Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 17 mei 2009

17 mei, nationale feestdag

Sanne in de 17 mei optocht

Zo, dat was een weekje waarin we veel kilometers hebben gereden binnen onze gemeente. Iedere avond was het wel raak….. 2 keer had Sanne een verjaardagsfeestje aan de andere kant van Vegårshei….een keer zijn we voor niets naar het centrum gereden omdat de sport van Sanne niet door ging en 1 keer is Chantal voor haar werk naar een bewonersbijeenkomst geweest s avonds. En dan overdag ook nog gewoon naar het werk, boodschappen doen enzovoort….
Ja, we maken heel wat kilometers hier met 2 auto’s! Meer dan in Nederland. Komende week wordt het hopelijk iets rustiger. Hoewel Sanne voorlopig dinsdag alweer een feestje heeft!

Woensdag ben ik (Chantal) met Luke op pad geweest. Sanne moest naar school dus waren we met zijn tweetjes. We gingen picknicken op een strandje, hier 10 minuten vandaan met de auto. Toen we daar zaten besloten we een stukje te gaan wandelen…..op een schiereilandje. Dat was verrassend leuk! We wandelden door een bospaadje…Luke voorop…en maar afwachten waar we terecht zouden komen. We liepen door bossen, onwijs veel bosbessenplanten en kwamen langs het water en rotsen. 20 minuten later waren we aan het einde van het schiereiland. Daar was een geweldig strandje! Dat was echt een waanzinnig plekje, waar we met mooi weer zeker terug zullen komen.

Vrijdag zijn Henny (moeder Dennis) en Jan gearriveerd bij Dennis en Natasja. Ze hebben een goeie reis gehad en waren aangenaam verrast toen ze hier aankwamen. Ze vonden het minder stil en afgelegen dan ze hadden gehoord en verwacht! Ze zagen namelijk zelfs buren lopen! Dat hadden ze niet verwacht.

Zaterdag hebben we samen met de Noorse buren en Henny en Jan bij Dennis en Natasja gegeten. Dat werd weer een gezellig Kil avondje! en Zondag ... was het zo ver….DE nationale feestdag in Noorwegen….17 mei….onafhankelijksheidsdag. De dag dat Noorwegen in 1905 onafhankelijk is geworden van Denemarken. Voor de viering hiervan is heel Vegårshei erop uit getrokken. Iedereen is naar het centrum gegaan van de gemeente, waar een optocht werd gehouden. Alle kinderen van de school en kinderopvang liepen bij hun eigen klas in de optocht mee. Samen met de ouders. Luke liep bijna achteraan en Sanne bijna vooraan. Sanne zong liedjes (onder begeleiding van de juf) onderweg met al haar klasgenootjes erbij.

Na een wandeling van 20 minuten in een optocht waar ongeveer iedereen uit de gemeente aan deelnam, hebben we op het plein bij de school spelletjes gedaan met de kinderen en ijsjes en broodjes worst gegeten. Meer dan de helft van de inwoners was verkleed. Traditie is om in klederdracht te komen uit je geboortestreek. Was erg leuk om te zien hoe iedereen gekleed was.

En over een paar weekjes…….gaan wij naar Nederland! We hebben de boot geboekt en zullen 2,5 week op vakantie gaan naar…..Schiedam en Vlaardingen! Wel vreemd….vorig jaar gingen we naar Noorwegen op vakantie en nu naar Nederland….