Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

woensdag 1 februari 2012

we kunnen weer skien!

Onze eigen auto gestolen door onszelf  :-)
Onze Honda, inmiddels 9 jaar oud, heeft een alarm en een startonderbreking werkende op afstandbediening. Erg makkelijk! Zolang het werkt dan…. Met 1 van de 2 sleutels (afstandbediening) hadden we een paar maanden geleden al 2 keer problemen, waarbij we dus 1 van de afstandbedieningen niet meer konden gebruiken. Woensdag ging Chantal met 4 kinderen naar turnen en toen ze terug kwamen bij de auto, werkte ook deze afstandbediening niet meer. Concreet betekent dat dus dat de startonderbreker erop zit, je die er niet met alleen de sleutel eraf krijgt en tot overmaat van ramp ging het alarm af zodra de deur met de sleutel van het slot af werd gehaald.

Hier de auto nog voor onze garage in enorm veel sneeuw
   
Daar sta je dan voor de sporthal die nota bene naast de middelbare school staat, waarbij er dus veel mensen rondlopen. Dus John en Dennis gebeld die ons kwamen halen met 2 auto’s. John heeft de volgende dag de leverancier van het alarmsysteem in Nederland gebeld en een trucje gehoord om de startonderbreking eraf te kunnen halen.

    
Dus daar stonden we dan donderdagochtend: met de motorkap open en een alarm dat luid afging en niet te stoppen was totdat we hem eruit schroefden en kapot sloegen op de grond. De concierge van de school was inmiddels al komen kijken wat er aan de hand was en bouwlui hielpen ons door wat geschikt gereedschap te bezorgen. Zodra het alarm eruit was, moest John alleen nog 2 draadjes met elkaar verbinden voordat de auto op de ouderwetse manier, alleen met een sleutel dus, te starten was. Toen konden we weer naar huis rijden: zonder startonderbreking en zonder alarm. We laten het maar zo: het percentage autodiefstallen is zo laag in Vegårshei, dat we het risico wel aandurven.   

Onze voordeur: binnen 24 uur viel er 30 cm bij
   
Veel sneeuw! 50 cm
Net voor het weekend is er veel sneeuw gevallen! In totaal ligt er nu zo’n 50 cm. Gedurende 2 dagen bleef het maar sneeuwen en sneeuwen. Op vrijdag kwamen we bijna niet door de grote laag sneeuw heen, maar de auto redde het uitendelijk wel om naar boven te komen naar de garage: de Honda dan! Met de Audi was dat nooit gelukt. Gelukkig werd er daarna goed geschoven en is het voor de deur weer goed begaanbaar.
Lekker spelen in de sneeuw

Even uit eten: Chinees eten in Arendal
Zaterdag zijn we met Dennis en Natasja uit eten geweest in Arendal. Overdag waren Sanne en Luke naar de film geweest in het centrum van Vegårshei en daarna hebben we 4 kinderen naar Joris en Jozefien gebracht. Hier bleven ze alle vier slapen die nacht! Dat werd 1 groot feest met 7 kinderen die samen in 1 grote slaapkamer sliepen. Ze hadden het super naar hun zin gehad.
    
Wij waren naar de Chinees geweest in Arendal. We vonden er drie en zijn bij alle drie even naar binnen gestapt om te kijken hoe dat eruit zag. En dat is best wel belangrijk eigenlijk. Want de ene ziet er erg ongezellig uit met kale, lichte muren en plafonds en de ander is gezellig aangekleed. We kozen de gezelligste en dat was een succes! Eigenlijk was het gewoon erg goedkoop voor Noorse begrippen en dan aten we nog lekker ook! Voor herhaling vatbaar !
Het was zondag weer lekker druk op de skipiste in het dorp
Skien
Zondag gingen we weer voor het eerst skien op de skihelling in het dorp. Dat was erg leuk om weer te doen, maar het was ook vreselijk druk, waardoor we lang in de rij moesten staan voor de skilift. Iedereen heeft lang moeten wachten op voldoende sneeuw, dus waarschijnlijk hadden veel mensen die dag hetzelfde idee als wij: we gaan skien!

   
Langlaufen
En ook de langlaufskies zijn door de kinderen afgelopen dinsdag actief gebruikt. Toen was er namelijk de eerste keer ‘bankcup’ in het dorp. Dat is een traditie hier, waar heel veel kinderen aan meedoen, Dat is 6 dinsdagen achter elkaar een wedstrijd doen op langlaufskies, waarbij de kinderen naar leeftijd worden ingedeeld. Sanne en Luke deden dit jaar voor de eerste keer mee.

Sanne en Luke krijgen een eigen rugnummer voor de langlaufwedstrijd

En zo te zien doen inderdaad de meeste kinderen uit het dorp mee. Er waren maar liefst 227 aanmeldingen. De ouders staan dan langs de kant met koffie, maar met -12 was het toch wel erg koud om stil te staan! De kinderen deden het erg goed. Aan het einde van de 6 weken wordt er gekeken naar wie er de snelste zijn. Maar uiteraard is het vooral voor de lol en krijgt iedereen na die weken een prijsje.  

Luke bij de finish!
    
Plannen voor het voorjaar
Langzaam merken we weer dat de dagen alweer wat langer aan het worden zijn. 4 minuten meer licht per dag om precies te zijn...en met het komen van de langere dagen zijn we ook aan het bedenken wat we allemaal het komende jaar moeten doen. En dat is niet mis :-). Naast een vakantie naar Gran Canaria moet er geklust worden! 
Chan met Joop in de sneeuw
-         VERVEN
Niet alleen moet de garasje geverfd worden, maar ook het hele huis. Het huis staat momenteel in een grondlaag en moet in het voorjaar overgeverfd worden.

HYTTE
      We willen een 15m2 groot huisje bouwen, wat een gastenverblijfje wordt voor 2 personen. Leuk voor als de ouders komen of andere visite. Ook leuk voor de kinderen om er af en toe eens te slapen.

-         TUIN
           We moeten iets met de buitenruimte rond ons huis. Maar weten nog niet helemaal wat.
-         We willen ook een grote wigwam bouwen in de tuin, waar we vuur in kunnen maken.
Hoe dan ook: hier in Noorwegen heb je een paar maanden sneeuw, en daar moeten we in ieder geval op wachten totdat dat verdwenen is voordat we aan deze projectjes kunnen beginnen.