Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

maandag 17 november 2008

afgelopen weekend...

Afgelopen weekend hebben we "echte Noorse dingen" gedaan en veel Noren ontmoet. Zaterdag had Sanne haar eerste verjaardagsfeestje in Noorwegen thuis bij een klasgenootje. Omdat wij een half uur van dat meisje vandaan wonen, ben ik (Chantal) erbij gebleven.


Klik hier voor meer foto's
Om 16.00 uur kwamen we aan....aan de andere kant van Vegarshei. "Et veldig stor hus" (geweldig groot huis) was dat, helemaal vol met opgette dieren, gevangen (geschoten dus) door de ouders in Africa. Sanne was best onder de indruk van de bizon, de antilope, het hert en de vele andere dieren die waren opgezet in het huis.

De kinderen aten pizza, pudding, een versierde cake en veel snoepjes. Verder speelden ze spelletjes, renden door het huis en speelden in de kamer van de jarige. Niet echt veel anders dan Nederlandse feestjes, behalve dan dat men in Nederland vaak weg gaat met de kinderen: naar de indoor speeltuin, de dierentuin, de Mac Donalds enz. Hier heb je deze voorzieningen niet om de hoek en de huizen zijn over het algemeen veel groter dan in Nederland (behalve die van ons dan :-)) waardoor de huizen (en de grond er omheen) zich beter lenen voor verjaardagsfeestjes thuis.

De moeder van de jarige was erg aardig Gelukkig was er nog een ouder (een vader van een ander meisje) die bleef tijdens het feest. Daardoor kon ik lekker oefenen met het Noors :-) Een gesprek voeren is nog niet mogelijk; maar af en toe wat vragen stellen en antwoorden geven, lukt steeds beter.

Aan het einde van het feestje werd er een grote bol opgehangen aan een touw (de bol was gemaakt met papier mache, over een ballon heen, versierd met letters en kleuren). De kinderen moesten om de beurt, geblindoekt met een stok proberen de bol te raken. Net zolang totdat iemand de bol kapot slaat en er allemaal zakjes snoep uit vallen. Dit schijnt traditie te zijn (en in meer landen heb ik begrepen). Opvallend vond ik de tegenstelling wat "eten van snoep, koek en andere lekkernijen betreft". Op school krijgen de kinderen namelijk niets wat ongezond is (wel fruit) en ze mogen het in principe ook niet meenemen van huis. Ook trakteren van zoete dingen is niet de bedoeling. Op zich heel goed natuurlijk! Maar dan kom je op een feestje en dan blijkt dat ze in 2 uurtjes van alles krijgen.

Na 2,5 uur was het feestje afgelopen en gingen we weer naar huis. Sanne vond het leuk en de jarige komt ook een keer bij ons spelen.

Verder zijn er dit weekend 3 bomen in onze tuin omgezaagd om meer uitzicht te krijgen op het meer. John is begonnen met zagen en heeft halverwege toch maar even de deskundige hulp ingeroepen van Joffe. Joffe en Martine wonen samen met hun 2 kinderen 15 minuten bij ons vandaan. Voordat wij in Vegarshei kwamen, waren zij de enige Nederlanders in de gemeente.

Joffe heeft veel ervaring met bomen omzagen en kwam gelijk helpen. Uiteindelijk zijn er 3 bomen omgezaagd.


Klik hier voor meer foto's
Zondag zijn we naar een buurtvereniging geweest op 10 minuten rij-afstand. Via Joffe en Martine waren we uitgenodigd en we hebben gelijk besloten lid te worden. De vereniging organiseert meerdere keren per jaar leuke dingen. Tijdens deze middag/avond hebben we elandensoep gegeten (kinderen worstjes), werden er liedjes (met gitaar) gezongen, koffie gedronken en een loterij en quiz gehouden (niets gewonnen helaas :-)). De kinderen konden lekker met elkaar spelen binnen of buiten in de speeltuin.
De mensen waren erg aardig en met ons beste Noors probeerden we wat kleine gesprekjes te voeren.

Na dit Noorse weekendje, op naar de volgende week....
Dinsdag gaat John een kijkje nemen bij de lokale zaalvoetbalvereniging....