Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 27 september 2009

Een beetje gefrustreerd....

Joop een beetje beteuterd
Met een blik van : waaraan heb ik dit verdiend ? Worden we al enige dagen aangekeken. Joop loop rond met een soort van lampenkapje op zijn hoofd. Zijn favoriette bezigheid,
snuffelen aan van alles en nog wat, wordt hierdoor sterk belemmerd. De lampenkap is langer dan de snoet van Joop. Hij kan de grond dus niet meer raken met zijn neus.
Hij kan zichzelf niet meer wassen. Eten en drinken gaat net, maar stokken halen voor de baas is er even niet meer bij.

Maar het moet even, voor ongeveer een week. De casteratie van Joop is goed verlopen, maar hij
mag niet aan de wond likken. Die moet eerst dichtgroeien. Gelukkig verloopt het herstel goed. Al is Joop nog niet helemaal zijn zelf, stekker nog...als hij een jeuk aanval krijgt, vliegt hij door de kamer heen, en weet van gekheid niet waar hij het moet zoeken. Nou ja, evenjes nog.
Plassen na de operatie was trouwens wel heel appart, zoals iedere mannetjeshond, tilt Joop hiervoor zijn poot op. Maar blijkbaar had hij hier geen goede controle meer over. Hij gooide zijn poot omhoog, maar waarbij de poot normaal blijft hangen als deze schuin omhoog wijst, ging hij nu verder naar achteren. Met het gevolg dat de rest van zijn lichaam wel moest volgen een Joop op zijn rug lag ! Gelukkig gaat dat nu weer beter :-).

Dinsdag was er ouderavond op de barnehage van Luke. Chantal ging er heen en het was erg prettig om te ervaren dat ze dit keer wel heel veel verstond van het Noors….in tegenstelling tot een half jaar geleden, toen de vorige ouderavond was. Veel nieuws was er niet, maar wel leuk en goed om even met wat andere ouders te spreken en om te horen welke activiteiten er op het programma staan voor het komende half jaar. Met de 5-jarigen worden er wekelijks extra en aparte dingen gedaan. Zo wordt er meer tijd en energie besteed aan letters en cijfers en worden er meer activiteiten gedaan buiten de barnehage.
Sanne en Luke slepen Joop wel door de moeilijke tijden heen!
Klik hier voor alle foto's

Luke heeft het erg naar zijn zin op de barnehage. We merken goed dat de extra aandacht die hij daar nu krijgt, omdat hij 1 van de 5 oudsten is, zijn vruchten afwerpt. Hij vindt het leuk en praat steeds beter Noors. En hij heeft een favoriet vriendje, waarmee hij heel veel speelt op de barnehage en waarbij hij straks in de klas komt te zitten. En…..hij heeft een favoriete kip op de barnehage….die ene zwarte tussen al die witte! Steeds als we hem komen halen, is hij aan het spelen of kroelen met die ene kip. We gaan proberen daar binnenkort een foto van te maken..

Woensdag had Sanne weer eens een kinderfeestje. Alle meiden van de klas waren weer uitgenodigd en er werd vooral veel buiten gespeeld en lekkere dingen gegeten. En Sanne en Luke gaan binnenkort….. op zwemmen!! In Tvedestrand beginnen ze binnen een paar weken tot april volgend jaar met zwemlessen. De kinderen hebben afgelopen zomer regelmatig in het meer gezwommen, maar geen echte zwemlessen gehad. De meeste Noorse kinderen zitten ook niet op zwemles en diploma’s kennen ze hier niet…puur omdat ze het over het algemeen vanzelf wel leren in het meer. Maar Sanne en Luke vinden het super leuk om ook in de winter te zwemmen en wij vinden het belangrijk dat ze goed in het diepe leren zwemmen.

Het weekend was er herfstmarkt in Tvedestrand. Stelde niet heel veel voor, maar was wel even leuk. Het was lekker weer, de kinderen konden gratis kettingen maken, we hebben wafels gegeten en kwamen uiteraard weer wat bekenden tegen. Joop hebben we maar even thuis gelaten in verband met zijn castratie-herstel. Dennis en Natasja namen Soka wel mee, die enorm veel aandacht en bekijks kreeg! Iedereen keek naar die mooie, jonge malamute. Ze is nog maar een pup, maar niet klein meer! 10 weken oud en al bijna 10 kilo! Dat is al 2,5 kilo meer dan Joop.
En we stonden in de locale krant! De Tvedestrandsposten! Met foto's van de kinderen en van John :-). Klik op deze link om ze te zien! Even met het pijltje verder bladeren als je de pagina hebt geopend.

Herfstmarkt in Tvedestrand
Klik hier voor alle foto's

Het weekend hebben we ook nog een paar plekjes in Vegarshei bekeken, waar stukken grond te koop staan om een huis te kunnen bouwen. Gewoon orienteren….kijken wat er beschikbaar is en op welke plekken. Sommige plekken zijn interessanter dan andere. We hebben een paar mooie plekjes gezien dichtbij het water, maar bijna nergens is het zo mooi als op Kil, waar we nu zitten: met zoveel bos en water. Hoewel andere plekjes wel wat centraler liggen….dichterbij het ‘centrum van de gemeente’. De tijd zal het leren….we willen nog een jaar ofzo de tijd nemen om ons op onze toekomstige woonplek te orienteren: wordt het nieuwbouw? Bestaande bouw? Midden in het centrum van de gemeente? Of blijven we op Kil? We weten het nog niet! En gelukkig hoeven we dat ook nog niet te weten.

Zondag hebben we nog een vuurtje gemaakt met de Noorse buren en sinds lange tijd weer eens worstjes en spek gegrild op Kil! Vuur maken mag weer sinds deze maand en 5 oktober begint de elandenjacht! De buurman is er (net als half Vegarshei) al helemaal vol van en zijn hond is druk aan het trainen…hij komt geregeld in onze tuin voorbij als hij in een omtrek van een paar kilometer rondom Kil op zoek is naar hazen en ander wild.


En er is weer bezoek uit Nederland op Kil. Natasja haar ouders zijn er. En over een paar maanden met kerst zijn ze er weer! Ze blijven een week.

Planning voor komende week :
- Sanne heeft herfstvakantie
- Luke gaat gewoon naar de barnehage
- Komend weekend gaat de hondenschool van start