Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

maandag 19 oktober 2009

Druk en naar Gautefall

Vorige week maandagavond was de laatste hondentraining in Tvedestrand. We hadden gehoopt om na de training een compleet afgetrainde Joop te hebben, maar is nog even eigenwijs als daarvoor :-) Maar we hebben zeker wel baat gehad bij de training. Je hoort en ziet weer dingen die ons helpen in de training. En de kunst is nu verder om het trainen zelf vol te houden en consequent door te gaan thuis.

Ons huis tussen de herfstkleuren

Dinsdag is Sanne weer met Amber, Anouk (en 15 andere Noorse kinderen) naar sport geweest. In de sporthal deden ze verschillende oefeningen en spelletjes. Sanne had dinsdag een leuke dag op school. Een moeder van 1 van de kinderen heeft bijen en liet alles zien over bijen, de bijenkasten en de honing. Sanne vond het reuze interessant. Daarna gingen ze naar de boerderij van een meester die zijn schapen ging scheren, waarbij de kinderen mochten kijken en helpen. Donderdag kwam de locale politieagente op school vertellen over verkeersveiligheid. Dat ging vooral over hoe en waarom ze reflectoren moeten gebruiken op de fiets en in het verkeer.

Woensdag werd het echter nog veel leuker! De eerste keer dat Sanne en Luke in Noorwegen naar zwemles gingen. Het was in een zwembadje in Tvedestrand. Er waren 12 kinderen en 1 zwemleraar. En zoals we al gehoord hadden, zou de groep na de eerste keer in 2 groepjes van 6 worden verdeeld. De volgende keer zitten Luke en Sanne dus met Anouk, Borras, Linnea en een Noors kindje (ook uit Vegårshei, zoontje van een collega van ons) in de zwemgroep. Een erg Nederlands zwemlesuurtje wordt dat dus! Maar ze vonden het helemaal geweldig in dat zwembad. Eigenlijk was het de eerste keer vooral leuk, kennis maken en spelen. Ben benieuwd of er de volgende keer wat meer structuur in de zwemles zit. De kids hebben alweer helemaal zin in woensdag, als de volgende les is.

Luke en Sanne op zwemles
Klik hier voor alle foto's

Van de elandenjacht hebben we eigenlijk nog niet zo heel veel meegekregen. Vooral in de weekenden zie je wel overal van die groepjes auto’s langs de kant van de weg, waar jagers het bos zijn in gegaan. En af en toe spreken we de buren, die wel tijdens de jachtperiode nu in oktober 2 elanden hebben geschoten, maar wat nog geen vette vangst blijkt te zijn. Wij waren uiteraard wel zwaar onder de indruk van de geschoten elanden en een paar dagen later stond de buurman voor de deur, om ons netjes, door de slager verpakte eland te brengen: een steak, elandengehakt en stukken warvan je stoofschotel of elandensoep kunt maken. Geweldig aardig dus dat we dat gekregen hebben! De steak bewaren tot de kerst….tot pa en ma er zijn.

Donderdagavond was het vooral tassen inpakken, want vrijdagmiddag gingen we met Dennis, Natasja, de kinderen en de honden een weekendje naar Gautefall. Met een afgeladen pick-up van Dennis en Natasja en de honden en kinderen achterin de auto’s, reden we in nog geen 5 kwartier naar een hytte (Noors woord voor ‘vakantiewoning zonder stromend water, waar 1 op de 3 Noren er naast zijn eigen huis 1 van heeft’). Gautefall is een erg populair skigebied, waar het ook in andere delen van het jaar druk is met toeristen en Noren die daar 1 van de vele vakantiehuisjes bezitten.

Ons vakantiehuisje in Gautefall
Klik hier voor alle foto's


Was een erg geslaagd weekend! Vrijdag later in de middag kwamen we aan. ’s Avond beetje bij het haardvuur gezeten zowel binnen als buiten. En de kids hadden het dik naar hun zin, zeker omdat ze met zijn vieren in stapelbedden op 1 kamer sliepen. Dat was 1 groot feest natuurlijk. Helaas begon dat feest bij de kinderen zaterdagochtend rond 6 uur al. Gelukkig ging het de tweede ochtend wat beter. Zaterdag overdag gewandeld, even naar Treungen geweest (plaatsje in de buurt), beetje met de buren gekletst op het park, vuurtjes gemaakt, gevist, waarbij Dennis een vis heeft gevangen in het meer vlakbij de hytte, worstjes, mashmellows en bacon gebakken boven het vuur enz. Zeker voor herhaling vatbaar wat ons betreft. En in de winter moet het geweldig zijn. Dan kun je zo op je skies de hytte uit skieen.

Wel slim dat we de Honda hadden meegenomen, want de Audi had het erg zwaar gehad in deze rotsachtige en ruwe omgeving. Het was afzien in het huisje wat betreft stromend water, want dat was er dus niet. Dat houdt in: geen kranen, geen douche, en geen wc die je door kunt trekken. In plaats daarvan halen we 20 liter jerrycans met water om de hoek, warmen we water op in een enorme pan op de haard en doen we onze behoefte op een gat boven de grond….vooral dat laatste is geen pretje! Maar was uiteraard enorm lachen en maar voor 2 dagen. Voor de rest is het huisje van alle luxe voorzien: tot aan een oven, wafelijzer en flatscreen televisie toe.
De honden hadden het (net als de kinderen trouwens) erg naar hun zin. Joop had het vooral op de 11 jarige enorme zwarte vrouwtjespoedel van de Noorse buurman voorzien: de hele dag hield hij haar in de gaten en zat achter haar aan. Soka relaxte vooral…beetje met Joop spelen en lekker in het zonnetje liggen.

Zondag maar op tijd naar bed gegaan, want het weekendje werd vermoeiender dan verwacht! Maar ook erg geslaagd.

Vandaag (maandag) is Luke voor het eerst naar sport geweest! Ook dat was leuk. Samen met 10 andere leeftijdsgenoten (waaronder Borras en een paar kinderen van de kinderopvang) gingen ze van alles doen in de sporthal.

De komende week:
Dinsdag Sanne sporten en ¨s avonds gaat Chan een keer meedoen met de locale aerobicclub, in het buurthuis. Eens kijken of dat iets is om een beetje in beweging te blijven de winter. Woensdag Sanne en Luke zwemmen (dan gaat Chantal mee het water in, want de ouders is vriendelijk verzocht allemaal een keer mee te gaan als toezicht in het water). Het weekend gaan we misschien met de buren mee jagen: maar dat is nog even afwachten.