Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 13 februari 2011

Eindelijk kouder!

Eindelijk wordt het wat meer winter deze week! De dooi is gestopt en 's nachts hebben we alweer temperaturen van min 24 gehad. De sneeuw is ook weer wat teruggekeerd en de komende week wordt er nog meer verwacht.
Sanne en Luke
Zondag was het moederdag in Noorwegen. En in tegenstelling tot voorgaande jaren wisten we nu dat het zondag moederdag zou zijn. Moederdag wordt in Noorwegen anders gevierd dan in Nederland. Terwijl in Nederland de kinderen die dag thuis komen met allemaal knutsels, wordt er in Noorwegen (op onze school dan) niet of nauwelijks aandacht aan besteed. Ook in de winkels en de reclame folders moet je zoeken naar iets over moederdag. Maar gelukkig waren we het dit jaar niet vergeten, en hebben we naar Noors gebruik een moederdagtaart gekocht. Een normale taart die je iedere dag kan kopen, maar met moederdag heet het een moederdagtaart :-), ziet er verder niet anders uit.
  
Een vos op het ijs
    
Kortom, mama had lekker uitgeslapen, en na het uitslapen stonden er mooie tekeningen en een taart klaar. En aan het einde van de ochtend werden we verrast door een bezoek van een vos, die door onze achtertuin het ijs opliep. Joop het het gelijk door en sprong haast door het raam heen van gekheid !
Vrijdagavond waren we uitgenodigd door kennissen uit Froland, en voor het eerst hebben geprobeerd om de kinderen alle twee ergens anders te laten logeren. Luke sliep bij een vriendje en Sanne bij een vriedinnetje. Reuze spannend vonden ze het alletwee (en wij ook), maar het ging gelukkig allemaal goed !
 
Luke is klaar voor de 3D-film
Zaterdag zijn we overdag naar de film geweest. In Vegårshei komt eens om de 6 weken een biosscoop langs ! Een echte 3D biosscoop wordt dan opgetuigd, en iedere keer draait er dan 1 kinderfilm overdag en s'avonds 1 film voor de volwassenen. Zaterdag hebben de kids Rapunzel gezien, opnieuw uitgebracht door Disney.

Afgelopen week hebben was er ook een gezin vanuit Nederland opbezoek op Kil. Zij willen emigreren naar Noorwegen en kwamen voor de tweede keer de omgeving van Vegårshei verkennen en Chantal begeleidde ze een beetje vanuit haar werk. Ze waren erg enthousiast en wie weet heeft onze gemeente er komend jaar weer een leuk Nederlands gezin bij! Volgende week komt er nog een gezin dat al erg bekend is in Vegårshei. Ook zij willen emigreren en zullen bezoek brengen aan de school, kinderopvang en andere plekken.
    
En dit filmpje wilden we julie niet onthouden, ook Noren kunnen af en toe raar doen. Zeker de combinatie dun ijs en alcohol doen het goed . We hebben het filmpje overigens van Joffe gehad:


Over Joffe gesproken...Joffe en Martine hebben zondag bij ons gegeten. Zondag overdag zijn we verder op Kil gebleven.

De komende week:

  • Chantal heeft drie dagen GISline-cursus (kaart-tekenprogramma) in Risør op dinsdag t/m donderdag
  • donderdag komen Linnea en Borras bij ons eten en slapen 
  • maandagavond gaat Sanne weer sporten
  • dinsdagavond familie sporten
  • zaterdag....cadeau inkoopdag Arendal !