Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

dinsdag 13 januari 2009

de eerste weken van 2009...


Er is een nieuw jaar aangebroken! De feestdagen waren erg leuk, maar altijd ook wel weer prettig om gewoon de draad op te pakken. Ik moet zeggen dat we het na de feestdagen eigenlijk alleen maar erg druk gehad hebben….en ik weet niet eens precies waarmee….

Nederlanders op bezoek
Vorige week kregen we een Nederlands stel met hun dochtertje op bezoek. Net als wij hebben zij emigratieplannen en we raakten met elkaar in contact via het internet. Ze zijn vooral in de regio Kragero / Porsgrun aan het orienteren (dit in verband met werk) en hopen dat hun woning in Nederland snel verkocht zal worden, zodat ze ook naar Noorwegen kunnen komen. Het was erg gezellig en leuk om ze te ontmoeten en te zien dat ze nu in zo’n fase zitten, waar wij ongeveer een jaar geleden in zaten.

Hout zagen
John en Dennis zijn druk bezig tussendoor met hout zagen. Van de landeigenaar (onze buurman) hebben ze toestemming gekregen om met een goeie zaag en een goeie uitrusting, hout te zagen. Tussendoor is ook Joffe langs geweest, om John en Dennis wat veiligheidsinstructies en tips bij te brengen. John en Dennis hebben dus een nieuwe electrische zaag en kleding gekocht. Het is even een investering (400 euro ongeveer), maar zo kunnen ze wel hun eigen voorraad aanleggen. En ze vinden het leuk! Voor deze winter hebben we het hout moeten kopen: dat kostte zo’n 600 euro en dan hadden we nog niet genoeg: de kosten voor de zaag zullen dus snel terug verdiend zijn…

Afgelopen weekend is Chantal met de kinderen, samen met Natasja en de kinderen naar de plek toe gelopen waar de mannen bezig waren. We hebben daar vuur gemaakt (jaja, de VROUWEN hebben vuur gemaakt) en uiteraard weer met z’n allen daar wat gegeten en gedronken. De kinderen speelden daarna lekker in het bos en met z’n allen hebben we het gezaagde hout verzameld en opgestapeld om gereed te maken voor vervoer naar de huizen toe. Waarschijnlijk gaan we het hout met de aanhanger van de buurman, aanstaande weekend naar huis toe vervoeren.

Auto
Eigenlijk willen we het liever niet over de auto hebben…haha. Het lijkt wel of de afgelopen weken in het teken staan van “de auto”. We zijn al even aan het zoeken naar een tweede auto en weten echt niet waar we goed aan doen: een klein, zuinig autootje met weinig vermogen (de buurman noemt dat een “konabil”, ofwel een “vrouwenautootje”) en met relatief weinig km op de teller, of een grote SUV (4x4), met veel vermogen en meer km op de teller…..of iets daartussen natuurlijk. We zijn in Arendal geweest om een aantal handelaren en dealers te bezoeken…maar nog steeds zijn we niet geslaagd. We kijken rustig verder en als we iets gevonden hebben, komt het op het weblog! Op dit moment zijn we toevallig aan het kijken naar een Opel Frontera en een Mishibushi Pajero. Auto’s in Noorwegen zijn trouwens ongeveer de helft duurder dan in Nederland en hebben veel meer kilometers op de teller staan. Een Noor rijdt veel langer door in een auto dan een Nederlander: daardoor daalt de dagwaarde ook minder snel.

Nadeel daarvan is, dat de kosten voor het invoeren van onze huidige auto, de Honda CRV, hoog zijn. Ik zal het nog 1 keer benoemen en daarna verdring ik de informatie….de CRV heeft een dagwaarde van ongeveer 12000 euro in Nederland en om hem hier in te voeren, kost het 10.000 euro! En dat hoeft natuurlijk niet, maar je weet wel wat voor een auto je hebt en een nieuwe kopen kost ook veel geld. Dus hadden we al besloten: ‘we gaan hem invoeren’.

Een tijdje geleden hebben we al onze papieren bij elkaar gezocht voor het invoeren van de auto: dat is een heel gedoe, want we moeten daarvoor 2 keer naar Kristiansand (de douane) en 3 keer naar Arendal. Je hebt taxatierapportjes en keuringsrapporten nodig, die we in Nederland gelukkig al geregeld hadden…..alles dus gereed om in te voeren…afspraak gemaakt bij de Statens Vegvesen (RDW in Noorwegen) en Chantal heeft er 2 dagen voor uit getrokken om het invoeren te regelen: dat zou vandaag en morgen zijn (dinsdag en woensdag). Dus gisterenavond nog even de papieren voor de zoveelste keer gecontroleerd…en wat blijkt: KENTEKENBEWIJZEN KWIJT. We balen dus gigantisch dat het invoeren nu nog niet doorgaat en dat we de bewijzen, die we pas nog hadden, kwijt zijn. Enige wat we nu kunnen doen is nieuwe bewijzen aan vragen in Nederland en daarna alsnog invoeren. En het zat al niet mee met de auto....we hebben pas extra kosten moeten maken voor een kapotte lager.

Werken bij de kinderopvang
Donderdag is het zover! Dan gaat Chantal voor de eerste keer werken bij de Barnehage. Het is vooral nog wennen aan de kinderen, maar ze heeft er erg veel zin in!

Skiles
Dinsdagavond krijgen de kinderen skiles! We gaan er naartoe en ze krijgen 3 keer skiles. Foto’s en tekst daarover zullen nog volgen.