Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

maandag 26 april 2010

100 berichten !!!

100 Berichten !!! Vandaag is het honderste bericht op onze weblog gezet. 100 berichten over hoe we Noorwegen beleven en wat we er doen. Voornamelijk om de familie in Nederland op de hoogte te houden, maar ondertussen blijken steeds meer mensen ons weblog te volgen! Leuk, en zeker om af en toe een berichtje te krijgen van mensen die ons weblog volgen. Even wat cijfers: per dag trekken we gemiddeld meer dan 22 bezoekers, de meeste bezoekers hebben we op maandag, 80% van onze bezoekers komen uit Nederland, en  we hebben al meer dan 14000 bezoekers op onze weblog gehad !

Chantal is 2 dagen voor cursus over de nieuwe naturmangfoldlov (natuurwet) naar een exclusief spahotel in Kragerø geweest. Samen met 4 andere collega's en Joffe (die bij de buurgemeente werkt) gingen we op weg naar Kragerø. Het hotel ligt op een geweldige locatie met uitzicht over een fjord en op het centrum van Kragerø. Zie foto hiernaast. Het was 2 dagel lekker eten, drinken en netwerken met 40 andere beleidsmakers, adviseurs en planmakers uit omliggende gemeenten. De wet was complete nieuwe stof voor mij, dus best vermoeiend. Maar erg nuttig en leuk die 2 dagen!
Klik hier voor alle foto's van afgelopen week

Zaterdag zijn John en Dennis de hele dag is het bos bezig geweest met zagen. De omgezaagde bomen worden nu in kleine stukjes gezaagd en bij elkaar gelegd. Komend weekend zullen John en Den deze met de tractor uit het bos gaan halen. Chantal en Natasja zijn naar Arendal geweest. De kids waren hard toe en een nieuwe set kleding, en het Arendal lijstje met noodzakelijke boodschappen was ook al aardig opgelopen.

Voor Luke heeft Chantal gelijk verjaardagskado's gekocht en samen met Natasja een houtkliefapparaat gekocht en in de auto gezet. Sanne was trouwens de hele dag onder de pannen bij een vriendinnetje en een verjaardagsfeestje..al met al een drukke dag dus voor iedereen.
Klik hier voor alle foto's van afgelopen week

Zondagmorgen is John samen met de buurmanen wezen vissen. John rolde net zijn bed uit toen de bel ging: ga je mee de netten uit het water halen? Snel aangekleed en het water op. De avond ervoor hadden de buurmannen al de netten uitgezet, en deze werden nu binnen gehaald. Bij elkaar waren het 10 netten van ongeveer een meter bij 4m lang.
De vangst viel wat tegen...ongeveer 18 vissen (forel) werden binnen gehaald. Chantal heeft de vissen vakkundig schoongemaakt en zodra we weer kooljes hebben zullen we de bbq's aanzetten en de vis klaarmaken!

S'middags zijn we weer wezen kijken bij wat bouwgrond. Komende weken zal er een uitgebreide offerte worden opgemaakt zodat we een idee krijgen van de kosten. Wat een huis kost is wel duidelijk, maar de kosten van een weg, stroom , water, en afvoer blijven onduidelijk. We hopen met komende offerte wat meer inzicht in de prijzen te krijgen. Op de foto zie je hoe de weg bedacht is, en waar er eventueel twee huizen kunnen komen. Als je op deze LINK klinkt, krijgt je het totaal overzicht van de locatie.

Komende week gaat John een begin maken met het klieven van de afgezaagde stammetjes. Hiervoor hebben we afgelopen zaterdag een kliefmachine gekocht.


Planning voor de komende week :
  • John gaat hout klieven in de avonduren
  • Dinsdagavond heeft Chantal een bijeenkomst met buurtbewoners bij de gemeente
  • De kids gaan woensdagavond zwemmen
  • komend weekend....hout, hout en nog meer hout

zondag 18 april 2010

Joop wordt kaal !

Joop wordt kaal geplukt ! Joop is een ruwhaar Parson Russel, en zoals iedere hond verliest ook Joop nu in het voorjaar zijn wintervacht. Ruwhaar mag echter absoluut niet geschoren worden, maar moet worden geplukt !!! Dus de komende dagen zullen we flink wat moeten plukken bij Joop om zijn wintervacht te verwijderen.
Gelukkig geniet Joop vollop van al dat gepluk en blijft hij braaf op de buitentafel stil zitten.


Tip van de week :

Als je op de bovenstaande link klinkt, kom je uit in het totaaloverzicht van onze fotoalbum. Hier kan je alle foto's 1 voor 1 bekijken door op de eerste foto te klikken. Maar je kan ook een diavoorstelling starten. Hierna worden de foto's automatisch met een tijdsinterval van 3 seconden weergegeven !

