Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 31 oktober 2010

Ikea en Halloween

Even denken afgelopen week.....die weken vliegen zo snel voorbij! Dat we af en toe op zondag even hard moeten nadenken wat we deze afgelopen week ook alweer gedaan hebben.

Maandag was er weer sport voor Sanne en dinsdag voor ons. Met 15 andere 'buurtbewoners' gingen we basketballen en voetballen. En de kinderen deden hetzelfde in de andere helft van de sportzaal. Dat uurtje sporten is echt heel leuk! Vooral gezellig een beetje fanatiek sporten met een groepje mensen. En donderdag is Chantal naar aerobics geweest.

Woensdag ging Chantal met de kids naar Arendal: kleding kopen voor voornamelijk de kinderen. Om er een gezellig uitje van te maken, aten we ergens wafels en gebak en mochten de kinderen een speelgoedding uitzoeken. Dus ze hadden er helemaal zin in!. En het was een echte Arendaldag, want het regende heel har die dag, wat ervoor zorgde dat de laatste restjes sneeuw van de vorige week gevallen 25 centimter, weer wegspoelden.
De temperatuur was ook weer aanzienlijk gestegen afgelopen week: ’s nachts meestal net boven 0 en overdag rond de 10 graden. ’s ochtends kan het door nachtvorst wel eens een beetje glad zijn, dus John is maar begonnen om de spijkerbanden weer onder de auto’s te zetten.

KLIK HIER VOOR ALLE FOTO'S VAN AFGELOPEN WEEK

Tandarts
Dinsdag gingen John en ik naar de tandarts, voor onze jaarlijkse controle: Alletwee foto’s laten maken (wat eigenlijk standaard is), een schoonmaakbeurt en een gaatje gevuld: We waren samen ongeveer 350 euro kwijt. Tjing, dat hakt er wel weer in. Maar als we het zo weer een jaartje zouden kunnen volhouden zonder tandartsverzekeringen te hoeven betalen, hoor je mij niet klagen. De kinderen zijn trouwens al geweest een paar maanden geleden: die zijn gratis, tot 18 jaar.

Huisperikelen
Het huiscontract is binnen! Het ligt klaar op de tafel om ondertekend te worden….maar we hebben nog heel veel vragen en onduidelijkheden voordat we deze durven ondertekenen. Dus laten we er nog maar even nauwkeurig naar kijken door ’een paar noorse bekenden, met iets meer kennis en ervaring op dit onderwerp dan ons’. Ook is Chantal afgelopen week bezig geweest met het intekenen van de kavels op kaart. Maandag wordt dit als voorstel voorgelegd aan de grondeigenaar en daarna zal hij toestemming gaan vragen aan de gemeente.

Ikea
Zaterdag gingen we naar Lillesand, wat richting Kristiansand ligt. Daar is vorige week de nieuwe Ikea geopend! Tot voor kort was de dichtsbijzijnde Ikea 3 uur en een kwartier rijden bij ons vandaan (Oslo), maar nu is die dichtbij! Nu hoeven we nog maar 5 kwartier te rijden om de bekende blauw met gele Ikeawereld in te mogen stappen, waarbij we haast geen verschillen kunnen vinden met de vertrouwde Ikea uit Barendrecht en Delft… dezelfde winkelindeling, dezelfde producten en dezelfde zweedse gehaktballetjes en dezelfde vreselijke drukte op een regenachtige zaterdagmiddag. Alleen de ’rendierkarbonades’ en de ’brunsaus over de aardappels heen’ zijn wel erg Noors.
















We hebben ons een beetje georienteerd op meubels voor ons nieuwe huis straks en zijn nog naar een ander winkelcentrum in de buurt geweest. Een dagje naar de winkels was het dus op deze regenachtige zaterdag.

KLIK HIER VOOR ALLE FOTO'S VAN AFGELOPEN WEEK

Halloween
Zondag was het Halloween. Grote onzin natuurlijk, maar de kinderen vinden het erg leuk om een dag verkleed erbij te lopen en wat deuren langs te gaan in de omgeving om snoep in te zamelen. Dus dat deden we. Naast de directe buren zijn we ook nog een paar andere huizen in de omgeving langs gegaan met de kinderen. Dus voorlopig hebben we de snoepzak weer vol.
Komende week
Maandag en dinsdag zijn weer de bekende sportavonden, waarbij John dinsdag tot aan het sporten op het werk blijft, omdat er ook nog een ouderavond op school is tussendoor.

