Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 12 december 2010

Kersttijd

ZIEK
Afgelopen week was een turbulente week. Met de start van de week kwam Chantal ziek het weekend uit, en naar het weekend toe was John weer ziek. Soort van buikgriep, maar dan zonder de gebruikelijke wc gang. Maar gelukkig was het in beide gevallen na een dag of 5 weer over en konden we allemaal weer fris het weekend in. Duidelijk een virus die bij Sanne was begonnen, oversprong naar Luke en vervolgens naar Chantal en John.

Luke sleept de kerstboom uit het bos

KOU
De kou is ook nog niet weg geweest, ook al is het nu wel wat warmer, het is maar -11 nu (zondag 1200 uur)
Maar dat is redelijk warm als je temperaturen van -25 hebt gehad, aan het begin van de afgelopen week. Die lage tempraturen hadden weer als bij-effect  dat de waterledingen in de keuken bevroren waren. Gelukkig kwam de buurman dezelfde avond de boel ontdooien en het e.e.a. voorzien van een aantal extra isolatiematten. Als het goed is kunnen we er dus weer even tegenaan. Binnen houden we het gelukkig goed warm, zolang de kachels blijven branden gaat het goed ! Maar zodra deze uit zijn, zakt de temperatuur enorm snel ! Het hout gaat er wel enorm snel doorheen. Door de extreme kou schijnt het hout in de hele omgeving nauwelijks aan te slepen te zijn: er wordt enorm veel meer verkocht ten opzichte van vorig jaar in deze periode, als gevolg van de vroege, ekstreme kou.  Maar gelukkig hebben wij voorlopig genoeg dus hoeven we ons daar geen zorgen over te maken.

KERST
Afgelopen week zijn we druk bezig geweest met de kerstversieringen, we hebben slingers opgehangen, kerstknuseles van de jongens neergezet (die ze op school of in het buurthuis gemaakt hebben), en een kerstboom uit het bos gehaald. Zondagmorgen had Chantal zelf brood gebakken, en onder het genot van een vers stuk brood en koffie, hebben de jongens de kerstboom versierd.

Komende weekend gaan we naar Arendal voor de laatste kerstinkopen. Nog wat kleine cadeau's, even wat extra lekkers in huis halen voor de kerstdagen....en natuurlijk de gebruikelijke impuls aankopen. Al met al zal het wel een stille kerst worden zonder opa's en oma's uit Nederland hier.
Luke speelt altijd graag met zijn Lego

HUIZEN NIEUWS
Op het huizenfront zit er iets beweging in. De contracten zijn getekend met de huizenbouwer. Met als ontbindenen voorwaarden dat we mogen bouwen op de locatie die we voor ogen hebben. Die aanvraag ligt nu bij de geemnte. Een andere voorwaarde is dat we een lening kunnen krijgen bij de overheidsbank, en dat kunnen we pas gaan aanvragen als de vorige twee zijn afgehandeld. Hopelijk is eind januari alles rond.

Komende week gaat ook spannend worden ivm met de subside die mogelijk ingetrokken gaat worden voor het bouwen buiten de woonkern van Vegårshei. We hadden oorspronkelijk 100.000 kronen subsidie kunnen krijgen, maar dat staat door bezuinigen nu dus op de tocht: precies nu wij willen gaan bouwen.  Het is geen showstopper, maar al met al wel veel geld. In de praktijk betekent dat misschien dat we niet gelijk een garage kunnen neerzetten, maar dat we dat voorlopig even opschuiven. Ook geen ramp, nu doen we het ook zonder. Maar zal wel handig zijn. En misschien blijkt het meefinancieren van een garage straks helemaal niet zo gek veel te schelen in de maandelijk kosten...en nemen we het gewoon mee in de hypotheek. We zien wel..... voorlopig gewoon jammer als de subsidie ingetrokken wordt.

NOORWEGEN
Het gaat alweer de derde kerst in Noorwegen worden. En naarmate de tijd verstrijkt ga je steeds meer bewust worden wat het betekent om zo te wonen als wij nu doen. Met alle voordelen en nadelen. In Nederland hadden we de gemakken van de grote stad, van alles is dichtbij. En hier in Noorwegen heb je de rust en de ruimte. Het leven lijkt hier minder gehaast te zijn, minder snel. En dat bevalt wel ! Maar het missen van de familie wordt er niet minder op. Maar misschien juist goed ! En en feit dat de volgende bezoekjes weer in de planning staan in het voorjaar, is weer iets om naar uit te kijken!

SAMMIE
Bij Dennis en Natasja kwam afgelopen week minder leuk nieuws vandaan. Sammie is overleden. 16 jaar oud.
Sinds dat we Joop hebben gebeurde het niet meer, maar voorheem gebeurde het af & toe dat Sammie even "langs kwam" bij ons. Sammie....het gaat je goed...
sammie


De komende week....
  • Maandag is de laatste keer aerobics voor Chantal voor de kerst
  • Dinsdag is de laatste keer voor de kerst sport voor John en Chantal in de sporthal
  • Woensdag gaan de kinderen naar school en zullen die dag buiten zijn en kerstknutsels maken
  • Vrijdag hebben we een hapje en een drankje bij Kilsloftet: de buren dus. 
  • Zaterdag gaan Dennis en Natasja naar een kerstfeest van Dennis zijn werkgever met overnachting. Amber en Anouk komen dan bij ons logeren. 
  • Overdag gaan we nog even kerstinkopen doen in Arendal.