Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 13 december 2009

speelland en boerderijdieren


Sanne rijdt paard

Rustige doordeweekse dagen
Van de week was het doordeweeks redelijk rustig. Alle sportactiviteiten zijn namelijk al gestopt in verband met de feestdagen die eraan komen. De kinderen hadden dus geen sport en zwemmen afgelopen week. Op donderdagavond heeft alleen Chantal nog een paar uurtjes gewerkt bij de elandensoep, toen er een gezelschap kwam en de eigenaresse hulp nodig had.


Sinterklaas

Hoe vreemd het vanuit Nederland ook zal klinken, maar Sinterklaas is hier niet langs geweest en niemand heeft het gemist. Misschien moeilijk voor te stellen als je het in Nederland niet beter weet en als alle winkels en scholen met de grijze oude man en zijn zwarte knechten bezig zijn, maar hier in Noorwegen bestaat hij niet. Dus de kinderen worden er niet mee geconfronteerd en het leeft dan ook niet bij ons. De kadootjes bewaren we dus voor de kerst. En die hebben we inmiddels gekocht! Dus dat komt helemaal goed wat dat betreft. De kinderen zullen er geen minder kadootjes door krijgen!

Kerstboodschappen en Lekeland
Zaterdag gingen we naar Arendal. Na een paar winkels zijn we naar Lekeland (indoorspeelparadijs) gegaan, om de kinderen eens lekker uit te laten! Den, Tas, Amber en Anouk gingen ook. Om de beurt zijn we bij de kinderen gebleven, zodat het andere stel kerstinkopen kon doen bij de speelgoedwinkel. De kinderen hadden het dik naar hun zin en bij de speelhal hebben wij vooral met de Nederlandse eigenaar gekletst die we inmiddels redelijk kennen (heet ook John:-).


Even uitleven in speelland in Arendal
klik hier voor alle foto's


Boerderijdieren
Zondag was er een open dag bij de landbouwschool in Tvedestrand, waar we naartoe zijn gegaan. We hebben daar de stallen bezocht met koeien, schapen, konijnen en andere dieren. Sanne heeft paard gereden en Luke op een traktor gezeten. Verder hebben we daar rijstepap gegeten, zelf brood gemaakt en gezien hoe vis gerookt werd. Grappig was dat we enige bekenden tegenkwamen uit Vegårshei, waaronder onze buurman met zijn kleinzoon.

Temperatuur daalt
Vorige week was het nog erg zacht weer, maar binnen enkele dagen is de temperatuur sterk gedaald. Nu is het 's nachts rond de -6 graden, maar over een paar dagen zal het overdag tegen de -10 zijn als we de verwachtingen moeten geloven! Ze geven nog geen sneeuw op, maar dat kan snel veranderen. Het wordt erg spannend of we een witte kerst krijgen. We denken van niet, maar we hopen het wel! Het is in ieder geval zeker dat we een koude kerst zullen hebben. Misschien wel met voldoende dik ijs om te schaatsen! Met kerst komen opa en oma.....waar we erg naar uit kijken! Sanne en Luke vragen vaak: 'hoeveel daagjes nog voordat opa en oma komen?'

Kerstknutsels
De kinderen besteden op de barnehage en op school veel tijd aan het maken van kerstknutsels. Hele leuke dingen maken ze om de kerstboom te versieren of om thuis neer te zetten. Deze week moet Sanne nog naar school, maar volgende week heeft ze vakantie. Luke gaat volgende week nog 1 keertje naar de barnehage en heeft dan ook vakantie.

De komende week
Deze week wordt een drukke, maar leuke week.
Dinsdag is er julebord (kerstdiner) van de gemeente, waar John en ik alletwee naartoe gaan. Woensdag ga ik met Natasja naar een julebord....weer eten dus! Dat is een internationaal kerstdiner, waarbij verschillende mensen zelf het eten maken. Natasja en ik maken iets Nederlands te eten....pastasalade (ok, eigenlijk Italiaans :-)) en gehaktballen!
Donderdag is er kerstviering op de barnehage bij Luke, waar wij ook naartoe gaan.
Vrijdag is er kerstviering van school. Dan gaat Sanne naar de kerk en gaan we kijken als ze een liedje gaat zingen.
Zondag treedt de locale zangvereniging op in het centrum, met een kerstoptreden. Dennis zal dan een paar nummers begeleiden met gitaar. Daar gaan wij natuurlijk ook naartoe.