Verder nog weinig gepland. Zondag krijgen we (samen met Dennis en Natasja) bezoek van andere Nederlander en zijn Noorse (maar nederlands sprekende) vrouw, waar we enige tijd geleden ook op bezoek zijn geweest. Even gezellie samen eten en Nederlands kletsen wordt dat dus.

Over 2,5 week gaan we een paar dagen richting Nederland! Daar hebben we erg veel zin in.

zondag 24 oktober 2010

Sneeuw!

Donderdagochtend begonnen hier en daar de eerste sneeuwvlokjes te vallen. Dat kan nooit wat worden, dachten we, maar wel leuk die eerste sneeuw. Maar ’s middags rond half drie, ging het helemaal los! John en ik reden in twee auto’s vanaf ons werk, met 40 km per uur op onze zomerbanden naar huis. Goed te doen, maar in een slakkegang door de dikke laag sneeuw op de weg. Thuis gekomen kwamen ook de kinderen uit een vertraagde schoolbus en gingen helemaal uit hun dak! Sneeuw! Dat hadden ze nog niet verwacht!

En toen was alles weer opeens wit !
Natuurlijk moesten gelijk de sleetjes uit de garage en ook Joop vond het helemaal geweldig in de sneeuw. Af en toe moesten we hem dwingen om even te ontdooien binnen, als er weer sneeuwballetjes in zijn vacht vastzaten en hij rilde in de sneeuw.
    


En het sneeuwde door, tot in de avond. Toen lag er volgens de liniaal 25 cm! De volgende dag hadden de kinderen geluk! Ze waren deze week namelijk op vrijdag vrij in plaats van woensdag en konden dus de hele dag in de sneeuw, bij een heldere blauwe lucht spelen.

Zodra de zon teveoorschijn kwam smolt de sneeuw wel massaal van de bomen af, maar het bleef koud genoeg om nu 2 dagen later, nog aardig wat sneeuw over te hebben. Dat hadden we niet verwacht.

Luke heeft het naar zijn zin !
Zaterdag was een bijzondere dag in ons huizenproces: toen gingen we in de sneeuw met de grondeigenaar waar we ons stuk grond willen gaan kopen, onze kavels bepalen. Met kaplaarzen aan banjerden door de sneeuw, de bomen en de struiken, op zoek naar dat stukje grond waar ongeveer ons huis zou moeten komen. En dat is best lastig, om te visualiseren waar het huis en de garage zouden moeten komen. Als je daar op de heuvel staat en alleen maar steen en bomen ziet. Maar het is gelukt. Grofweg 3000 tot 4000 vierkante meter grond hebben we nu voor ieder gezin afgebakend, wat ik komende week samen met mijn collega nog eens precies digitaal ga intekenen op de kaart. De gedachte is eigenlijk wel heel bijzonder: we bepalen gewoon zelf wat ons stuk grond wordt en tekenen het zelf in! Daarna hopen dat het door de gemeente en provincie wordt goedgekeurd: dat weten we naar verwachting eind dit jaar ergens.

’s middags gingen we rtichting Risør….op zoek naar zo’n zelfde type huis als dat we willen laten bouwen. Een praktijkvoorbeeld dus! En we hebben het gevonden! Eigenlijk was het precies zoals ik verwacht had! Leuk dus! Helaas konden we niet binnen kijken omdat er andere mensen woonden dan die het oorspronkelijk hadden laten bouwen, maar toch leuk om een eerste indruk te krijgen van het huis als die gebouwd is.

Afspraken maken met de grondeigenaar
Zondag heb ik gewerkt bij de elandensoep en was John thuis met drie kinderen: Sanne had namelijk een klasgenootje op Kil uitgenodigd die kwam spelen.

De komende week hebben we de gebruikelijke dingen op het programma: wat sportactiviteiten, school en werk. Woensdag ga ik misschien met de kinderen naar Arendal.

maandag 18 oktober 2010

Koud !