De afgelopen week is het eigenlijk wel iedere dag prachtig weer geweest!
Met als resultaat dat we 's avonds weer regelmatig buiten eten. Bij de gemeente zijn de werktijden ook weer naar zomertijd aangepast. Hierdoor werkt John van 0800 tot 1500 uur. Omdat Chantal 80% werkt, verandert er verder niets voor haar: zij werkt in de zomer en de winter dezelfde tijden.

Typisch Noors is wel dat veel dingen op het laatste moment geregeld worden. Zo kregen we afgelopen maandag het bericht dat vanaf woensdag de zwemlessen voor de kids weer van start gaan. Nu is zwemles een groot woord, meer een speeluurtje met hier en daar wat begeleiding. Maar zowel Luke als Sanne vinden het prachtig en wilden graag weer gaan. En zonder resultaat is het ook weer niet, Sanne zwemt al meer dan redelijk (eigenlijk wel goed gewoon) en met Luke gaat het ook steeds beter.

Woensdag is Luke ook naar de kapper geweest in Åmli. Via via hadden we een adresje gekregen van een goede kapster, en daar is Luke even goed onder handen genomen. En we hebben er een hele andere Luke voor terug gekregen. Wat een beetje haar kan doen zeg !!
Afelopen week is ook de periode van Rosaruss van start gegaan op de barnehage. Met alle 5 jarigen (degenen die volgend jaar naar school gaan) worden er allerlei
leuke activiteiten ondernomen. Zo zijn alle vijfjarigen van de barnehage afgelopen dondedag naar een verkeersplein in Arnedal geweest.
Een plein waar de kids kunnen fiesten, maar dan compleet met stoplichten, rotondes en andere verkeershindernissen. Rosaruss is een traditie in Noorwegen, en komt ieder jaar weer terug voor diegene die een schoolperiode afsluiten.
De eerste periode is dus de barnehage, en de kleurstelling is hier roze !!! Alle kids gaan dus in het roze. Voor Luke hebben we dus een roze tuinpak met pet.
De volgende periode is de beeindiging van de basisschool, maar dat duurt gelukkig nog even !!!

 
Vrijdag had Sanne een feestje. Geen verjaardags feestje…gewoon ...zomaar spelen bij een vriendinnetje thuis. Gelijk vanuit school is Sanne mee gegaan, we zouden haar 1800 uur weer ophalen, maar rond 1700 uur belde Sanne op : Mag ik blijven slapen ? Natuurlijk moetsen we wel even een pyama langs brengen in Myra… en dat hebben we natuurlijk gedaan. Samen met de andere meiden zaten ze in een bubbelbad dat buiten stond. Wat een feest ! Maar toen we alweer lang en breed thuis zaten op de bank, werd er om 2100 uur gebeld. Sanne : Mama, ik wil naar huis, is mis julie zo.…. Dus zijn we maar weer naar Myra gereden.

Zaterdagmorgen aan het ontbijt zaten we ons net te verbazen over de 
hoeveelheid ijs die nog op de Vegår drijft. Maar toen Dennis en John terug kwamen s’middags uit het bos (ze hadden gezaagd) was tot hun grote verbazing al het ijs verdwenen ! Er stond wat wind, en in combinatie met de zon was het snel gedaan met al het ijs. Hier en daar liggen nog wel wat plukjes sneeuw, maar dat zal ook wel niet lang meer duren. Zaterdag en zondag zijn Dennis en John bezig geweest om de houdvoorraad op peil te brengen. Zaterdag zijn er aardig wat bomen omgezaagd die John en Dennis zondag met de traktor van de buurman uit het bos hebben gehaald.

Planning voor de komende week :
  • Maandagavond komt er weer een huizenbouwer op bezoek 
  • Woensdag heeft Chantal cursus met overnachting in Kragero 
  • Woensdag gaat John met de kids zwemmen
  • Komende week gaan John & Dennis verder met de houtvoorraad
  • Komend weekend gaat Chantal & Natasja met de kinderen naar Arendal

maandag 12 april 2010

Van winter naar voorjaar…..

Met de pasen sneeuwde het nog! Maar sinds afgelopen donderdag is het mooi weer: een blauwe lucht en overdag kun je zonder jas in het zonnetje rondlopen. Maar ’s nachts vriest het nog licht, zodat de krokussen die hier en daar uit de grond schieten de volgende dag niet halen omdat ze bevroren zijn geweest.

