggen naar ons huis en dat we dus afhankelijk worden van mobiele telefonie en internet. We moeten nog het een en ander uitzoeken en proberen, maar hopen dat het allemaal een beetje gaat werken. Internet hebben we inmiddels besteld: we hopen rond het weekend weer thuis internet te hebben!

Deze week...
- maandag gaat Chan sporten
- woensdag gaat John sporten
- donderdag hebben we julebord: ofwel kerstdiner van de gemeente in de sporthal
- zaterdag krijgen we Amber en Anouk te logeren omdat Den en Tas dan julebord hebben
- zondag gaan we een kerstboom uit het bos halen en neerzetten binnen. Sanne heeft die dag ook nog een verjaardagsfeestje