Afgelopen week is het koud geweest ! Temperaturen in de nacht tot -5 waren geen uitzondering. Dat betekent weer stoken ! Onze nieuwe houtkachel brandt dus de hele nacht door, en als we naar de wc gaan gooien we er nog een extra houtblokje op, en dat zorgt er weer voor dat wanneer je s'morgens uit je bed komt, het aangenaam warm in de woonkamer is. De buurman rijdt alweer rond op zijn spijkerbanden, maar hier willen wij toch nog even mee wachten. Je rijdt zonder sneeuw namelijk snel je spijkers uit je banden !
En in NL reden we natuurlijk ook vaak genoeg in de sneeuw met onze zomerbanden.

koud !
Afgelopen dinsdag zijn we naar een "familie" sportavond geweest. En dat was erg leuk. De kids spelen ergens in de zaal, en de volwassenen gaan een uurtje actief sporten. Voetbal en hockey stonden dinsdag op het programma. Met als resultaat een hoop spierpijn bij papa en mama, en kids die het ook prima naar hun zin hebben gehad.


Vrijdagavond zijn we bij onze buurman langs geweest. De elandenjacht was in volle gang en zijn vriezer lag al vol met elandenvlees...of wij ook wat wilden hebben...Tja....natuurlijk. En onder het genot van een biertje, het uitzoeken van kilo's elandenvlees...(er lag meer dan 200 kilo) kreeg we ook gelijk een uitnodiging om mee op jacht te gaan.

De jacht...wij, als Nederlanders, krijgen daar toch vaak een ongemakkelijk gevoel bij...maar ondertussen staan we wel onze kipfilet op te bakken, en doen we dus alsof er niets aan de hand is...En we wonen nu eenmaal in een dorp waar de jacht volkssport nummer 1 is, het resultaat was dan ook dat John zondag mee op jacht is gegaan. De jacht gaat hier om ontspanning en spanning, grillen van worstjes, en een beetje genieten van de zon. 's Morgens was het erg koud !!! -4 toen John de deur uit ging. Drie laagjes kleding over elkaar en nog was het koud. Daar zaten we, op een plek in het bos....wachten tot de jachthond de eland in onze richting dreef. En dat gebeurde pas rond een uur of twee in de middag. Ja, daar kwam wat door het struikgewas.....en het was een vrouwtje....op 10 meter afstand !!! Geweer in de aanslag....maar gelukkig voor de eland, vrouwelijke elanden worden dit jaar gespaard. Dus binnen enkele seconde verdween de eland weer in het dichte bos. Om op ongeveer 2 minuten afstand gevolgd te worden door de jachthond...tja...voor hem is een eland en eland....of het nu mannetjes zijn of vrouwjes.

op jacht
Afgelopen vrijdag hebben we ook bezoek gehad van de huidige grondeigenaar van de grond waar ons toekomstige huis moet komen. We gaan komende woensdag samen met hem op locatie kijken en ons stukje grond aanwijzen. Dit zal ongeveer 4000 vierkante meter zijn. Hierna zal dit op een kaart worden ingetekend en kan er een aanvraag worden ingediend bij de kommune. Kortom, het proces loopt.

Luke en Sanne zijn klaar voor de film
Afgelopen zaterdag zijn we met de kinderen naar de bioscoop geweest in Grimstad. Naar "Despicable Me". Dit is een 3D film, dus zaten we met zijn allen met brilletjes op is de biosscoop. Geweldig vonden ze het...Hier benenden kan je een stukje van de film zien :








Planning komende week :
  • maandagavond gaan de kids sporten
  • dinsdagavond familie sporten
  • woendag gaan de kids naar school
  • woensdag gaan we onze bouwlocatie bepalen
  • vrijdag gaan Chantal en Natasja naar de sauna in Arendal en zijn de kinderen overdag vrij
  • zondag werken we weer eens bij de Elandensoep !

zondag 10 oktober 2010

Herfstvakantie en waterval

Herfstvakantie
Afgelopen week was het herfstvakantie….althans, voor de kinderen! Voor ons betekende dat, dat Chantal 2 dagen met 4 kinderen (onze kids en Amber en Anouk) zat, John 1 dag en Natasja de overige 2 dagen. Goed geregeld dus, maar wel een drukke week! De kinderen hebben zich goed vermaakt. Luke heeft nog een dag bij Borras gespeeld en Ole-Johan is een dag en nacht bij ons geweest. Dus Luke zat niet de hele week alleen maar met drie meiden opgescheept.


lekker grillen !
 Vrijdag is Natasja met de kinderen naar de kapper geweest: naast Natasja zijn toen ook Luke en Sanne geknipt. Het toch wel weer korte haar van Sanne staat erg goed en Luke kan er weer een week of 8 tegenaan.