We hebben alweer een paar keer buiten gegeten en de kinderen spelen onafgebroken buiten. Ze spelen zonder jas, maar nog wel met kaplaarzen aan door de smeltende sneeuw en waterstroompjes die langs de weg stromen. De laatste sneeuw en de restjes ijs smelten, hoewel het meer achter ons huis nog aardig dicht ligt en we Joop er vandaag nog overheen zagen lopen. Maar als het weer zo blijft als nu, zal het grootste deel van het ijs volgende week verdwenen zijn en zullen de buurmannen de visnetten weer uit de kast halen om het meer op te gaan.

Tweede paasdag zijn we nog naar de bioscoop geweest. Naar de ‘drakentrainer’ in Arendal. Samen met Dennis, Natasja en de kids zijn we naar de film geweest en daarna hamburgers gegeten bij de Mac Donalds. Dat was een leuke afsluiting van de pasen. De volgende dag begon Luke weer op de barnehage, maar Sanne was nog vrij tot donderdag.
Andere tekenen van het voorjaar, die we nu een beetje gaan herkennen in ons tweede jaar in Noorwegen, is dat de mieren overal weer rondkruipen. Grote mieren die afkomstig zijn van gigantische mierenhopen in onze tuin en ontwaakt zijn uit hun winterslaap….op zoek naar eten. Druk slepen ze alle kruimels die we in onze tuin achterlaten mee naar hun enorme nest.
Joop heeft ook het voorjaar in zijn bol. Hij rent weer lekker het bos in en rond het huis, wat nu beter begaanbaar is nu de sneeuw bijna verdwenen is. Ook wij zijn van de week weer voor het eerst in de bossen gaan wandelen, maar zakten op verschillende plekken toch nog een aardig stuk weg in de sneeuw. Joop rent vooral achter de vogeltjes aan die in grote getale terugkeren uit het zuiden. En tegen Soka, de hond van Dennis en Natasja, kijkt Joop nu opeens heel anders aan! ….Soka is namelijk loops geworden. Maar goed dat Joop gecastreerd is en een heel ander formaat heeft dan Soka zullen we maar zeggen.

Een ander teken van het voorjaar…..iedereen begint weer met bomen omzagen om een aanvang te maken met het aanleggen van de houtvoorraad voor de volgende winter. Dat wordt in het voorjaar gezaagd, zodat het in de zomer kan drogen en in de winter kan worden opgestookt..John is bezig met het vervangen van de winterbanden voor de zomerbanden, er zijn weer talloze volgels in de tuin, het gras is weer zichtbaar, we hebben weer vliegen in huis,  en het leven verplaats zich langzaam van binnen naar buiten.

Zo ook zijn Dennis en John weer begonnen met zagen. De grondeigenaren hebben een paar plekjes aangewezen waar gezaagd mag worden en dus zijn ze alvast begonnen met zagen. De komende weekenden zullen ze daar nog wel druk mee bezig zijn.

De kinderen hebben ook weer de fietsen en de skelters ontdekt en fietsen en skelteren lekker rond in de buurt.





Wat staat er op de agenda voor de komende week…..

  • Dinsdag brengt Luke een bezoek aan de school, samen met andere kinderen van de barnehage.
  • Dinsdag gaan Sanne, Amber en Anouk weer sporten in Myra, en gaat Luke wennen op school !
  • Woensdag gaat Luke eindelijk naar de kapper
  • Vrijdag heeft Sanne een feestje ’s avonds bij een klasgenootje
  • Tussendoor zijn John en Chan weer aan het hardlopen en fietsen

zondag 4 april 2010

Een wit pasen !

Hardlopen en fietsen
De lente is in opkomst, de zon laat zich meer zien,de tempraturen stijgen en de sneeuw verdwijnt. John had geen excuus meer en is daarom weer begonnen met hardlopen en ook Chantal is weer actief geworden met fietsen. Wel zwaar om weer mee te beginnen, maar heerlijk om weer buiten te sporten!
Het sneeuwt weer!

Weer sneeuw!
Maar de volgende dag….net voor ’witte donderdag’, viel er weer sneeuw! Ondanks dat de temperatuur net boven het vriespunt ligt, bleef er een aardig laagje liggen. Maar de sneeuw wisselde zich gedurende de gehele pasen ook af met regen, een beetje wind en zo nu en dan de zon.

Kavels
Net voor de pasen zijn we nog naar een paar kavels gaan kijken in Vegårshei, die ons erg aanspreken. Dit is een ander plekje dan waar we eerder gekeken hebben. We hebben nu eigenlijk twee plekken in Vegårshei die ons erg aanspreken. Van deze laatste weten we nog niet of het uberhaupt mogelijk is om een stuk land te kopen. Maar daar gaan er binnenkort naar informeren. De kavels liggen 3 autominuten rijden van de dorpskern Myra vandaan.

