Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

dinsdag 2 juni 2009

Pinksteren: Zwemmen en watervallen

Sanne en Luke in onze achtertuin in het meer

Alles draaide in het pinksterweekend om “zon, BBQ, varen en zwemmen” ! De zon was er constant en we zijn alleen maar buiten geweest.

Zagen, zwemmen, BBQ-en en varen
Zaterdag heeft John met Dennis hout gezaagd in het bos. NOG meer haardhout verzamelen voor de winter….niet dat het nodig is....maar altijd leuk om nog meer hout te zagen! En eigenlijk kun je nooit genoeg hebben! En het ruimt het bos een beetje op. De omgezaagde bomen lagen namelijk vlakbij de hut van de kinderen.

De kinderen zijn alleen maar in het water bezig geweest. In het geweldige zomerweer van dit weekend sprongen ze eerst met zijn allen in het opblaaszwembad bij Dennis en Natasja (zie hun weblog) en daarna ’s middags bij ons in de voortuin in het meer. Ze waren niet uit het water te slaan. Wel bizar trouwens….een megavijver in onze achtertuin, waarin je kunt zwemmen en varen.

’s Avonds bleven Dennis, Natasja, Amber en Anouk bij ons BBQ’en en onverwacht schoven de Noorse buren gezellig aan. Dit keer even geen Forel gegeten, maar zalm, kipspiesjes, spek en banaan in bacon gerold. Bij dat laatste waren de buren aangenaam verrast en namen aan dat het typisch Nederlands was….haha, nee hoor! Het was voor ons ook de eerste keer dat we deze creatie op de BBQ gooiden.

De kinderen wilden nog een raceboottochtje maken met de buurman en daarna naar bed! Toen waren de pappa’s en de mamma’s aan de beurt! De buurjongen was even voor een uurtje oppas voor de kinderen en wij gingen ondertussen met Dennis en Natasja en de buren een boottochtje maken van een uur…in de avondzon op het stille water.

Op zoek naar de waterval! Rjukanfossen
Zondag stond een toertje naar de Rjukanfossen op het programma. Dat is de grootste waterval in de omgeving, die we nog niet eerder bezocht hadden. Om de waterval goed te kunnen zien is er namelijk een wandeling nodig van een uur! En dat zagen we in de winter niet zo zitten met alle sneeuw; zeker niet met de kinderen. Dus het pinksterweekend was er een perfect weekend voor!
Met alle tassen gevuld met eten, drinken en badkleding, gingen we op pad. Na een klein uurtje rijden, kwamen we aan op het punt waar de wandeling zou moeten starten. Maar daar stond ons een vervelende verassing te wachten….de brug waarmee het wandelpad begon en ons aan de andere kant van het water moest brengen, was helemaal kapot! Een briefje van de politie vertelde ons in het Noors dat we de brug onbruikbaar was.

Van een paar toeristen hoorden we dat de brug een JAAR geleden ook al in puin lag. Beetje schandalig dus dat deze nog niet gemaakt is, bij een toch wel heel toeristische trekpleister in onze buurgemeente Åmli. Van de week dus maar even klagen bij de gemeente.

Maarrrrr…onze dag was niet verloren. Eerst gingen we zelf nog op zoek naar alternatieve rivier-oversteekmogelijkheden, maar kwamen na een fikse wandeling tot de conclusie dat dat een te gevaarlijke opgave zou worden met de kinderen. Een wilde rivier en steile rotsen….helaas, de waterval moesten we maar even voor een andere keer bewaren.
Dus gingen we terug en zochten aan een meer een strandje op, waar we de rest van de middag hebben doorgebracht. Uiteraard daar weer het water in gedoken. Onderweg nog wel een andere leuke, kleinere waterval bezocht, namelijk de Tveitfossen.

Tveitfossen. Waterval met hoogteverschil van 23 m

BBQ-en op Langøya
Maandag, 2e pinksterdag, was het weer bloedheet. De kinderen stonden om 8 uur al aangekleed naast ons bed. Sanne zelfs met bikini al aan….te wachten of we zouden gaan zwemmen. Dus na lunchtijd zijn we weer op weg gegaan naar ons inmiddels favoriete strandje op Langøya. Toevallig gingen Dennis en Natasja ook die kant op :-), dus daar zaten we weer! De 8 Nederlanders als een invasie op een ministrandje.
Tussendoor kwamen er verschillende bootjes aanmeren, waaronder ook een klasgenootje van Sanne. Later op de middag kwamen ook de buren aan met hun boot en naast hun in de kayak, Kenneth! Hij had het hele stuk van Kil naar het strandje gepeddeld. Op het strand gingen we weer wat BBQen en konden de kinderen de kayak van de buurjongen uitproberen. Luke kwam net boven de rand van de kayak uit.

Dit soort dagen zeggen we steeds….’jammer dat de ouders er niet zijn, die zouden het geweldig vinden met dit mooie weer!’
Maar voorlopig gaan we eerst richting Nederland…..Vooral Sanne kan niet wachten! Die vraagt steeds wanneer we nu eindelijk eens gaan!

Luke speelt op het strand
Klik hier voor alle foto's

Examen Noors
Dinsdag 2 juni was het zover….Ik (Chantal) ging met Natasja en Dennis naar Arendal om voor het laagste niveau Noors een examen af te leggen. Daar stonden we dan….met ongeveer 70 andere personen (voor ¾ vluchtelingen gokken we), wachtend in de rij om ons aan te melden. We hadden al vernomen dat het examen van laag niveau moest zijn en dat het voor ons makkelijk zou zijn. En inderdaad, dat klopte! ’s Ochtends was er een schriftelijk examen en een luisterexamen en ’s middags een mondelinge toets. Voor ons gevoel ging het erg goed. Over een maandje weten we of we geslaagd zijn!
Daarna op naar het volgende niveau!

De komende week hebben we nog niet zo veel op de agenda staan...maar de week is ook nog maar kort. Het komende weekend is er een viswedstrijd in het meer wat aan ons huis grenst. In het volledige meer worden dan tussen de 300 en 400 boten verwacht. Hopelijk werkt het weer dus weer mee!