Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

vrijdag 14 november 2008

Sanne op school

Sanne zit nu 3 weken op school. En over het algemeen kunnen we concluderen dat het goed gaat met haar. Wel heeft ze vorige week een paar dagen gehad dat ze het minder naar haar zin had. Ze ging met tegenzin naar school en verveelde zich snel. Niet zo vreemd, want alles is in het Noors...een taal die ze nog niet verstaat, niet kan spreken en niet kan lezen, maar waar ze op school de hele dag mee wordt geconfronteerd.Sanne is 6 jaar en zit in de eerste klas. Kinderen in Noorwegen beginnen namelijk pas met school als ze 6 jaar zijn (en dan pas op het moment als het nieuwe schooljaar weer begint). Sanne gaat 4 dagen in de week naar school: tot de 4e klas zijn alle kinderen op woensdag vrij (met een paar uitzonderingen per jaar). De overige 4 dagen staat Sanne 's ochtends op de bus te wachten: om 8 uur sta ik (Chantal) met haar aan de weg totdat de schoolbus komt. Sanne is dan de eerste in de bus en gaat voorin zitten. De buschauffeur is 's ochtends steeds dezelfde man. We kennen hem inmiddels aardig en zijn hem zelfs al in de supermarkt in Tvedestrand tegen gekomen.

De bus rijdt vervolgens verder naar het huis van Dennis en Natasja, waar Amber samen met de buurjongen Kenneth op de bus staat de wachten. Kenneth is overigens een jongen van 14 jaar; stoer; houdt van jagen, hout haken, vuurtjes stoken en is niet onaardig om te zien. Kortom: heel interessant voor Amber en Sanne. Ze kijken dan ook uit naar iedere dag dat ze samen met Kenneth in de bus zitten: dan kunnen ze "grapjes maken" met hem. Kenneth schijnt het best leuk leuk te vinden en is erg aardig voor de meiden, maar we schatten zelf in, dat hij het snel zat zal zijn als 2 meisjes van 6 en 7 dagelijks giechelen naar hem en tekeningen voor hem maken :-)

Om kwart voor 9 (dus na 3 kwartier rijden) stopt de bus bij de school. Sanne speelt nog even buiten totdat om 9 uur de bel gaat. De school duurt vervolgens tot half 3: dan gaan de kinderen weer richting de bus. "tussen de middag" kent de Noorse school niet: kinderen eten op school hun lunch op.

De schooltas die Sanne in Nederland had, bleek al snel onbruikbaar als schooltas in Noorwegen: te klein! De eerste week hebben we een nieuwe tas moeten kopen voor haar: een rugtas, waarin ze dagelijks haar broodtrommel, fles water, schoolboeken en ski-/buitenspeelbroek meeneemt.

Op school krijgen de leerlingen iedere week een nieuw lesrooster voor de komende week mee: hierin staat wat ze gaan doen en welk huiswerk ze moeten maken. Erg prettig is dat voor de ouders! Ook is er een algemeen lesrooster, waarin onder meer staat, dat ze 1 keer in de week naar de bibliotheek gaan (waar ze zelf boekjes kunnen uitzoeken), dat ze 1 keer in de week gym hebben en dat ze op vrijdag "på tur" gaan (ofwel: wandelend de natuur in om dingen te doen en te leren). Verder hebben ze net als in Nederland gewoon lezen, schrijven, rekenen, maar daarnaast ook vanaf de eerste klas gelijk "engels".

Dat Engels is overigens wel leuk, maar best verwarrend voor de kinderen in het begin. Helemaal trots kwam Sanne de eerste week vertellen dat ze Noorse woordjes had geleerd: " good morning" en "yellow". Tja, vertel dan je kind maar eens dat dat geen Noors maar Engels is! Wel merken we nu na een paar weken al, dat het verschil duidelijk wordt en Sanne het al door heeft welke liedjes op school in het Engels en welke in het Noors zijn. Volgens mij is Sanne over 1 of 2 jaar 3-talig!

De lessen worden gegeven door verschillende juffen en meesters: in Sanne haar klas betekent dat, dat Sanne 3 verschillende personen (2 juffen en 1 meester) ziet in de week. 1 juf daarvan is wel de "hoofdjuf" die het meest in de klas aanwezig is.

Deze eerste weken vindt Sanne vooral leuk: gym, " gå på tur" en buiten spelen (want dan ziet ze vaak Amber). Minder leuk vindt ze lezen, schrijven en rekenen. Dat komt vooral doordat het allemaal in onbegrijpelijk Noors is! Ik (Chantal) heb een paar keer in de klas gezeten en het is te begrijpen dat het vermoeiend is voor Sanne om in de klas mee te doen. In het begin gaat 90% langs haar heen. Uiteindelijk wordt dat percentage geleidelijk aan wel minder....maar dat is kwestie van tijd. Sanne vind het de eerste 2 weken dan ook soms best frustrerend en had het niet naar haar zin op school. Maar de laatste week gaat het veel beter! Ze accepteert beter dat ze nu eenmaal niet alles kan begrijpen in de klas.

Er wordt 4 keer in de week (iedere dag) extra Noorse les gegeven aan Sanne, Amber en een Chinees meisje (Lulu). Dat is de les, waar ze veel individuele aandacht krijgen en waar ze naar mijn idee veel van leren. De lessen zijn puur gericht op het leren van het Noors: kleuren, getallen, woorden, dingen enz... Dit zijn ook de lessen waar Sanne het goed naar haar zin heeft.

Sanne zit met 24 andere kinderen in de klas: de helft meisjes en de helft jongens. Voor Noorse begrippen is de school best een grote school met 280 leerlingen van klas 1 tot en met 10 (voor de leeftijd 6 tot en met 16). Vooral de meiden uit de klas zijn erg lief en leuk voor Sanne: ze zijn erg behulpzaam en willen graag met haar spelen. Net als voor Sanne is het voor de klasgenootjes en de juf best moeilijk om te communiceren met Sanne. Maar het is een kwestie van tijd....en we zien dat ze iedere dag weer wat leert.

Morgen (zaterdag) heeft Sanne haar eerste verjaardagsfeestje. En ik moet zeggen dat ik het nog spannender vind dan haar! Ik ga namelijk mee en heb de moeder van het meisje van de week in steenkolen-Noors gebeld :-) Ik ben dus erg benieuwd wat we zaterdag tussen 4 en half 7 gaan doen op het feestje!