KLIK HIER VOOR ALLE FOTO'S VAN AFGELOPEN WEEK


We zijn op tv geweest!
En maandag werd Chantal gebeld door een collega. Of er een verslaggever van NRK (de landelijke en locale tv-zender) even een stukje mocht filmen en wat vragen mocht stellen aan mij. Dit alles stond in het kader van een project ’den Levende Bygda’ wat drie jaar heeft geduurd bij de gemeente en nu wordt afgesloten. De hoofddoelstelling van het project is om meer inwoners te krijgen in Vegårshei en wij, als emigranten, waren daar natuurlijk een onderdeel en resultaat van. Dus daar zat Chantal dan, met 4 kinderen die dag, die compleet hysterisch reageerden toen ze een camera zagen. Helemaal in een deuk lagen ze.
Maar het resultaat was 1 minuut uitzending in het volgende filmpje en erg grappig.

zie "ons" vanaf 1:20 !


Mannenavondje op Kil
Vrijdag heeft Dennis een mannenavondje georganiseerd op Kil. Naast John en Joffe, waren ook de 2 andere buurmannen uitgenodigd en de broer en zoon van 1 van de buurmannen (Karsten). Dat was dus veel drank en erg laat naar bed. Ze hadden het dikk naar hun zin en lagen rond half drie op bed. De vrouwen hadden niet zo’n zin om doelloos toe te kijken, dus die werden bij Martine uitgenodigd voor een avondje wijn drinken en gezellig kletsen. Naast Chan en Natas, bleven ook de kinderen daar logeren, die met zijn zessen op de bovenverdipeing sliepen. 1 groot feest werd dat! Ook de meiden lagen pas om half 3 op bed, maar hadden wat meer pech dan de mannen, want de kinderen waren om 6 uur wakker. Maar dat maakte niet zoveel uit voor een keer, want het was erg gezellig. Zaterdagavond zijn we maar wat meer op tijd naar bed gegaan om bij te slapen.

We gaan voor het nieuwbouwhuis!
En we hebben de knoop doorgehakt. We willen het huis laten bouwen waar we al enige tijd mee bezig zijn. De laatste financiele punten werden deze week op de i gezet en we willen ervoor gaan. En met ’we’ bedoelen we ook Dennis en Natasja, die dus een paar honderd meter verderop komen te wonen en hetzelfde huis willen laten bouwen. De eerste stap is nu dat de grondeigenaar (die we vrijdag spreken) bij de gemeente moet gaan aanvragen of op dat stuk grond gebouwd mag worden. Dus we hopen dat dat goedgekeurd wordt, dan kunnen we alles in werk zetten.


Uitzicht straks uit ons nieuwe huis (met wat bomen op de voorgrond weg)

Rjukanfossen, ofwel: waterval in Åmli
De vorige keer dat we bij deze enorme waterval waren, waren we met Hans en Paula. Nu had het de afgelopen week heel veel meer geregend dan toen en wilden we er weer eens een kijkje nemen. Het was een mooie dag zondag, dus we gingen op pad. De weg er naartoe was erg nat: sommige delen van het pad waren zelf een riviertje geworden en stenen en keien die nat waren zorgden ervoor dat het erg glad was. Maar al met al was het weer een mooie wandeling (een uur ongeveer) en was de waterval enorm en super krachtig.

John voor de Rjukanfossen, een enorme waterval in Åmli


Op de terugweg hebben we gegrild bij een andere waterval. Joop was natuurlijk mee en lekker op dreef. Hij had 2 muis/marmotachtige wezentjes gevangen en gedood, tot verdriet van Sanne die het zo oneerlijk vond en erg boos was op Joop.

