Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zaterdag 15 augustus 2015

padvinderskamp en raften

Sanne en Luke met Gaustatoppen op achtergrond

Een week op padvinderskamp
Sanne en Luke zijn een week weg geweest in de zomervakantie! Met 190 andere padvinders, waarvan 35 uit dezelfde gemeente, gingen ze naar  een berggebied hier 3,5 uur vandaan. Vlakbij Rjukan, wat in het zuiden ligt van de Hardangervidda, voor de Noorwegenkenners.

Het was heel spannend om een week weg te gaan. Voor Luke was dat de eerste keer dat die zo lang van huis was op kamp.
   

Op een zaterdag brachten we ze weg met de auto en hielpen we ze met de tent opzetten. Daarna vertrokken we en moesten we ze overlaten aan de leiders op het kamp.


Ze hebben een koude, gedeeltelijk natte maar ook leuke week gehad met veel nieuwe ervaringen. Ze hebben het ‘zwaarwater’-museum Vemork bezocht (waar de Duitsers in de tweede wereldoorlog probeerden een bom van te maken).
 
Verder zijn ze met een kabelbaan de bergen in geweest bij Rjukan: Deze ‘krossobanen’ brengt de bewoners van Rjukan dat in de winter alleen maar schaduw kent, naar de zon toe bovenin de bergen. Prachtig uitzicht daarvandaan op onder meer de Gaustatoppen: een van de hoogste bergen in de omgeving die 1880 meter hoog is.
 
Twee dagen later hebben ze de berg beklommen. Helaas is Sanne niet mee gegaan door pijn in haar knie die week. Luke was als 1 van de eerste op de top, waar het bewolkt was en helaas geen uitzicht was. Iets lager was er wel fantastisch uitzicht. Op het kamp wat opgebouwd was, waren wel wc’s, maar geen douches. De kids hebben 1 keer die week zich gewassen in het meer bij het kamp: 10 graden was het water. Maar wel met uizicht op de besneeuwde bergtoppen!

 
Verder werd er iedere avond een groot kampvuur gemaakt en werden er spelletjes gespeeld en opdrachten uitgevoerd. Ook 1 nacht zijn ze ‘op pad’ geweest: Dan worden ze  groepsgewijs naar een plek in het bos gestuurd met de rugtas en slaapzakken en moeten zich daar zelf redden. Ze slapen dan in de open lucht en kunnen alleen een zeiltje spannen tussen de bomen om zich droog te houden. Deze hadden ze dus ook nodig, omdat het precies die nacht veel regende.
   
Het was een leuke en leerzame week! Sanne en Luke hadden het goed naar hun zin, behalve dan dat Sanne last had van haar knie, was vervelend. John en Chantal zouden die week er misschien met de tent op uit trekken, maar hebben dit uiteindelijk niet gedaan, door het tegenvallende weer.
    
40 jaarsjubileum buurtvereniging
Vorig weekend was de buurtvereniging 40 jaar bestaan en dat werd gevierd. Chantal die in het bestuur zit, heeft geholpen met organiseren van een fietstocht, een grote BBQ en de officiele opening van een nieuwe zwemplek. De burgemeester was daarbij aanwezig en zo’n 130 mensen die op de festiviteiten afkwamen. Erg gezellig en lekker weer. Aangezien de kinderen net terug waren van padvinderskamp, hebben we het feest ‘s avonds maar even overgeslagen.

 
Raften in Evje
Afgelopen woensdag gingen we in de laatste vakantieweek met de kinderen naar Evje om op de rivier de Otra te raften. Dat was super leuk en spannend: met de kinderen, en nog 4 andere mensen, met zijn achten in 1 raft plus een Zweedse begeleider die ons instructies gaf. Drie uur lang werden we bezig gehouden met raften, zwemmen en duiken in de stroming en met de raft ‘surfen’ tegen de stroom in.


Daarna hebben we een nacht in een hut geslapen op de camping aan het Byglandfjord: een prachtig meer aan het begin van de rivier waarop we geraft hebben.

En verder.....    
Verder hebben de kids tussendoor bezoek gehad van vriendjes en vriendinnetjes en zijn zelf ook een paar keer bij anderen op bezoek geweest. Op regenachtige dagen speelden we spelletjes en een keer naar een binnenzwembad geweest. Toen de kids net weg waren zijn Chan  en John met Dennis en Natasja en Anouk wezen wandelen in Tvedestrand met mooi uitzicht over de zee.


En toen waren er weer de ‘Vegårsheidagene’, waarbij we jaarlijks met de kinderen ‘rommel’ verkopen. Voornamelijk speelgoed. Dit jaar stonden we weer met Natasja, Anouk en Amber. Die verkochten onder meer een schilderij gemaakt door Natasja haar vader (Hans) aan de burgermeester! De kids verkochten voor zo’n 1100 kr. En kunnen dat weer uitgeven aan andere dingen.

Volgende week is de vakantie voorbij en gaan de kinderen vanaf woensdag weer naar school. Morgen (zondag) heeft Luke zijn eerste voetbaltoernooi alweer om het seizoen te openen.