Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 16 oktober 2011

Drie jaar in Noorwegen


Donderdag toen Chantal naar haar werk reed, kwam ze een eland tegen. Die stond midden in een open veld. Chantal stopte midden op de weg (ja, dat kan hier op sommige plekken met zo weinig verkeer J), deed de autodeur open en kon op haar gemak foto’s maken van het dier. Meestal rennen elanden snel weg, maar deze niet! Die bleef eerst rustig staan kijken en grazen voordat die langzaam weg liep. Was erg leuk om een eland te zien, vooral omdat het deze maand ‘elandenjacht’ is. Dagelijks worden er elanden neergeschoten in oktober, maar gelukkig wel gereguleerd. Er zijn regels over welke dieren en hoeveel er neergeschoten mogen worden.

KLIK HIER VOOR ALLE FOTO'S VAN AFGELOPEN DAGEN
Veel inwoners van Vegårshei zijn actief in het jagen en vinden het helemaal geweldig die jacht: niet zozeer om de elanden neer te schieten, maar ook voor het sociale gebeuren er omheen: met een groep bekenden, buren en vrienden gaan ze dan het bos in en tussendoor wat eten en drinken natuurlijk. De afgelopen weken kwamen er regelmatig foto’s voorbij op Facebook van neergeschoten elanden. 25 minuten nadat Chantal de eland had gezien, plaatste ze een foto van deze op facebook: zodat er ook een keer een levende te zien was tijdens de jacht!
   
Opa en oma gingen zaterdag alweer naar huis: niet normaal meer hoe die weken voorbij vliegen. 12 oktober woonden we exact 3 jaar in Noorwegen! We zijn hier vooral naartoe gekomen voor de ruimte, de rust en de relaxte manier van leven, maar zo druk als de afgelopen weken hebben we het nog niet gehad! Maar absoluut niet vervelend druk: het is geweldig, leuk, spannend maar soms uiteraard ook frustrerend om met je eigen nieuwbouw woning bezig te zijn! 

 Zo ziet ons huis er nu uit: met de dakpannen erop en een
garage erachter die komende week wordt afgemaakt
  
Het is weer kouder aan het worden ! Afgelopen week bereikte onze digitale thermometer al de -4 !! Best fris dus s'morgens. Vanaf deze week is alles weer normaal. Nou ja, normaal....nog steeds zullen we op dagelijkse basis aan het klussen zijn in ons huis, maar moeten we het helaas zonder de hulp van de opa's en oma's doen. Die niet alleen wij nu moeten missen maar de kids ook !!

Zaterdag en zondag hebben we ook nog geklust. Zaterdag met de kinderen erbij die zich erg goed konden vermaken in en buiten huis. Zondag zijn Sanne en Luke bij vriendjes en vriendinnetjes (de Belgische familie) gaan spelen en hadden een heerlijke dag gehad. Ze hadden leuke dingen gedaan en waren in het bos geweest. Ze zijn ook nog getuige geweest van een eland die in de schuur van iemand werd gevild nadat deze in de elanden jachtperiode was geschoten. Sanne vond het helemaal niets, maar Luke vond het wel interessant :-)

Kinderen wachten 's ochtends op de schoolbus

De komende week: Naast het klussen, werken en school:
- Zijn de kinderen naast woensdag ook vrijdag vrij
- is er woensdag weer turnen, waar Chantal met Sanne, Amber en Anouk naartoe gaat
- is er donderdag weer sport voor de kinderen
- proberen John en Chantal ook weer eens een keer te gaan sporten