De komende week….
- maandag gaan de kinderen weer sporten en begint de school weer gewoon
- vrijdag gaan we praten met de grondeigenaar van de plek waar onze woning moet komen
- Chantal heeft woensdag en donderdag cursus in Pan Garden in Åmli: projectleiderscursus. De gratis overnachting maar even overgeslagen, want de locatie ligt nog geen 20 minuten rijden hier vandaan.
- Het weekend gaan we misschien naar een ’reeds gebouwd huis’ kijken wat hetzelfde huis is wat wij willen kopen. Het staat in Risør

zondag 3 oktober 2010

Regenweekend en huizenpraat

De afgelopen week was het een druk werkweekje. John moest een aantal keer heel vroeg op zijn werk zijn om bepaalde netwerkupdates te draaien en Chantal had woensdag een cursus waardoor ze deze week 5 dagen werkte in plaats van 4.

Vrijdag hield Chantal een presentatie en leidde een discussie met ongeveer 15 personen binnen de gemeente over het nieuwe bestemmingsplan voor het centrum. 


De komende week wordt het even iets rustiger, want de kinderen hebben herfstvakantie, waardoor Chantal, John en Natasja om de beurt 4 kinderen thuis hebben. John is daardoor 1 dag thuis de komende week en Chantal 2 dagen.

Zaterdag zijn we naar Arendal geweest om verder te praten met de huizenbouwer. We hebben daardoor nog meer detailinformatie gekregen over het huis, het proces en de kosten. In de loop van de week krijgen we nog uitsluitsel over een aantal zaken en dan gaan we echt de knoop doorhakken over het wel of niet laten bouwen van dit huis op deze locatie. Als we er volgende week dus echt over uit zijn, gaan we beginnen met het hele proces. Dat start met het aanvragen van een ontheffing om uberhaupt op deze locatie een woning te laten bouwen’. Als dan alles verloopt zoals we hopen, kan er na de sneeuw, rond de pasen, een begin worden gemaakt met de bouw van het huis. Het huis zou dan volgend jaar zomer klaar kunnen zijn.

Dit is een schets van het huis wat we op het oog hebben: alles op 1 etage en bijna 120 vierkante meter woonoppervlak. Daarnaast zal er nog een garage en een schuurtje komen.

Meer informatie over de woning is hier te vinden. Wel in het Noors :-) Maar de plattegronden zijn in ieder geval te bekijken.

Het weekend was het erg slecht weer. Niet heel koud, maar veel regen. Af en toe vinden de kinderen het heerlijk om even in de riviertjes en waterstroompjes langs de weg en in het bos te spelen met kaplaarzen en regenkleding aan, maar over het algemeen is het toch lekker binnen zitten met dit weer. Zaterdag na de huizenbouwer zijn we met de kinderen nog even wafels gaan eten in Arendal en wat winkels bezocht. Zondag was het vooral thuis rommelen, spelletjes spelen en film kijken met de kinderen.

De komende week is het herfstvakantie. Dan zitten de kinderen met Amber en Anouk samen: Drie dagen bij ons en de andere twee dagen bij Dennis en Natasja thuis. Hopelijk wordt het weer wat beter zodat we een aantal keer lekker naar buiten kunnen. En Luke krijgt volop bezoek: Hij krijgt maandagavond zijn vriendje te logeren (Ole-Johan) die dinsdag ook blijft spelen en donderdag komt Borras spelen.

Verder hebben we weinig gepland van de week. Dinsdag is er nog aerobics in het buurthuis, maar de sportactiviteiten voor de kinderen liggen even stil in de vakantie.

Veel bewoners in Vegårshei zijn de komende week ook met hele andere dingen bezig dan met de herfstvakantie alleen, namelijk met de elandenjacht. De jachtperiode begint 5 oktober en duurt een dikke maand. Er zijn veel jagers binnen de gemeente die al lang uitkijken naar deze periode en er zelfs volop vrij voor nemen van werk. Wij zijn door de buren gevraagd om ook een paar keer mee te gaan. Niet om zelf te schieten natuurlijk, maar om mee te lopen in het bos, op zoek naar elanden.