Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 4 oktober 2009

Waterval en herfstvakantie

De temperatuur is afgelopen week gedaald tot onder nul ! De herfst is nog maar net begonnen,en de eerste nachtvorst heeft zich al aangediend. Slechts -2, maar toch. S'morgens is dat al een prachtig gezicht, opgevroren dauw op de bomen en het gras, en een opkomende zon die zich een weg baant door de ochtend mist.

Luke en Sanne spelen
Klik hier voor alle foto's

Het is koud, klaagde Sanne afgelopen week. En idd, een blik op de thermometer in de kamer leert dat zo'n 18 graden niet echt behaaglijk aanvoelt. Dus gaat met enige relgelmaat de houtkachel weer aan, en dit jaar verstoken we alleen maar hout dat we zelf gezaagd hebben !

Volgens onze Noorse buren heb je van je eigen hout 3x plezier (warmte). 1e keer als je de boom staat om te zagen en in kleine stukjes opdeelt. 2e keer als je het hout uit het bos sleept naar huis waar je dat vervolgens gaat klieven (nog kleinere stukjes van gaat maken) 3e keer als je het gaat gebruiken.
Dit klopt inderdaad aardig! Het heeft al met al redelijk wat werk en zweet gekost! Maar het is wel leuk en ontspannend werk. Midden in de bossen, een beetje stoeien met je moterzaag, bakkie koffie, en weer zagen. En het scheelt ook al snel zo'n 600 euro op een wintervoorraad hout! Reden genoeg om de voorraad hout voor volgend jaar ook weer zelf aan te gaan leggen.

Oktober is van start gegaan. En dat betekent hier jagen. Jagen op elanden vooral. De meeste Noren kijken hier al maanden naar uit. Zo ook onze buren. Je kan niet zo maar in het bos wat elanden gaan afschieten. Alles wordt hier wel gecoordineerd en gecontroleert. Zo hebben onze buren een quota van de hoeveelheid elanden die geschoten mogen worden, en of de mannetjes en of vrouwjes aan de beurt zijn dit jaar. De komende weken zal het erg onrustig zijn hier in het bos, veel blaffende honden, en zelf even niet te ver het bos in gaan. Na 4 weken is de pret weer voorbij, en kunnen de elanden weer uit hun schuilplaats te voorschijn komen.

Na 5 kwartier lopen...de Rjukanwaterval!
Klik hier voor alle foto's

Afgelopen vrijdag hadden we een spontane actie. Aangezien het herfstvakantie was en de kids al vrij waren, hebben Chantal en ik ook een dagje vrij genomen. We zijn met Dennis, Nastasja, Hans en Paula mee gegaan naar een grote waterval in Åmli. Om bij de waterval te komen moesten we eerst een wandeling maken van ruim een uur de berg op, maar daarna werden we beloond met een pratig uitzicht over de waterval. Tegenover de waterval hebben we een vuurtje gemaakt en natuurlijk worstjes gebakken en koffie gedronken. Daana zijn weer rustig terug gelopen. De kids deden het bijzonder goed en hadden het erg naar hun zin, ondanks dat dit toch een aardige pittige wandeling was !
Vuurtje maken bij de waterval
Klik hier voor alle foto's

Zaterdag en zondag zijn we met Joop naar de hondenschool geweest. Dennis en Natasja deden het zelfde met Soka. Op beide dagen kregen we 4 uur training, zowel theorie als ook pratijk. Een groot feest en veel afleiding voor Joop natuurlijk. Er waren nog zo’n 10 andere honden die deelnamen aan de cursus. Als we klaar zijn met de curus hebben we helaas nog geen perfect afgerichte hond. Maar weet je wel wat je moet doe om deze te krijgen. De meeste zaken zijn wel herkenbaar voor ons, we hebben immers al veel gelezen over het opvoeden van een hond. Maar toch is het wel fijn om even alles te herhalen, en nog eens even onder de aandacht te krijgen. Komende 2 maandagavonden hebben we de twee laatste lessen van de cursus.

Hans en Paula hebben het erg naar hun zin gehad de afgelopen week en kijken alweer uit naar de volgende keer dat ze komen...met kerst namelijk! Hans is nog 2 keer met John op pad gegaan....gewandeld in de bossen op zoek naar elanden en bevers. Maar helaas hadden ze dit keer weinig succes, maar wel een lekkere wandeling gemaakt!

Er staat trouwens een artikel in de Telegraaf over de kwaliteit van wonen in Noorwegen. Klik hier om het te lezen.

En over twee weekjes gaan we een weekendje weg! We gaan met Dennis, Natasja en de kids naar een vakantiehuisje in Gautefall (anderhalf uur hier vandaan). Een huisje dat Dennis via de vakbond van zijn werk kan huren. Sinds we hier in Noorwegen wonen, wordt dat ons eerste uitje binnen Noorwegen!
Hans en Paula zijn vandaag weer terug gegaan naar Nederland, de kinderen gaan morgen weer naar school, vannacht schijnt het weer iets kouder te worden. Het normale leven op Kil gaat weer van start, nou ja…niet voor de elanden, die moeten de komende 4 weken even onderduiken.

Planning komende week :
Maandagavond - Chan met de kids naar de biosscoop in Åmli
Maandagavond - John met Joop naar de hondenschool in Tvedestrand
Donderdag - John en Chantal voor controle naar de tandarts