Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 21 december 2008

Noorse kerst...


Klik hier voor nog veel meer leuke foto's!

De afgelopen dagen hebben we het druk gehad! En stonden vooral in het teken van "kerst"....kerst in Noorwegen....of ook wel "jul i Norge!"

Kerstversieringen .... julepynt
Woensdag waren de kinderen thuis en zaten we de hele dag zonder stroom...het was een aangekondigde stroomstoring van 8 tot 4 uur. En om 8 uur was het nog pikdonker! Dus hebben we de kaarsjes maar aangezet vanaf kwart voor 8 en de kachel opgestookt. We hebben die dag kerststukjes gemaakt en kersttakken versierd: al het groen, mos en denne-appels uiteraard uit eigen tuin (of beter "uit eigen bos"). De kinderen hebben hun eigen stukje gemaakt en hebben goed geholpen.

Kerstfeest op de kinderopvang (grøtfest på barnehage)
Donderdag van 5 tot 7 was er kerstfeest op de kinderopvang. Het was inmiddels donker en de het feest speelde zich buiten af...in de sneeuw met kaarsjes en vuur. Het was erg druk en gezellig. Het oernoorse grøt (in Nederland bekend als warme rijstepap met suiker en kaneel) was volop beschikbaar. Evenals lekkere chocoladekoekjes, koffie en mandarijnen. De kinderen waren vooral aan het sleeen en spelen met andere kinderen. De kinderen vinden de rijstepap maar smerig....en aten zich vol aan de koekjes. Zoals gewoonlijk werden we weer aangesproken door verschillende mensen die maar al te goed weten wie wij zijn (zonder dat wij ze kennen). Tegen 7 uur waren de speelpakken van de kids doorweekt nat, kregen ze nog wat lekkers en een aardigheidje mee en gingen we richting huis...naar een warm bad.

School Sanne in de kerk...
Vrijdagochtend hebben Natas en Chantal een kijkje genomen in de kerk, waar de school de afsluiting vierde van het jaar. Daarna hadden ze vakantie! Er werden liedjes gezongen en toneelstukjes opgevoerd. Sanne zat er een beetje verveeld bij. Het blijft toch lastig, dat Noors... voorlopig dan. Maar ze vond het leuk en vooral daarna, want toen gingen ze in de klas koekjes eten en feest vieren.

Eigen kerstboom uit het bos halen met buren
Dit was toch wel geweldig...Een tijd geleden zijn we al door onze nieuwe Noorse buren gevraagd mee te gaan om een kerstboom uit het bos te gaan halen....op het land van die buurman, die heeeel veel land bezit. Ze hadden voor deze gezellige happening nog meer mensen uitgenodigd. Met ongeveer 25 personen gingen we in kolonne met de auto's een stukje rijden. We parkeerden de auto en werden opgewacht door de buurjongen die al een vuur had gemaakt. En daar gingen we weer....met z'n allen gezellig (of zoals ze hier zeggen "koselig") rond het vuur met drinken en eten. Vervolgens gingen we het bos in : samen met de buurman en de kids een boom uitzoeken. 1 voor onszelf en 1 voor opa en oma, die met kerst komen. Sanne heeft ook nog een klein boompje uitgezocht, voor haar kamer.

Kinderkoor met als gitaarbegeleiding...Dennis!
Zondagavond was er een optreden van een kinderkoor, mannenkoor en vrouwenkoor. Ook allemaal voor de kerst. Dennis was gevraagd voor muzikale begeleiding. Iets heel anders dan wat hij in Nederland deed (toen speelde hij in een band), maar het was erg leuk. Sanne herkende veel kinderen van school en ook wij zagen de nodige bekende gezichten weer.