Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

donderdag 20 december 2012

50 cm sneeuw

Vorig weekend kregen we sneeuw...veel sneeuw! Ongeveer 50 cm gemiddeld binnen 24 uur. Maar in de praktijk betekent dat op sommige plekken wel 1 tot anderhalve meter. Want de sneeuw ging gepaard met harde wind en dan krijg je op sommige plekken ophopingen van de sneeuw: zoals aan 1 kant van ons huis en de daken waren bijna allemaal aan 1 zijde bedekt met een klein laagje en aan de andere zijde op sommige plekken met minstens een halve meter sneeuw.
 
Het weer was al voorspeld, dus hadden we tijdig al het handbaltoernooi van Sanne afgezegd. En we waren niet de enige: weinig hadden maar zin om in dit slechte weer minstens een uur te rijden naar Arendal. Dus we bleven thuis: met warme chocolademelk, spelletjes, sleetjes en een sneeuwschep vlak achter de voordeur. Toen we zaterdagochtend wakker werden lag er al een dikke laag, van zo'n 15 cm. Dus de kinderen en Joop gingen er gelijk in spelen. En Chantal begon een beetje sneeuw te scheppen voor de deur. Maar dat had weinig zin, omdat er nog veel meer sneeuw was voorspeld en er veel wind stond. Dat was dus dweilen met de kraan open. Dus lieten we de sneeuw rustig vallen en begonnen 's avonds wat te scheppen. Toen kwam ook onze sneeuwschuiver aan: een man met een traktor die we ingehuurd hebben om bij sneeuwval onze oprit naar de doorgaande weg sneeuwvrij te maken. Zelf schepten we met de hand kleine paadjes: van het huis naar de garage en naar de hut toe.

Zondag storte een deel van het mooie winterlandschap weer in. Want toen werd het net boven de 0 graden en ging het dus regenen! De hele dag door regen op de sneeuw, zodat de sneeuw voor een deel inzakte en wegregende. Daarna daalde de temperaturen weer en vroor alles langzaam op. Gelukkig was er nog genoeg sneeuw over.

Door de hevige sneeuwval is de skihelling in het dorp inmiddels ook weer open: zaterdag gaan wij voor de eerste keer weer eens kijken en skieen. Behalve dan John nog, helaas, want die zit nog in de herstel- en revalidatiefase nadat hij zijn voet ernstig versuikt heeft inmiddels alweer drie weken geleden! Maar het gaat beter! Iedere dag weer een stukje beter. Hopelijk kan hij over een paar weken weer hardlopen.


ons huis na de sneeuwval

De kinderen zijn aan het afronden op school. Vrijdag voor kerst gaan de s ochtends een uurtje de kerk in met de hele school om liedjes te zingen en toneelstukjes te kijken. Daarna hebben ze vakantie! En wij ook trouwens. Bijna 2 weken vrij!

Verder was het de afgelopen anderhalve week druk met de normale dingen: sport voor de kinderen, handbal, schieten voor Luke, gitaarles voor Sanne en aerobics voor Chantal. John houdt het in de avonduren even wat rustiger met zijn enkel.

Vorige week woensdag kreeg de gemeente bezoek van 20 personen uit een andere provincie die op studietoer waren naar een aantal gemeentes in de buurt hier. Ze wilden ervaring op doen over hoe andere gemeenten proberen meer inwoners te krijgen en welke middelen ze daarvoor inzetten. Samen met 2 collega's heb ik ze ontvangen, rondgeleid door ons centrum en een presentatie gegeven over mijn eigen ervaring als immigrant en over wat de gemeente doet om de aandacht te trekken van potentiele immigranten, zowel van binnen noorwegen als van daarbuiten. Was een leuke middag wat werd afgesloten met een diner 'savonds bij een exclusief restaurant hier om de  hoek van waar we wonen. John was ook uitgenodigd, dus konden we samen genieten van zalm als voorgerecht en hert als hoofdgerecht.
                                Kerstboom in het dorp, Myra

De afgelopen dagen nu in de laatste week voor de kerst, staat veel in het teken van de kerst, uiteraard. De meeste kerstboodschappen zijn al binnen en de kadootjes liggen onder de boom. De eerste kerstkaarten zijn al binnen en verstuurd. De kinderen zijn aan het afbouwen op school: ze kijken meer film tussendoor op school en mogen vaker sleeen en skieen de laatste dagen. Sanne heeft kleine kerstkadootjes gekocht voor wat klasgenootjes en de juf en een wat groter kadootje voor haar vriendje :-)

John en Chantal hebben kertlunch gehad op het werk als afsluiting. John had daarvoor een taart gebakken. Het eten was besteld, terwijl de taart zelf gemaakt werd door een aantal medewerkers.

Nu kijken we uit naar kerst! Over een paar dagen komen opa en oma! Dat vinden we allemaal natuurlijk erg leuk en gezellig! Dat worden een paar gezellige dagen met kadootjes, spelletjes, veel eten en drinken.