Lekker relaxed met Pasen
De pasen begint in Noorwegen op de woensdag ervoor. De meeste bedrijven en winkels zijn dan vanaf 12 uur ’s middags gesloten en blijven dat tot aan de zaterdag. Kortom: Op witte donderdag en goeie vrijdag ligt alles plat en stil in Noorwegen. Dat waren dus een paar lekkere dagen vrij en thuis voor ons! We zijn vooral thuis geweest: beetje rommelen in huis, uitslapen, spelen met de kinderen, John heeft de spijkerbanden van de auto’s maar weer verwisseld voor de gewone banden enz. Op woensdagavond had Chantal een paashapjesbuffet gemaakt. Vooral heel veel eieren waren er in de hapjes verwerkt.

Sanne en pappa aan het spelen
Ryårsfossen: waterval voorbij Evje
Donderdag gingen we met Dennis en Natasja en met de kinderen en honden op pad. We gingen naar een waterval aan de Byglandsfjorden ten noorden van Evje. Dat was ongeveer 2 uur rijden. Onderweg een paar keer stoppen om van de mooie omgeving te genieten en warme chocolademelk te drinken.

Aangekomen bij de waterval was deze goed te zien vanaf de onderkant. Maar we hadden gelezen dat ook de bovenkant goed te bereiken was met de auto. Dus we gingen op zoek naar het steile pad dat naar de top van de waterval toe liep. Het hoogteverschil was enkele honderden meters, maar eenmaal daar aangekomen bleek dat de waterval toch net niet helemaal met de auto te bereiken was en dat we het laatste stukje te voet moesten afleggen. Beneden in het dal lag er bijna geen sneeuw maar, maar hier bovenop de berg lag nog een aardig pak, wat het onmogelijk en gevaarlijk maakte om verder te lopen. Dat deden we dus maar niet. Vervolgens zijn we terug gegaan naar beneden, hebben een leuk plekje opgezocht en gingen we grillen. De honden en de kinderen vermaakten zich prima. Joop ging allerlei holen is, zodat hij aan het einde van de dag grijs was in plaats van wit.
Chantal en Anouk voor de Ryårsfossen: een waterval aan het Byglandsfjord

Op de terugweg zijn we nog even door Evje gereden. Een leuk plaatsje, waar een geweldige brede rivier doorheen stroomt.

Dennis jarig en ÅmliZaterdag was Dennis jarig. Hij heeft het niet echt gevierd, maar overdag gingen we naar Åmli. Op een strandje met een kinderspeelplaats hebben we een tijdje rondgehangen. De honden gingen helemaal uit hun dak samen in en rond het water en voor de kinderen hadden we de fietsen meegenomen. Tussendoor hebben we de Nederlandse paasstol aangesneden die we van opa en oma uit Nederland hadden gekregen. Dat was super lekker! Vooral omdat je die in Noorwegen niet vindt.
Spelen in Åmli

Zaterdagavond hebben we weer eens de steengril en de gourmet uit de kast getrokken! Dat was weer eens erg leuk na zo'n lange tijd en ook de kinderen vonden het helemaal geweldig- Ze zaten ruim anderhalf en waren druk bezig met het maken van hun eigen pannekoekjes en het bakken van hun eigen vlees.

Zondag hebben de kinderen paaseieren gezocht en moesten Chantal en Natasja werken bij de elandensoep. Het restaurant was weer geopend, na de jaarlijkse sluiting tussen kerst en pasen en er werden veel mensen verwacht vandaag. We waren net een half uur binnen….kregen we stroomstoring! Bleek dat de stroom in de hele omgeving uit was. Met veel klanten en heeeel veel afwas die we nu handmatig afwasten (normal met afwasmachine), zijn we de middag aardig doorgekomen. De soep was al heet en konden we tot half 4 blijven serveren. Daarna niet meer. Het waren 5 extra drukke uurtjes en uiteraard ging een half uur voor vertrek de stroom weer aan :-)

Tas en Chan poseren even tussen de gourmethapjes door

Bioscoop op 2e paasdag
Maandag gaan we naar de bioscoop In Arendal, naar een kinderfilm. De kinderen hebben er super veel zin in en daarna gaan we misschien nog naar de Mac Donalds. Daarna is de pasen weer afgelopen.
Dinsdag zijn de scholen nog dicht, maar Luke begint dan weer op de barnehage. Sanne begint donderdag dan pas weer op school en heeft dan bijna 2 weken vrij gehad. Vooral voor Sanne is de paasvakantie dus nog niet helemaal voorbij! John gaat dinsdag weer werken en Chantal woensdag.