Welkom op het weblog van John, Chantal en de kids in Noorwegen

maandag 12 november 2012

Sanne 24 uur in de sporthal....

De afgelopen week is weer voorbij gevlogen! John heeft de motor 'winterklaar' gemaakt en het weer wisselt van hele dag regen en een temperatuur van plus 8 tot minus drie vriezen in de nacht en een helderblauwe hemel overdag. Kortom: het weer is vlees noch vis :-)


De spijkerbanden zitten inmiddels ook weer onder de auto's want je weet maar nooit of het opeens glad is 's ochtends of dat er sneeuwt valt. Luke wil dan altijd graag helpen, vooral met het neerlaten van de auto met de krik....Het was deze week weer standaard druk met activiteiten. Maar wel erg leuk! John heeft op woensdag gesport en Luke is met hem meegeweest en kon zelfs nog even meevoetballen met de grote jongens en mannen. Luke vindt voetballen erg leuk, maar moet helaas tot februari wachten totdat er een groep wordt samengesteld bij de sportvereniging voor zijn leeftijd. Tot die tijd doet hij mee met handbal! En dat is eigenlijk heel leuk en goed! Veel trainen en spelletjes doen met de bal en dat samen met een aardige grote groep kinderen.

Handbal
Ook Sanne doet aan handbal en heeft zaterdag haar eerste kompetitiedag! Dat betekent 3 wedstrijden spelen. Deze keer is het in de sporthal hier in Vegårshei, maar de volgende keren ergens anders. Vegårshei is net als vele andere kleine gemeenten in Noorwegen een gemeente/dorp, wat draait op en afhankelijk is van vrijwilligers en/of mensen die bijdragen aan de gemeenschap. En die vrijwillige bijdrage wordt in veel gevallen ook gewoon 'gevraagd', of misschien meer nog 'verwacht'. Je kunt je dan dus eigenlijk afvragen hoe 'vrijwillig' je het dan nog kunt noemen :-)

Hoe zich dat vertaalt in de praktijk: tijdens de handbal kregen we een brief met informatie over de kompetitiewedstrijd in de sporthal. Leuk! onze dochter gaat drie wedstrijden spelen tegen de handbalverenigingen in de buurgemeenten! Maar dan aan de achterzijde van de brief vind je een lijst met mensen die gevraagd worden een opdracht te doen om mee te helpen aan het realiseren van een succesvolle dag: Ouders Sanne: 5 liter wafelbeslag! Dus zaterdagochtend voordat de wedstrijden beginnen maak ik in een emmer beslag voor heel veel wafels die in de sporthal worden verkocht tijdens de wedstrijden zaterdag.

24 hours!
Afgelopen zaterdag was het een spannende dag voor Sanne. Maar vooral erg leuk! Want samen met 130 kinderen in de leeftijdscategorie 10 tot 12 ging ze 24 uur de sporthal in! Er was een feest wat '24 hours' heette, waarbij er allerlei aktiviteiten voor de kinderen waren georganiseerd binnen: springkussens, hele grote oppblaasballen waar je in kon en over de kop mee kon, sumuworstelen. disco, nachtbioscoop enz. enz. En daarna met zijn allen in de hal slapen in de slaapzakken op de grond. Kortom: dat was 1 groot feest met weinig slaap voor Sanne en alle andere kinderen. Het was echt een groot succes en voor herhaling vatbaar.

Sanne als Sumoworstelaar

Luke sliep die nacht bij Borras en had het daar ook dik naar zijn zin. Aanstaande zaterdag krijgen wij Borras en Linnea als logeetjes. Dus dat wordt ongetwijfeld weer gezellig voor de kinderen!

Zondag om 11 uur gingen we Sanne ophalen, die we dus zaterdag om 12 uur hadden weggebracht. Het laatste uur konden ouders en zusjes en broertjes komen om te kijken wat ze allemaal gedaan hadden de afgelopen 23 uur. Een paar dagen eerder kregen we weer een verzoek voor een 'vrijwillige' bijdrage: of we een cake wilden maken (zo'n hele grote, waar 25 stukken uit kunnen)  voor dit laatste uur. Dus dat deden we! Bijna alle ouders was wel iets gevraagd; sommigen hielpen een paar uurtjes in de hal, terwijl anderen ook gevraagd was een cake te maken. Na het laatste uurtje samen cake gegeten te hebben in de hal, gingen we naar huis, waar Sanne binnen een uur in slaap viel op haar bed :-) Net als vele andere leeftijdsgenootjes, was ze helemaal op, maar voldaan na een leuk feestje.

Schansspringen
Op het werk is het druk! maar wel leuk druk! Bij Chantal is het constant druk, en bij John met ups en downs. Chantal had van de week een leuke bijeenkomst: Vegårshei heeft namelijk een 90 meter hoge springschans. En dat is 1 van de weinige in de regio. Deze werd veel gebruikt voor belangrijke regionale en nationale wedstrijden en in 1994 werden hier zelfs de Norske Mesterskapp (landelijke wedstrijd) gehouden. Alleen wegens slechte staat is de schans vorig jaar gesloten en wil de gemeente, de landelijke skibond en vele anderen hier heel graag een nieuw 'springsentrum' realiseren in de toekomst, gecombineerd met de skibaan die er al is. Een hele big deal dus voor de gemeente. Het zijn nog geen plannen, maar 'wensen' die gepresenteerd werden. De realisatie van die wensen hangt voor het grootste deel af van geld. Niet van WIL, want die is er genoeg.

Molandsbakken in Vegårshei: Vergane glorie waar veel partijen nieuw leven in willen blazen

Naast de burgemeester, was ook de 'provinciale burgemeester' aanwezig en belangrijke mensen uit de schansspringsport, wat een belangrijek sport is in Noorwegen. Tijdens het bezoek aan de schans zelf, werden er druk foto's gemaakt van 1 man die volop in de belanstelling stond en die bij iedereen bekend was: behalve bij die Nederlander dan :-) Zelfs de tv was aanwezig, wat later die avond dit nieuws uitzond. Dus maar even vragen aan mijn collega...uuuh, wie is die man eigenlijk? Dat was dus iemand die in 1994 de beste Noorse springer was en ook nog eens uit Vegårshei komt. Tja, dat kun je natuurlijk ook niet weten als je hier pas 4 jaar woont :-). Tegenwoordig is hij onder meer nationaal manager voor jongere springers en heet Claes Brede Bråten. Misschien wel bekend onder schansspringliefhebbers.

De komende week.....
- hebben we klassefeest van Luke zijn klas, waarbij Luke onder meer gaat zingen: hij vindt het maar niets :-) 'saai zingen!' zegt hij! Maar cake eten is wel leuk en ook de loterij die er komt die avond.
- Zaterdag komen Borras en Linnea slapen
- Zaterdag speelt Sanne handbalwedstrijden in de sporthal
- En ook op zaterdag heeft Luke een verjaardagsfeestje 's middags van 2 meisjes uit de klas