Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

maandag 31 augustus 2009

De zomer is voorbij....


Hoewel in Nederland de mussen nog van het dak vallen, is vandaag in Noorwegen de herfst alweer van start gegaan. De afgelopen weken zien we in de bos dan ook ontzettend veel verschillende paddestoelen de grond uit schieten. Zal de eerste sneeuw nog lang op zich laten wachten ? We hopen stiekum van niet :-)

We zijn weer in de lucht!
Vorige week donderdagavond was er zware onweer. Op advies van buren en collega’s trokken we de stekkers van de tv en ander apparatuur er uit voorzorg maar uit. Maar helaas…. We waren vergeten de stekker eruit te trekken van het kastje voor telefoon en internet. En ja hoor….dat lag er dus de volgende dag uit; geen telefoon en geen internet meer. Sinds afgelopen weekend hebben we weer internet en sinds vandaag pas weer telefoon!


School en barnehage
De eerste weken van school en de barnehage zitten er alweer op voor Sanne en Luke.
Het ging goed de eerste weken. Sanne heeft allemaal nieuw lesmateriaal meegekregen van school en heeft van de week een groepsklassefoto laten maken. Luke zit bij de barnehage nu in de ’groep met de oudste kindjes’, waardoor ze regelmatig andere dingen gaan doen dan de kleintjes. En Sanne heeft haar eerste kinderfeestje alweer gehad. Het eerste feestje van een stuk of 12 die er zullen komen het komende jaar.
De sport begint ook weer: volgende week gaat Sanne weer voetballen en Luke gaat naar ’kindergym’, speciaal voor kinderen van 5 en 6 jaar.

Joop vangt WILD!

En Joop is lekker op dreef hier in het bos. Hij voelt zich duidelijk helemaal thuis op Kil. Inmiddels is hij al 2 keer met een muis aangekomen, maar vorige week was het zover….Joop ving zijn eerste haasje! Geheel onverwacht kwam hij aanlopen met een jonge haas in zijn bek….helemaal trots aan ons laten zien. Natuurlijk ook wel zielig voor de haas! Maar ja, dat
hoort er toch een beetje bij als je een jachthond in het bos hebt. De buurman die al jarenlang een jachthond heeft
die vooral elanden en ander groot wild opjaagt, was wel een beetje jaloers: zijn hond heeft nog
nooit zelf een haas gevangen en onze 7 maanden oude Parson Russell inmiddels wel!

Joop heeft inmiddels ook al een paar lange dagen erop zitten: 3 dagen in de week is hij alleen in zijn kamer van 8 tot half 4. En dat gaat goed! Tot op heden houdt hij het droog totdat wij thuis zijn. Super dus! En als we thuis zijn, legt hij heel wat wandelkilometers met ons af in het bos. En hij heeft samen met ons al een paar keer een eland gezien of gehoord in het donker.

Vegårsheidagene
Vorig weekend waren er marktdagen in Vegårshei. Er waren springkussen, marktkramen en nog wat kleine dingen te doen. Was wel even leuk dat er een keer wat georganiseerd werd in het dorp! En vooral leuk om veel bekende gezichten tegen te komen. Met dit soort dagen trekt de hele gemeente erop uit om een bezoekje te brengen.

Natasja jarig
En er was weer een leuk feestje vorig weekend op Kil: Natasja vierde haar verjaardag en had onder meer de buren en alle Nederlanders uit Vegårshei uitgenodigd. Was weer een gezellige boel! Beetje dansen, muziek maken, drinken en kletsen. De volgende dag was iets minder: toen moest Chantal weer elandensoep serveren bij Kilsloftet. Dat valt niet mee na zo’n feestje! De dag voor Natasja haar verjaardag, hadden Dennis en Natasja nog bezoek uit Nederland: Natasja haar neef was een dagje over. Hij was in Oslo voor een vakbeurs (voor zijn werk).

