Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 24 februari 2013

Schaatsen en Rauland


Opening van de schaatsbaan: vooraan Luke
Een paar weken geleden is de gemeente begonnen met het opspuiten van een deel van de parkeerplaats voor het gemeentehuis met water: dit om een schaatsbaan te kunnen maken. Ijs hebben we natuurlijk overal. Maar door de hoeveelheid sneeuw die er valt, kun je daar vaak niet lang op schaatsen. Dit baantje wordt sneeuwvrij gehouden door de gemeente.

KLIK HIER VOOR ALLE FOTO'S VAN AFGELOPEN WEEK

Na bijna 2 weken steeds weer een laagje water op de baan gespoten te hebben, was die eindelijk klaar! Dus tijd voor een officiele opening. We adverteerden de opening in de krant en op internet en de de opening werd gevierd met gratis worst en wafels bij de schaatsbaan. Het was Chan haar vrije dag, dus die ging er met de kinderen naartoe. Maar ook John die die dag werkte. Tot zover is de schaatsbaan een succes: volgend jaar probeert de gemeente een betere en grotere plek te vinden voor een schaatsbaan.

Vorig weekend en die week ervoor waren Joris en Jozefien in Vegårshei met hun drie kinderen (Belgisch gezin dat een jaar in Vegårshei heeft gewoond), maar dan op vakantie. De buurt waarin ze gewoond hadden, organiseerden een feestje in het buurthuis. Ongeveer 50 personen kwamen daar om Joris en Jozefien weer te zien. Erg leuk om ze weer even te zien. Luke heeft een nacht bij ze geslapen: Zeppos, hun zoon, was namelijk zijn vriendje.

                       
De hytte waar we een paar dagen zaten


De afgelopen week was het wintervakantie in Noorwegen: De kinderen waren toen een week vrij. Chantal werkte 1 dag en John 2 dagen die week. Van zondag tot woensdag zijn we een paar dagen naar een vakantiehuisje geweest van een collega van ons. 1 op de 3 noren heeft een vakantiehuisje / vakantiehut, wat ze hier een hytte noemen. Hyttes heb je in allerlei verschillende uitvoeringen, groottes en standaarden. De ene is heel simpel en zonder stroom en de ander is zeer lux en van alle lue voorzien. De enige overeenkomst is dat ze geen stromend water hebben. Maar daar worden allerlei trucjes voor verzonnen om toch zo goed mogelijk voorzien te zijn van water in de hytte.


De hytte waar wij naartoe gingen was redelijk luxe. tv, volop stroom, volledige keuken, 4 slaapkamers en een gezellig woongedeelte. En onze collega had 150 liter water klaarstaan. We konden zelfs douchen! Alleen dan aan de hand van een voetpomp in de douchecabine :-)


De hytte ligt in Rauland: een skigebied 3 uur rijden hier vandaan in de provincie Telemark. Geweldig mooi gebied; ruiger dan hier, met hogere bergen. We hebben vooral lekker gerelaxed met de kids: spelletjes doen, gewandeld, films gekeken en 2 keer 's middags gelanglauft op 1 van de vele langlaufsporen in de omgeving. Dat was beide keren ongeveer 4 kilometer. Erg leuk en lekker dat langlaufen!

Donderdag waren Sanne en Luke bij Hans en Paula, die een week op bezoek waren bij Dennis en Natasja. John en Chan werkten die dag. Vrijdag was Chantal vrij en ging inkopen doen in Arendal met de kinderen. 's avonds was het feest bij Dennis en Natasja, want Anouk werd 10 jaar!

Zaterdag kreeg Luke onverwachts bezoek van een Noorse ex-klasgenoot: een vriendje wat helaas een paar maanden geleden verhuisde naar Haugesund: 6 uur rijden hier vandaan. Af en toe is hij in Vegårshei om zijn opa te bezoeken en wilde dit keer graag met Luke spelen. Samen met hem gingen we smiddags naar de schaatsbaan waar we hadden afgesproken met wat andere kinderen.

Luke (rood) met andere vriendjes op de schaatsbaan

Zondag had Sanne een kinderfeestje met 13 meisjes bij Anouk. Wij zijn toen met zijn drieen op de langlaufskies het ijs op gegaan voor ons huis. Geweldig is dat om op zo'n sneeuwvlakte te langlaufen!

Voor ons huis op het enorme meer; langlaufen. Luke links en John rechts