Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 27 februari 2011

Carnaval en klassefeest

Chantal naar cursus in Kristiansand
Maandag en dinsdag moest ik (Chantal) onverwachts met 4 collega’s naar Kristiansand voor een tweedaagse seminar/cursus over ‘het maken van een strategisch kompetentieplan voor de gemeente’. Er was mij gevraagd om projectleider te zijn voor dit project. Geheel nieuw onderwerp voor mij, maar wel leuk en spannend. We zaten daar in een hotel met overnachting. Overdag werd er wel hard gewerkt aan het vormgeven van een projectplan en het maken van analyses voor de gemeente. Naast onze gemeente, waren er nog 8 andere gemeenten vertegenwoordigd.
John was dus thuis met de kinderen, maar ze hebben zich prima gered zonder mamma!

   
   
Sanne had maandagavond nog sporten en dinsdag was Anouk jarig. 8 alweer! Tijdens de koffie ‘s avonds hebben we daar nog even een kadootje gebracht en taart gegeten. Woensdag overdag was Chantal thuis met vier kinderen en kreeg bezoek van Nederlanders die gaan emigreren naar Vegårshei. Dat was even leuk en gezellig kletsen over emigratie-ervaringen en het wonen en leven in Vegårshei, terwijl de 6 kinderen lekker samen aan het spelen waren.
       
Het weer
De hele week viel er veel sneeuw, wat aan het einde van de week af en toe omsloeg in regen, door de ‘net rond de 0 graden’-temperaturen. De vele centimeters sneeuw die dus net waren gevallen, zakten dus alweer aardig in door de regen. Maar er ligt nog genoeg! Net genoeg dat je in je auto op de weg bijna alleen nog maar recht voor je uit kunt kijken omdat de sneeuw aan de zijkanten te hoog staat.    
        
Bezoek uit Nederland en Belgie

Woensdag en donderdag kregen we allebei veel bezoek op kantoor van Nederlanders en een belg die in en rond Vegårshei vertoeven om de omgeving te bekijken in verband met eventuele emigratie naar Vegårshei. Opeens kwamen er meerdere gezinnen deze afgelopen weken. Vanuit onze rol bij de gemeente, maar ook omdat we het gewoon leuk vinden  om deze mensen te ontvangen, hebben we de kinderopvang laten zien, de school, bezoek bij ons thuis gehad, ze op kantoor ontvangen en wat andere plekjes laten zien in Vegårshei. 1 gezin zal zeker verhuizen dit jaar, zodra ze hun huis hebben verkocht. Iets wat momenteel niet makkelijk is in Nederland.     

Een opvallende gebeurtenis op dit gebied was wel dat we woensdag bezoek kregen van een Belgische man, die namens zichzelf en zijn familie de omgeving kwam verkennen zonder auto en met een tent! Hij heeft 2 dagen met -15 graden ‘s nachts naast de skihelling gestaan en kreeg veel aandacht van enthousiaste Noorse mensen en van de locale krant, waarvan de foto en het artikel door hier te klikken is te zien. Alle drie de Nederlandse gezinnen die we de afgelopen weken hebben ontvangen en de Belgische man waren enthousiast. We hopen ze in de nabije toekomst als medebewoners te mogen ontvangen in Vegårshei en zullen als het concreet wordt vanuit de gemeente ons best doen een woning voor ze te vinden.   

Klassefeest Luke
Donderdagavond was het klassefeest in Luke zijn klas. Luke ging optreden (toneelstukje en zingen) met zijn klasgenootjes. Daarna was er gebak en koffie en een loterij waarbij er voornamelijk speelgoed werd verloot. Luke won 1 keer, maar had net dat ene kadootje wat geen speelgoed was.
  
   
Het is trouwens heel noors dat de ouders zelf de taart / cake bakken en meenemen (zo dus ook wij) en dat er zelf prijsjes voor de loterij worden meegenomen (dus ook wij hadden 2 kleine kadootjes meegenomen). Het was druk op het klassefeest. Luke heeft 27 kinderen in de klas en die waren er allemaal met ouders en broetjes en zusjes.
   

Luke ziek en carnaval!

Vrijdagochtend was Luke niet lekker. Hij had overgegeven en was misselijk. Iets wat heerst onder veel kinderen en over het algemeen na 1 of 2 dagen weer voorbij is. John is die dag met hem thuis gebleven. In de loop van de zaterdag was Luke weer de oude. Vrijdagavond ging Chantal daarom zonder Luke en John naar het carnavalsfeest in het buurthuis. Dat was een groot success. Veel kinderen en allemaal leuk verkleed. Een Nederlands gezin dat wil emigreren naar Vegårshei en op bezoek was in vegårshei deze week, kwamen ook een kijkje nemen. Ze kregen veel vragen en aandacht van de Noorse buurtbewoners. Alfhild en Martine waren er ook met de kinderen.    

Het weekend
Zaterdag zijn we veel thuis geweest en ‘s middags naar Gjerstad geweest: even wat winkels in geweest en wat gegeten en gedronken. We beginnen al wat rond te kijken naar gereedschap en apparaten die we nodig hebben voor de verhuizing en huizenbouw. Afgelopen week hebben we samen met Den en Tas al een paar aankopen op dat gebied gedaan (zaagmachine en nietapparaat).'s avonds spelletjes gedaan met de kids en  tapas gegeten.


Zondag hebben we gewandeld. Eerst een stukje gereden en op zoek gegaan naar weg die geschoven was en het bos inloopt en die vonden we vrij snel. Onderweg natuurlijk chocolademelk gedronken. Hans en Paula kwamen ‘s middags met Dennis, Natasja en de kinderen bij ons eten. Die waren samen een weekend naar de hytte (vakantiehuisje)  geweest en zondag terug gekomen.                      
De komende week; vakantie!  
Deze week is het wintervakantie voor de kinderen. Chantal is drie dagen thuis en John ook 1. Woensdag gaat Chan met de kinderen schaatsen op de kunstschaatsbaan in Arendal en naar de bekende indoor speelhal in Arendal. Donderdag misschien skien en vrijdag is het groot feest! Dan vieren Amber, Anouk en Sanne gelijktijdig in 1 feest, in het buurthuis hun verjaardag. John is dan ook vrij.
Over drie weken komen opa en oma alweer! We kijken er erg naar uit. Ze komen tijdens Sanne haar verjaardag. Maar Luke mag niet klagen! Die krijgt bezoek van de andere opa en oma als hij in mei jarig is.