Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

woensdag 13 februari 2013

Vegårshei op de emigratiebeurs

In het weekend van 8, 9 en 10 februari reisde Chantal met een collega naar Nederland om op de emigratiebeurs te staan in Houten! Met 4 andere Noorse gemeentes en een heleboel Zweedse gemeentes, stonden ze in de Scandinaviehal in de Expohal in Houten. De beurs was 2 dagen en telde 11.500 bezoekers

.

Het was een leuk maar vermoeiend weekend. We sliepen in het centrum van Utrecht en hadden een huurauto tot onze beschikking. We vlogen vrijdagmiddag en reisden meteen door naar de beurshal om alles op te hangen en neer te zetten. 's avonds om 9 uur konden we eindelijk eten in het centrum van Utrecht. De volgende dag weer op tijd op. Zowel zaterdag als zondag was het druk en stonden we onafgebroken tussen 10 uur en 4 uur te praten met Nederlanders die de intentie hebben om te emigreren.

Het waren twee leuke dagen waarop we hele leuke en interessante mensen hebben ontmoet. De ene heeft alleen nog maar vage dromen om misschien eens te gaan emigreren naar Noorwegen, terwijl de andere al hele concrete plannen heeft, zijn huis te koop heeft staan en ons een CV overhandigt.

Heel belangrijk voor de meesten is werk: niet zo vreemd natuurlijk, want zonder werk kom je nergens. We gaan voor een aantal mensen concreet kijken of we ze tips kunnen geven en contactinformatie kunnen leveren over bedrijfjes of potentiele werkgevers in de regio. Uiteindelijk is het wel heel belangrijk dat ze zelf contact zoeken met deze potentiele werkgevers. 

Ook hebben we heel veel mensen de boodschap meegegeven dat we ze wat meer kunnen laten zien van de gemeente zodra ze op orientatiebezoek komen: de school bijvoorbeeld, de kinderopvang enz. 

We kregen ook nog bezoek van een aantal goeie bekenden van ons! Sander en Eke: een gezin dat heel graag naar Noorwegen wil emigreren en bekend is in Vegårshei. Jan, Helene en Jesse: oude bekende van ons uit Hooglviet die naar Zweden gaan emigreren, mijn ouders en een gezin dat al een keer Vegårshei bezocht heeft en binnenkort voor de tweede keer op bezoek komt.

We hopen dat we een goed beeld hebben kunnen geven van Vegårshei en de omgeving hier. Zo niet, dan denk ik dat ons weblog een heel goed beeld geeft en mensen gewoon zelf moeten komen kijken.

Van zondag op maandagnacht kwamen we weer terug. Maandagavond werd Sanne tot officiele padvinder benoemd: ze moest de padvindereed afleggen. Daar moesten we natuurlijk ook bij zijn.

John, Sanne en Luke hebben het ook naar hun zin gehad het weekend. Ze hebben geskiet en zijn bij Joris en Jozefien en de kinderen op bezoek geweest: een belgisch gezin dat hier een jaar gewoond heeft in Vegårshei en nu een week terug is op vakantie.

Nog een paar dagen werken en naar school en dan is het hier wintervakantie. Dan zijn de kinderen een week vrij en gaan we een paar dagen naar een vakantiehuisje van een collega van ons. In een skigebied. We nemen dan de langlaufskies mee en veel eten en drinken. De kinderen hebben er al super veel zin in.

Voordat we weggaan (zondag), zien we vrijdagavond Joris en Jozefien nog even: in het buurthuis wordt er namelijk een feestje georganiseerd voor hun met eten en drinken erbij. Daar gaan we natuurlijk ook naartoe.