Het wordt donkerder en kouder….
De dagen worden alweer langzaam korter. Het wordt sneller donker ’s avonds. En de temperatuur is langzaam aan het dalen: tussen de 16 en de 20 graden overdag. Tegen een uur of negen in de avond gaat John of Chantal regelmatig aan de wandel met Joop. Het is dan schemerig en het perfecte moment om grote kans te hebben een eland tegen te komen. In de afgelopen 2 weken heeft John er al meerdere gezien en Chantal gehoord (galopperende geluiden op de weg in het donker).

Huizenjacht
En we gaan door met het orienteren op woonmogelijkheden binnen Vegårshei en hier op Kil. We zijn begonnen met het inventariseren hoeveel het gaat kosten als we een eigen woning zouden laten bouwen. Maar we kijken ook wat er beschikbaar is aan bestaande woningen. En we hebben kennis gemaakt met de lokale bankschef, die ons even haarfijn heeft uitgelegd wat voor een hypotheek we zouden kunnen krijgen op basis van ons inkomen. Voorlopig hebben we gelukkig nog geen haast, en zitten we hier meer dan goed !

Bessen plukken
We hebben tittebær geplukt. Dat zijn volgens mij in het Nederlands kruisbessen. Ze zijn niet lekker om zo te eten, maar wel om saus mee te maken. De saus wordt vooral veel gegeten bij wild. Dus wie weet in de herfst als we een stukje eland scoren.

Schaap verdronken
Ik (Chantal) had voor de tweede en laatste keer schapenwacht het afgelopen weekend. De schapen in het dorp moesten gevoerd worden. Daar aangekomen, stond het hek open! Dus daar ging ik….met de kaplaarzen de bagger in om in het gebied waar de schapen horen te lopen, de schapen te tellen. Het moesten er 8 zijn, maar we kwamen niet verder dan 7. Dus er was er 1 weg! Wij dus de boer bellen en de situatie uitleggen, met de vraag: wat moet ik nu doen? De boer kwam eraan en samen gingen we weer het veld in. Wat bleek…..1 schaap had vastgezeten in de modder en was daardoor verdronken! Volgens de boer moest dat een paar dagen geleden al gebeurd zijn.

Dus daar lag die dan….het dode, volledig onder de modder bedekte schaap. En daar stond ik dan….die Nederlandse stedeling met haar schone kleding aan in de bagger. En waar ik al bang voor was…..het schaap moest met de boer mee in de bus en moest dus de bagger uit worden getrokken. Gelukkig kreeg ik handschoenen te leen en daar gingen we…. De kinderen en John volgden alles met veel spanning. En we hebben veel gelachen…want nadat ik samen met de boer het minstens 40 kilo wegende schaap in zijn bus had getild, was ik vreselijk smerig en stonk naar dood schaap! Ach, je moet het allemaal een keer meegemaakt hebben!
Zelfgemaakt vossenhol voor Joop
We zijn druk bezig met het bedenken van leuke bezigheden voor Joop. En het bos heeft daar ook veel mogelijkheden voor. Vorige week heeft John een imitatie vossenhol gemaakt: met boomstammen, dakpannen en takken een soort gang gemaakt en na een beetje aanmoediging en veel hondensnoepjes ging Joop er inderdaad doorheen! Nu maar afwachten wanneer Joop een keer een echt vossenhol ontdekt.

Dølemodagene
Afgelopen weekend zijn we op zaterdag met de kinderen naar een vlinderpark geweest, waar ze ook reptielen hadden. Sanne heeft een slang vastgehouden en er liepen kuikens en leguanen rond tussen de losvliegende vlinders. De volgende dag, op zondag, zijn we naar de buurgemeente Åmli geweest, waar in het gehucht Dølemo een feest en markt was. Dat was erg leuk en groot opgezet! Heel veel marktkramen, muziek, springkussens, worst, rijstepap, broodjes, helicoptervluchten enz. enz. Voor Noorse begrippen dus een groot festijn.

Zeiltochtje voor Sanne en bezoek uit Nederland
Woensdag heeft Sanne een leuk uitje van school: ze gaan op zeiljacht! Verder kijken we natuurlijk uit naar opa en oma die we vrijdag ophalen van Sandefjord.