Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

zondag 14 december 2008

Kerstperikelen, het bos in en sleeen op de skipiste

Klik hier voor alle foto's van afgelopen weekend

Julebord voor de vrouwen van Vegårshei
Afgelopen woensdag zijn Natasja en Chantal naar een avondje geweest dat speciaal georganiseerd was voor de vrouwen van Vegårshei. We hadden geen idee wat we moesten verwachten, maar een paar vrouwelijke medecursisten van de Noorse cursus gingen ook en we waren gevraagd. Dus we gingen! De avond wordt ook wel julebord genoemd, wat vertaald kan worden als kersttafel. Er was gevraagd of de buitenlandse vrouwen (dus, tja, daar valt Chantal ook onder) iets voor het julebord wilden maken of meenemen, wat typisch eten is uit het eigen land. Ik had daarom eierkoeken gemaakt en Natasja had erwtensoep (Knor) meegenomen.
Tot onze verbazing zaten er rond de 60 vrouwen! Veel op leeftijd, maar ook enkelen van onze leeftijd en een aantal bekenden. Leuk was, dat de nieuwe bewoonsters van Vegarshei speciale aandacht kregen, waardoor wij speciaal werden voorgesteld aan de rest.

Onder het genot van multicultureel eten, hebben we wat woorden gewisseld in het Noors, hebben we meegedaan met een loterij (Tas won snoepjes) en naar verhalen en gedichten over kerst in Noorwegen en in andere landen geluisterd (voor zover we dat konden verstaan). Het was een leuke avond en veel mensen hebben ons aangesproken. Verbazingwekkend is weer hoeveel onbekende mensen ons al lijken te kennen en ons aanspreken.

Buurtfeest en kertman
Vrijdag zijn we naar een buurtfeestje gegaan van een gehucht aan de andere kant van Vegårshei. De kerstman kwam en deelde zakjes snoep uit. Typisch Noors is, dat er overal fruit bij zit. Zo dus ook in het zakje snoep. We hebben daar worstjes gegeten, risgrøt (rijstepap met kaneel en suiker) en gløg gedronken (gluhwijn). Leuk om te zien dat Sanne overal bekenden tegenkomt (kinderen van school) en ook leuk dat de ouders van klasgenootjes van Sanne en Amber ons aanspreken zonder dat wij deze ouders al kennen. Na het feestje ging het weer sneeuwen...heel veel!

Sleetje rijden op de skipiste
Gisteren en vannacht is er veel sneeuw gevallen. Zondag lag er een dik pak. Helaas is het ook aan het dooien. Gelukkig langzaam, maar toch, We hopen dat het blijft liggen en blijft sneeuwen, zodat we een witte kerst hebben! De ouders van John komen met de kerst! Daar kijken we erg naar uit en natuurlijk hopen we dat zij ook de sneeuw meemaken. Afwachten maar.....voorlopig ligt er genoeg in ieder geval!. Zondag gingen we naar het dorp....Myra! Daar gebeurt het allemaal! Naast de Spar, de bank, de bieb, de school, het gemeentehuis en de plaatselijke garage, is er namelijk ook een .....skipiste! Pal naast de school. Sanne gaat regelmatig met de klas daar sleeen. De skipiste zelf is vooral voor kinderen. Hij is niet megagroot voor mensen met ski+ervaring, maar voor ons dus wel! Wij kunnen namelijk nog niet skieen, maar gaan het binnenkort leren! De piste is perfect voor kinderen en het is ongelooflijk als je ze bezig ziet!

Wij hebben het vandaag bij sleeen gehouden en gaan de komende weken voor skies kijken in de winkel. Toen we bij de piste vroegen of we ook les konden nemen, keken ze ons wat schaapachtig en verbaasd aan.....les in skieen? Noren worden bijna geboren met die skies aan! Het was eigenlijk hetzelfde als dat we in Nederland aan een voorbijganger vragen waar we kunnen leren fietsen....

Het was weer een leuk weekend! en we kijken uit naar de kerst en nieuwjaar. Dan komen de ouders van John. Eind februari krijgen we nog meer familie over! De broer en ouders van Chantal. Hopelijk krijgen die ook nog wat van de winter mee...