Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

maandag 1 december 2008

Winterwonderland....

Klik hier voor meer foto's in de sneeuw en van Luke en Anouk op de barnehage

En toen begon het weer te sneeuwen....zaterdag eerst natte sneeuw, maar vanaf de nacht van zaterdag op zondag goeie sneeuw en een lagere temperatuur, waardoor het blijft liggen. En het sneeuwt nog steeds, nu op maandagavond. En ze geven de meeste sneeuw op voor aanstaande donderdag en vrijdag.
d
Zondag was een leuke dag! Er lag een harde laag sneeuw en de Noorse buurman trok al zijn sleetjes (een stuk 0f 6 verschillende) uit zijn schuur. Met z'n allen gingen we de berg af met de sleetjes. De Noorse buurman woont met zijn vrouw en kinderen naast Dennis en Natasja en is eigenaar van een "boot-interieur-maak-fabriek", maar zijn bedrijfje maakt ook andere half- en eindprodukten van hout. Jaren geleden verkocht hij houten sleetjes in alle vormen en maten, waarvan er nu nog verschillende in de schuur staan van hem. We mogen de sleetjes gebruiken wanneer we maar willen: super dus! De kinderen zijn van half 10 's ochtends tot 18.00 uur buiten geweest. De buurman heeft ook sinds de vorige winter maar weer eens zijn sneeuwscooter opgestart: dat is echt een super gaaf ding! Hij kan een snelheid halen van 160 km per uur. Als er wat meer sneeuw ligt, mogen we hem een keer (voorzichtig) uitproberen (maar niet met 160 km per uur :-))
d
Zondag ochtend (tot 2 uur 's middags) zijn John en Dennis met de zelfde buurman en zijn zoon gaan jagen. Al snel was duidelijk dat wij als Nederlanders in eerste instantie een ander beeld hebben bij jagen dan de Noren. Wij zien John al met een paar dood geschoten konijnen en fazanten over zijn schouder aan komen lopen, maar de parktijk is anders :-). Ze hebben een heerlijke wandeling gemaakt door het bos, in de sneeuw en onderweg een paar keer vuur gemaakt, worstjes gegrild, koffie gedronken en oefenen met schieten: niet op konijnen (want die waren nergens te bekennen), maar op een leeg plastic flesje. Ze schoten met hagel. Dus gewoon lekker relaxed het bos in met een paar Noren, een jachthond, jachtgeweren, eten, drinken en een rugtas, waarbij het jagen slechts bijzaak is. Als ze toevallig iets tegenkomen of de hond vangt een reukspoor op, dan is het leuk, maar anders "volgende keer beter".
John en Dennis kwamen dan ook voldaan en helemaal relaxed terug. Volgende keer gaan Chantal en Natasja om de beurt ook een keer mee. Want (gelukkig) worden er dus lang niet zoveel konijntjes geschoten als waar ze bang voor waren :-)
Zondagmiddag dus heerlijk in de sneeuw geweest allemaal: met warme chocolademelk en een vuurtje tegen de avond.
d
Maandagavond zijn Natasja en Chantal op bezoek geweest bij de eigenaresse van onze woningen (ook gelijk onze buren dus, want ze wonen op 5 minuten loopafstand). De andere buurvrouw was ook uitgenodigd. Best vermoeiend de hele avond Noors aanhoren en proberen te praten: maar wel goed! Over van alles en nog wat gehad: van kerstmaaltijden tot tandartskosten. Det var veldig hygelig!
De sneeuw valt nog steeds... we zijn benieuwd of we morgen weer een beetje weg komen met de auto.....want we moeten toch boodschappen doen en John moet werken!
Vandaag hebben we een cd met foto's van de Barnehage gekocht, waar Luke en Anouk dus op de kinderopvang zitten.