Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

woensdag 8 mei 2013

Voorjaarsklussen

De afgelopen drie weken is vrijwel alle sneeuw en ijs verdwenen: de resten zijn nog zichtbaar maar het is zodanig weg dat we de voorjaarsklussen in gang hebben gezet.

ons uitzicht 2 weken geleden: nu is al het ijs weg

Voorjaarsklussen
We zijn begonnen met de veranda schoonmaken, omdat hier na het verdwijnen van 4 maanden sneeuw een aardige laag vuil op achter bleef. Nog maar niet te spreken over het aantal hondedrollen van Joop die we hebben moeten wegscheppen rondom het huis, die langzaam aan weer onder de smeltende sneeuw vandaan verschenen. En reken maar! Dat zijn heel wat drollen die zich daar verzameld hebben in 3 tot 4 maanden! 

KLIK HIER VOOR ALLE FOTO'S VAN AFGELOPEN 3 WEKEN

Verder heeft John een nieuw trapje gemaakt bij onze hut bovenop de berg, zodat deze wat minder stijl is geworden dan voorheen. Ook is hij druk bezig geweest met hout klieven. We hadden nog wat boomstammetjes achter de garage liggen die onder de sneeuw vandaan kwamen en klaar lagen om opgezaagd te worden tot mooie stammetjes. Luke en John hebben ze vervolgens met de kliefmachine aan stukken gekliefd en alles in zakken gedaan. Nu willen we nog een mooie plek maken om al het hout neer te leggen van de winter en dan dan kan het hout de rest van de zomer drogen.

Luke en John klieven hout

Feestje
In een buurthuis aan de andere kant van de gemeente worden er sinds kort af en toe muziekavonden, optredens en andere dingen georganiseerd. Een finalst van de Noorse Idols trad er op, dus wilden we dat een keer uitproberen! Samen met Dennis en Natasja hadden we afgesproken de kinderen ergens anders te laten slapen. Luke sliep bij Ivor, Silvia en Seth in Risør en Sanne was dat weekend op handbalkamp. Wij gingen uit eten in Arendal en daarna naar dat optreden. Het optreden was niet echt heel spannend, maar was een gezellige avond met veel bekenden uit de gemeente. Ook onze oude buren waren er! Veel drank en wat dansen en kletsen die avond: erg geslaagd voor een ‘dorpsfeest’.

link naar artikel over het optreden : http://www.tvedestrandsposten.no/kulturliv/article6628634.ece

John naar Nederland
John is een paar dagen naar Nederland geweest! Even op bezoek bij de ouders en toevallig was het ook nog koninginnedag. Uiteraard heeft hij het super leuk gehad, veel gegeten, gedronken en een koffer vol met Nederlandse lekkere dingen mee terug genomen. Toen hij weg was waren de kinderen naar school en Chan werken. In de avonduren veel met de kinderen naar sport en activiteiten gereden.  
John heeft ook de motor weer van stal gehaald

Nederlanders die willen emigreren
Ook zijn er nu in Vegårshei Nederlanders op bezoek die wellicht willen emigreren naar Noorwegen! Ze zijn geinteresseerd in Vegårshei en komen hier en in de omgeving een dag of 10 rondkijken. Chantal heeft ze een en ander laten zien van de gemeente: onder meer wat kavels, de school en de nieuwe voetbalbaan. Want actieve voetballers zijn ze! Vooral vader en de 2 zoons van 6 en 11 jaar. De jongens hebben een half uurtje in de klas mogen meedraaien en speelden al met noorse kinderen en met Sanne en Luke in de pauze. Ook hebben ze met de voetbaltraining meegedaan. Hopelijk gaat alles goed met hun emigratieplannen en komen ze over niet al te lange tijd in de buurt wonen. 

KLIK HIER VOOR ALLE FOTO'S VAN AFGELOPEN 3 WEKEN

Concert
De kinderen hebben aan een concert meegedaan! 1 keer in het half jaar organiseert de kulturschool een concert voor alle kinderen die op muziekles zitten. Sanne zit op gitaarles en Luke op pianoles. Beiden hadden (samen met vele andere kinderen) een liedje ingestudeerd en speelden dat in een optreden voor zo’n 80 ouders en bezoekers. Was erg leuk om te zien! En de kids en wij natturlijk, waren super trots.
Sanne speelt U2 samen met de gitaarleraar

Sporten, activiteiten en handbalkamp
Sanne is een paar weken geleden alweer een heel weekend op handbalkamp geweest! Met haar hele team (8 meiden) en 2 moeders gingen ze naar een plek hier 2 uur vandaan met de auto, waar een paar honderd handbal spelende leeftijdsgenoten naartoe kwamen om 2 dagen wedstrijden tegen elkaar te spelen. Super leuk heeft ze het gehad: s avonds naar de disco geweest en uiteraard weinig geslapen in de sporthal waar ze overnachtten.

Sanne hier met haar handbalteam
 
Voetbal 
Luke is actief met voetbal begonnen: na de eerste 2 trainingen kon hij gelijk meedoen met een groot toernooi afgelopen zondag ter gelegenheid van de opening van de kunstgrasbaan in de gemeente! Iets waar de gemeente erg trots op is dat ze die nu eindelijk heeft. Jarenlang heeft er een grintbaan gelegen, maar nu eindelijk een enorm en mooie kunstgrasbaan. Tijdens de opening moest luke ook nog een touwtje vasthouden samen met een andere jongen zodat deze symbolisch doorgeknipt kon worden om de baan te openen. Daarmee haalde hij de krant.

zie http://www.tvedestrandsposten.no/Sport/article6643996.ece
voor het artikel in de krant: beetje naar beneden scrollen.

Maandag had hij training en dinsdag gelijk zijn eerste uit-competitiewedsrijd. Chantal reed met hem en een paar andere jongens naar de uit-club terwijl Sanne en John naar ‘orientering’ gingen. Orientering is iets typisch noors: je krijgt een kaart met een route erop, wordt het bos of de natuur in gestuurd met die kaart en moet een aantal ‘posten’ vinden waar je een knip of een stempel moet halen.

Luke heeft voetbaltoernooi en heeft net gescoord

Vriendjes, vriendinnetjes en verjaardagsfeestjes
De afgelopen weken zijn er weer een paar kinderen komen spelen hier en hebben Sanne en Luke ook een paar keer ergens anders gespeeld. We zijn een keer naar het zwembad geweest en toen is er een vriendje van Sanne mee geweest. Sanne had verder een feestje in Lekeland (speelparadijs) en ook Luke had tussendoor een feestje. Nu zijn we zijn feestje aan het plannen! Hij is de 10e jarig en viert zijn feestje de 15e voor de kinderen uit de klas.

Luke en Borras schieten