Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

maandag 3 november 2008

Het weekend en de eerste "gewone" dag

Afgelopen weekend hebben we van alles gedaan. We rommelen vooral nog in het rond het huis: voorlopig is er genoeg te doen. Maar daarnaast hebben we de gemeente Vegarshei verkend. We hebben hele mooie plekjes gevonden met meertjes, waterstroompjes, watervalletjes enz. Beetje rondgereden met Dennis en Natasja en de kids, die het eerste weekend hun nieuwe Noorse auto (landrover) aan het inrijden waren. We hebben een gedenkteken bezocht van een plek waar in de 2e wereldoorlog een vliegtuig is neergestort, waarbij de wrakstukken er nog gewoon lagen! Dat is heel bijzonder, omdat zoiets in Nederland zonder toezicht onmogelijk zou zijn.
Klik hier voor meer foto's van het weekend

John heeft veel extra hout gehakt voor de winter en zelf een extra opslag op 2 plekken bij de schuur aangelegd. Daar heeft aardig wat werk in gezeten! John de houthakker heeft het prima naar zijn zin met kettingzaag en bijl! Luke komt regelmatig kijken hoe papa alles doet: hij vindt het erg interessant.

Klik hier om foto's van het weekend te zien!

Hoewel nog geen enkele dag in Noorwegen voor ons voorlopig “gewoon” zal zijn, is het vandaag de eerste dag geweest waarop we allemaal gedaan hebben wat we de komende periode zullen doen: Luke naar de kinderopvang; Sanne naar school; eerste werkdag van John en eerste Noorse- cursusdag van Chantal.

De eerste werkdag van John bij de gemeente Vegarshei (als ICT-consulent)ging goed. Veel handjes geschud en kennis gemaakt met de medewerkers van de gemeente Vegarshei (waar ook de school, het gezondheidscentrum en het verpleeghuis onder vallen). Duidelijk is dat “werken bij een gemeente in Noorwegen” niet te vergelijken is met bijvoorbeeld “werken bij de gemeente Rotterdam”. Zo lunchte John samen met de burgemeester van de gemeente, die we al hebben leren kennen tijdens onze introductie in de gemeente in februari van dit jaar.
In hetzelfde gebouw (gemeentehuis) had Chantal (samen met Natasja) voor de eerste keer Noorse cursus. Samen met medecursisten uit Kosovo, Iran, Afrika en Rusland zaten wij in het lokaal. De eerste dag lijkt erop dat het een nuttige cursus is! Gelukkig hebben we in Nederland al een kleine basis Noors geleerd, waardoor het makkelijker is om dit op te pikken. Chantal gaat de cursus 2 volle dagen per week volgen en voor John is het nog even onduidelijk: dat zal nog worden overlegd met zijn werkgever.

Het was een hele logistieke puzzel voor vandaag, wat betreft “vervoer van en naar de bestemmingen”. Dat heb je al snel als je redelijk afgelegen woont zoals wij, met geen openbaar vervoer in de buurt en geen bestemmingen die te redelijkerwijs zijn te bereiken met de fiets. Dan ben je afhankelijk van de auto. We hebben ons sinds onze komst wel gerealiseerd hoe belangrijk de auto is in Noorwegen: Zonder auto (en vaan zelfs zonder 2e auto) kom je niet ver in Noorwegen.

Kortom: John bracht met de auto Luke en Anouk naar de barnehage (kinderopvang, op 15 km afstand van huis) en reed daarna naar zijn werk (3 minuten vanaf zijn werk is de kinderopvang). Ik heb thuis Sanne op de schoolbus gezet en reed daarna met Natasja mee met de auto naar de Noorse cursus. Na de cursus hebben we Amber en Sanne (na een gesprekje met de juffrouw) weer met de auto opgehaald van school.

De school, het gemeentehuis, de supermarkt met postkantoor, de bank en het gezondheidscentrum liggen allemaal op loopafstand van elkaar, bij elkaar in het dorp. En vergis je niet! In dat zelfde dorp vinden we ook: een mini-Gamma, een autogarage, het politiebureau (met 1 politieman en administratief medewerkster) een benzinepomp, een echte Noorse kledingwinkel en het “stutenkafe” (waar je koffie kunt drinken en een kleine maaltijd kunt krijgen). Voor al het andere waar we naartoe willen, moeten we 30 tot 45 minuten rijden (Arendal, Tvedestrand en Risor).

Onze eerste “gewone” dag is goed verlopen! En was weer lekker om “thuis” te komen en de houtkachel op te poken na een drukke dag…..op naar de dinsdag!