Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

vrijdag 9 januari 2015

Kerst en oud en nieuw 2014

En toen was het opeens alweer 2015! Godt nyttår! Ofwel: de beste wensen voor 2015!


De afgelopen vier weken stonden uiteraard vooral in het teken van kerst, oud en nieuw, bezoek van (groot)ouders en alle voorbereidingen daarvan. Regelmatig naar Arendal geweest om kerstinkopen te doen en boodschappen te doen. Ook dit jaar hebben we een uitgebreide ‘kerstkalender’ gemaakt voor Sanne en Luke, waarbij ze iedere dag een kadootje of snoepje mochten uitpakken.

KLIK HIER VOOR ALLE FOTO'S VAN DECEMBER
     
Luke heeft weer meegedaan aan het kerstconcert waarbij hij de tune van de StarWars-films op de piano speelde voor 70 bezoekers en Sanne heeft de laatste weken voor kerst intensieve handbaltrening gehad van een professionele handbaltrener die gedurende een aantal weken de meiden traint.

   
VOOR KERST
En toen was het net voor kerst: Toen was er ‘julebord’, ofwel kerstfeest van de gemeente, waarbij er eten, drinken en een gezellige avond was voor medewerkers van de gemeente. Dit werd gegeven in de kantine van de sporthal voor ongeveer 100 mensen die zich aangemeld hadden. Natasja die inmiddels ook 1 dag in de week voor de gemeente Vegårshei werkt, ging ook en dus was het Dennis die de kinderen die avond bezighield met spelletjes en film. De avond erna hadden Dennis en Natasja en Harry en Mariska julebord (kerstavond) van hun werk inclusief overnachting, waardoor wij 6 kinderen hadden die avond/nacht. Ze sliepen op de garagezolder van Dennis en Natasja waar we een echte bioscoop hadden gemaakt. Dat werd 1 groot feest die avond en nacht waarbij de kids het dik naar hun zin hadden gehad: 3 jongens en 3 meiden op 1 grote kamer.


KERST
Rond kerst en oud en nieuw hebben we voor de verandering 2 volle weken vrij genomen: gelijk met de kinderen. En dat beviel heel goed. Net voor de kerst een boom geplukt in het bos en de eerste week, tijdens de kerstdagen, waren John en Jean er. Super gezellig en veel kadootjes meegenomen. Alleen jammer dat 1 van de 2 koffers niet in het vliegtuig zat: ongeveer de helft van de mensen aan boord van het vliegtuig miste een koffer op die vlucht. Uiteindelijk werd hij weer aan de deur afgeleverd bij ons een dag na de kerst. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.
 

Lekker gegeten tijdens de kerstdagen: kalkoenfilet en de Noorse traditionele ‘ribben’ waren daarbij het hoogtepunt. Verder net zoals de rest van de samenleving in Noorwegen en Nederland: veel te veel gegeten en gedronken tijdens deze dagen. John en Chantal sliepen heerlijk in de hut bovenop de berg. Niet te koud dit keer, maar goed warm te stoken.

Kleintjes worden groot: de dames van Spårådalen: Sanne, Amber en Anouk

    
OUD EN NIEUW
Oud en nieuw vierden we bij Raymond en Barbara in Åmli. Vrienden waar we uitgenodigd waren om met zijn 18-en oud en nieuw te vieren. Erg gezellig avondje gehad, waarbij de 8 kinderen bij elkaar sliepen in een grote hut en de volwassenen doorgingen tot in de laatste uurtjes. Overdag hadden we 80 oliebollen gebakken en iemand anders had heerlijke appelflappen gemaakt voor die avond. Alles bij elkaar hadden we samen het meeste vuurwerk van de hele buurt en waren de kids om half 2 nog aan het afsteken.

      
EN VERDER
Zijn we een dag naar een groot binnenzwembad geweest in Kristiansand, hebben de kinderen hier en daar wat bezoek gehad van zowel Noorse als Nedernoorse kinderen die kwamen spelen en zijn ze zelf ook bij anderen op bezoek geweest. Luke is daarbij een keer meegeweest naar de schaatsbaan in Arendal. Luke heeft verder een nieuwe piano gekocht en de oude al spelend verbrand. Beetje met pijn in ons hart, maar hij was zo oud dat die niet meer te stemmen was. Met vier sterke mannen is de oude piano uit huis getild en de nieuwe erin.HET WEER….
Het is vooralsnog net als een jaar geleden een slechte winter. Gelukkig was het tijdens de kerstdagen zelf wit en viel er wat sneeuw en bleven de temperaturen onder nul, maar met oud en nieuw dooide alles weer weg. Nu is alles sneeuwvrij om ons heen op 5 januari. Op sommige plekken op de kleinere binnenmeertjes kan er geschaatst worden, maar hier voor ons huis wil het meer nog niet dichtvriezen. Het is nu net onder nul, maar over een paar dagen wordt het weer dik boven nul. Dus nog geen harde winter in zicht zoals we die een paar jaar geleden wel hadden rond kerst.